Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rize Fındıklı İlçesinde HES Çatışması
18 Aralık 2010, 00:47

Rize Fındıklı İlçesinde HES Çatışması

Köylüler direndi, şirket kaçtı.

 

RİZE FINDIKLI İLÇESİNDE HES ÇATIŞMASI

KÖYLÜLER DİRENDİ ŞİRKET KAÇTI

   

GENAÇAĞA KARAFAZLI-MUSA YAZICI-RİZE-DİHA

Şirket yetkilileriyle birlikte hareket eden Arılı köyü eski muhtarı Yavuz Özyıldız köylüler tarafından tartaklandı. Bilirkişi heyeti ve şirket yetkilileri kaçarak köyü terk etti.

     

 

Fındıklı ilçesinin Arılı Piskale Deresi üzerinde Zeki Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çatak Regülâtörü ve Hidroelektrik Santrali, Beton Santrali, Kırma-Yıkama-Eleme Tesisinin de içinde bulunduğu alan için daha önce SIT alanı olduğuna dair karar verilmişti.

 

 

Ancak, Çatak HES projesini alan firma SIT kararının kaldırılması için mahkemeye başvurmuştu. Bu nedenle bölgede SIT konusunda bilirkişi heyetinin katıldığı toplantıya halkın alınmaması ve habersizce yapılması çatışmaya neden oldu.

SIT alanı için bilirkişilerin ve şirket yetkililerinin halktan habersizce HES projesinin yapıldığı yere gizlice bölgeye gitmeleri olayların çıkmasına neden oldu.200 e yakın köylü habersizce yapılmak istenen toplantıyı protesto etmek için kamyonlarla toplantı yapılan yere gitti. Köylüleri burada jandarma karşıladı. Tartışma sonrası köylüler jandarma barikatlarını aşarak toplantı alanına girmeyi başardı. Köylüler burada şirket yöneticileriyle bilirkişi heyetiyle tartıştı, çıkan arbede de Arılar köyü eski muhtarı Yavuz Özyıldız’ın aracına saldıran köylüler eski muhtar Özyıldız'ı da darp ettikleri öğrenildi.

Jandarma olayların daha fazla büyümesinden endişe duyarak takviye birlikleri çağırırken bilirkişi heyeti ve şirket yöneticileri çalışma yaptıkları alandan uzaklaştırıldı. Fındıklı şehir merkezine inmekten çekinen şirket yetkilileri ve bilirkişi heyeti Ardeşen Işıklı beldesinden giderek olay yerinden kaçmak zorunda kaldılar. Köylülerin kararlı tutumu karşısında yapılması düşünülen toplantı bir kez daha ertelendi.

Olaylar sonrası, Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı açıklamada, sadece Arılı Vadisi'nde 13 HES projesi bulunduğunu ifade ederek, ''Vadilerimizin doğal kalması için yürüttüğümüz hukuk mücadelesi sonucunda Arılı Vadisi, doğal sit alanı ilan edildi. Ancak enerji şirketleri bunu kabullenmek istemiyor. Halka rağmen projelerini hayata geçirmek istiyor'' dedi.

Bilirkişi heyetinin bugün yaptığı keşfin vatandaşlardan saklanmaya çalışıldığını savunan Gürkan,''Ancak keşif yapıldığını duyan duyarlı vatandaşlarımız bölgeye akın etti. Bölge insanları olarak vadilerimize HES yaptırmamakta kararlıyız''diye konuştu.

 

ARILI DERESİ ARILI KÖYÜ (PİSHALA):

1948 yılında kurulmuş olan köyün eski adı Pishala’dır. 2000 nüfus sayımına göre nüfusu 369’dur. Fındıklı ilçe merkezine asfalt kaplama yolla 9 km.uzaklıktadır.

Arılı köyünde çevre köylerin de yararlandığı merkezi bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. Okuma oranı yüksektir. Seçkin bürokrat ve iş adamı yetiştirmiştir.

Arılı köyü Ayle, Pazine, Bulako, Köprübaşı, Zayne, Gürgeni ve merkez mahalle olmak üzere yedi mahalleden oluşmaktadır. Tarihi ev ve serender’leri bulunmaktadır.

Arılı köyünde çay, fındık, kivi, arıcılık, hayvancılık, alabalık yetiştiriciliği,  sınırlı miktarda sebze ve meyve yetiştirilmektedir.

Karadeniz Gündem

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 2901 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Özel Haber

Akp, Cumhuriyet Düşmanı Bir Partidir

Akp, Cumhuriyet Düşmanı Bir Partidir Akp, her şeyi göze almış bir siyasal İslam örgütüdür..

Sinan Yayla'ya İdlib Görevi

Sinan Yayla'ya İdlib Görevi Bahar Kalkanı Harekatı'nın başına Sinan Yayla getirildi.

İdlib’de 33 asker şehit oldu

İdlib’de 33 asker şehit oldu Tüm yurtta sosyal medya kapatıldı!

Giresun'da Kim Kazanacak?

Giresun'da Kim Kazanacak? Seçimler büyük süprizlere gebe görünüyor.

HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor

HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss