Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kardeş Dereler Rize'de Buluştu
05 Aralık 2010, 22:08

Kardeş Dereler Rize'de Buluştu

Giresun DEKAP adına konuşan Ali Dursun; suyumuza, yaşamımıza sonuna kadar sahip çıkacağız, dedi.

 

Kardeş Dereler Rize'de Buluştu

   

“Suyuna toprağına Sahip Çıkan Kardeş Dereler Rize’de buluştu”

Derelerin kardeşliği platformu (DEKAP) çağrısıyla Rize kültür merkezinde bir araya gelen 700’e yakın çevreci, hükümetin meclise sunduğu, tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruma yasa tasarısını protesto etti.

 

 

Derelerin kardeşliği platformu (DEKAP) Rize kültür merkezinde düzenlenen toplantıya Rize’de ki çevreci örgütlerin yanı sıra Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Samsun, Tokat, Amasya, Ordu, Sinop, Bayburt ve Erzurum il ve ilçelerinden gelen 700 dolayında çevreci  kuruluş ve platformların temsilcileri yanı sıra, CHP, ÖDP, EMEP, TKP, MHP, SP, BP, DP, SP, TP, Halkevleri, ADD, KTÜ öğrenci kolektifi Tek Gıda İş Sendikası, İHD Rize temsilciliği katıldı.

Salona “Kültür ve Tabiatımızın yıkım yasasına hayır”, “SİT‘leri değil, HES‘leri kaldır”, “Kültür ve tabiatımızın yıkım yasasına hayır”, “Su yaşamdır satılamaz”, “Dereler Özgürdür Özgür Akacak”, “Koruyan Biziz Yok Eden Onlar” yazılı pankartları asan çevreciler el ele tutarak “Dereler özgürdür, özgür akacak” sloganları attı.

HES’lere karşı mücadele veren 22 vadinin temsilcisinin konuşma yaptığı platform toplantısında konuşmacılar siyasal iktidarın bir çevre politikasının olmadığına dikkat çektiler.

 

(Ali Dursun)

 

GİRESUN DEKAP; TOPLUMU UYUTUYORLAR

Giresun'dan toplantıya Giresun DEKAP yönetimi katılarak, Giresun adına söz alan Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ali Dursun; Kenya kurucu Devlet Başkanı Kenyatta'nın tarihe mâlolan sözleriyle örnek vererek toplumun uyutulduğunu ama burada bulunan aydınlık yüzlü insanların bu uyutulmaya asla müsaade etmeyeceğini dile getirdi.

 

(Ömer Şan)

 

HES Şirketlerinin Arkasında Yabancılar Var

Burada konuşan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Başbakan ve Bakanların yaşam alanlarına sahip çıkan kendilerine yönelik dış güçlerden destek aldıklarını ima ettiğini hatırlatarak “Bu HES projelerinde yabancı firmaların belgeleri ile ortaya konan ortaklıklarını nasıl açıklayacaklar. Başbakan ve Bakanlar, HES projeleri ile enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı öne sürüyorlar. Bu projeleri İsveç, ABD, İspanyol ve Fransız firmalara yaptırırken nasıl dışa bağımlılıktan kurtulmuş oluyorsunuz? Aynı zamanda kontrolünü 49 yıllığına vermiş olduğunuz, adeta satmış olduğunuz sularımızı dışa bağımlı hale getirmiyor muyuz? Bunu niye açıklamıyorlar da çıkıp bizi çapulcu ve bazı tipler olarak aşağılıyorlar. Vadisine, suyuna sahip çıkan bu insanları ne olarak görüyorlar. Biz bu toprakların insanıyız. Biz toprağımızı, vatanımızı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Biz enerji karşıtı değiliz. Biz diyoruz ki Fırtına, İkizdere, Senoz, Papart ve Çanakçı Vadilerinin başka bir alternatifi yok ama enerjinin var.”diye konuştu.

 

(Mehmet Gürkan)

 

Bütün SİT Kapsamları Kaldırılacak

DEKAP Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan, “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısının” bütün SİT kapsamlarını kaldıracağını belirterek “Avrupa ülkelerinde yüzde 20’lik alan koruma altındayken Türkiye’de sadece yüzde 3’lük bir alan korunuyor. Türkiye’de mevcut yasalarla koruma altında bulunan yüzde 3’lük topraklarımız, sularımız ve yeşil alanlarımız siyasi iktidar tarafından yok edilmek isteniyor. Bütün SİT kapsamları kaldırılacak. Biz bu yasanın geçmemesi için gerekli çalışmaları yapalım ve halkı bilgilendirelim. Atalarımızdan devraldığımız havamızı, suyumuzu ve toprağımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza mutlaka emanet etmeliyiz. Aksi halde yarın çocuklarımız bize hesap soracak. Hukukla bir yere kadar gidiyoruz. Siyasi iktidar hukukun arkasından dolanıyor. Hukukun aldığı kararları siyasi iktidar uygulamıyor. Bir başka yerden deşmeye çalışıyor. Ama bizi geçemeyecekler.” dedi.

 

(Kazım Delal)

 

HES’lere Kur’anlı Protesto

Rize merkez Salarha vadisi Andon mevkiinde yapımı planlanan HES projesine karşı mücadele eden Kazım Delal adlı vatandaş yaptığı konuşmada, derelerde banyo edecek sularının kalmadığını ifade ederek “ben yapılacak olan HES projesine karşı açtığım davanın keşif bedelini yatırmak için ineğimi sattım. Bunlar cennetimizi yok ediyor görün bunları. Haberiniz olsun” dedi.

Delal en ilginç konuşmasını ise Kur’an dan okuduğu bir ayetle sürdürerek “bunlar cennet olan dünyamızı cehenneme çeviriyorlar, haberiniz olsun. Nereden biliyorsun diye soracaksınız ama bakın Kur’an’da bizi yaratan ne diyor, ‘cennete gidenlere müjdeler olsun. Öyle bir yere gidecekler ki onun altından pınarlar şarıl şarıl akıyor. Yeşillikler, meyveler olacak. Ve onlar diyecekler ki biz daha önce bu sulardan içtik, bu meyvelerden yedik” buda demek oluyor ki dünyada yedik, yani dünya cennettir. Bu katliamcılar sularımızı çekip alıyor bizim cennetimizi cehenneme çeviriyorlar. Kur’an’da bir yerde cennetten bahsediliyorsa orada muhakkak su vardır. Bunların hepsi Kur’an’ın içinde vardır. Eğer bir yerde su varsa orada cennet var, haberiniz olsun. Ama sen suyumu kurutuyorsun be kâfir insan, sen benim cennetimi cehenneme çeviriyorsun. Ne biçim insansınız, çekin bu vadilerden elinizi tanımıyoruz sizi. Protesto ediyoruz sizi, çekin elinizi vadimizden” diyerek isyan etti.

 

(Yaşar Aydın)

 

Su Bizim Olmazsa Olmazımızdır

Toprağına suyuna sahip çıkan büyük bir aile olduklarını belirten Derelerin Kardeşliği Platformu yürütme kurulu üyesi Yaşar Aydın konuşmasında; “biz onur mücadelesi veren büyük bir aileyiz. Derelerin kardeşliği toprağına sahip çıkma adına başlattığı mücadeleyi yükselterek sürdürüyor. Mücadelenin dili, kavganın dili bizi ortak yapmış. Vadilerde mücadele edenlerin sözü bütün sözlerden kıymetlidir. Bu mücadele bizim için kutsaldır, önemlidir. Biz HES mücadelesini sadece enerji mücadelesi olarak algılamıyoruz. Biz bu mücadeleyi su hakkı mücadelesi olarak da algılıyoruz. Bunun bir özelleştirme olduğunu söylüyoruz. Su bizim için kutsaldır, su temel bir haktır. O bölgede yaşayan herkesin hakkıdır. Bunun için bizim olmazsa olmazlarımız vardır, onun içindir bizim olmazsa olmazlarımız bu topraklar üzerinde yaşayanların geleceğidir” dedi.

 

(Nuray Erçağan)

 

12 Eylülde ‘hayır’ diyenleri yok ettiler

Samsun Halk Evleri adına konuşma yapan Nuray Erçağan konuşmasında “bugün burada suyumuzu savunmak durumunda kalmamızın bir geçmişi vardır. 12 Eylül’e dönelim. 12 Eylül geldiğinde ‘hayır’ diyen herkesi astılar, işkencelerle yok ettiler. Ve biz ‘hayır’ diyemedik, korktuk. Biz çok korktuk ama yinede bugün korkmadığımızı en güzel Karadeniz gösteriyor. Karadeniz dalgası hırçındır, asidir ve içinde isyanı barındırır gerçekten” dedi.

Toplantıda kendilerini mekânsızlar diye adlandıran bir grup Rize Spor taraftarı genç "Dereler Özgürdür Özgür Akacak" şeklinde slogan atarak destek verdiler.

 

 

 

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1952 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Özel Haber

Akp, Cumhuriyet Düşmanı Bir Partidir

Akp, Cumhuriyet Düşmanı Bir Partidir Akp, her şeyi göze almış bir siyasal İslam örgütüdür..

Sinan Yayla'ya İdlib Görevi

Sinan Yayla'ya İdlib Görevi Bahar Kalkanı Harekatı'nın başına Sinan Yayla getirildi.

İdlib’de 33 asker şehit oldu

İdlib’de 33 asker şehit oldu Tüm yurtta sosyal medya kapatıldı!

Giresun'da Kim Kazanacak?

Giresun'da Kim Kazanacak? Seçimler büyük süprizlere gebe görünüyor.

HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor

HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor HES Davaları İçin Gönüllü Avukatlar Aranıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss