Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Herkes bankaya borçlu,madene mahkumlar
04 Kasım 2014, 03:29

Herkes bankaya borçlu,madene mahkumlar

Ermenek'e bağlı Pamuklu köyünde kömür ocağını su basmasının ardından geçen 8 güne rağmen 18 işçi dün akşam itibarıyla hâlâ yerin altındaydı

Herkes bankaya borçlu,madene mahkumlar

Ermenek’e bağlı Pamuklu köyündeki Has Şekerler Madencilik’e ait kömür ocağını su basmasının ardından geçen 8 güne rağmen 18 işçi dün akşam itibarıyla hâlâ yerin altındaydı.

Ermenek Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Karaçayır, ilçede madene gidip çalışanların yüzde 99’unun esnafa ve bankalara borcu olduğunu, bu yüzden işçilerin madene girip çalışmaya mecbur kaldığını söyledi. Karaçayır, “Ermenek’teki insanların borçlarını ödemeleri için bu işe ihtiyacı var. Bu bölgede ekonomik çark maden ocakları ile dönüyor. Bu insanların madene girmekten başka çareleri yok. Bin 500 aile doğrudan, 2 bin aile ise dolaylı olarak madenden para kazanıyor.” dedi. Ermenek’te kömür çıkarmanın tabiat şartları yüzünden maliyetinin daha yüsek olduğunu belirten Karaçayır, işverenin para kazanamayınca bunu işçilere yansıtarak her maliyeti kısma yoluna gittiğini söyledi. Karaçayır, kurtarma çalışmalarında harcanan paranın bu madenlerin iyileştirilmesi için kullanılmış olması halinde böyle faciaların yaşanmayacağına vurgu yaptı.

Torba kanunla yapılan düzenlemeden sonra hiçbir şeyin düzelmediğini tam tersine her şeyin daha kötü olduğunu anlatan Karaçayır, “Adamlar öleceğini bile bile mecbur gittiler orada çalıştılar.” dedi. Soma felaketinden sonra çıkan torba yasanın madencileri olumsuz etkilediğini öne süren Karaçayır şunları söyledi: “Soma’dan sonra devlet ‘yaptım oldu’ şeklinde yasalar çıkardı ama her şey daha kötü oldu. Devlet fedakarlık yapsaydı işverenler de fedakarlık yapardı. Yapılan düzenlemeler ile maaşlar iki kat arttı, çalışma saatleri 2 saat düştü. İşveren de bu maliyeti işçiden çıkarmak zorunda kaldı. Ocakların kapatılması sorunu çözmez. 50 yıldır burdayım, devletin gelip işveren ve işçiyle oturup toplantı yapıp sorunları çözmek istediğine şahit olmadım. Keşke devlet baştan gelseydi bu insanlarla toplantı yapsaydı. 18 kişi madende mahsur kaldığında devlet günlerce burada kalabiliyorsa bu toplantılar için buraya gelmesi de o kadar zor olmasa gerek.”

Müfettişlerin yaptıkları denetimlerin yasak savma kabilinden olduğunu ise Karaçayır şöyle anlatıyor: “Müfettiş Ermenek’e gelince Selçuk Otel’de kalıyor. Sabah maden sahiplerini arıyor, ‘Gelin beni otelden alın ocağınızı teftiş edeceğim.’ diyor. İşyeri sahibi otelden alıp müfettişi madene götürüyor. Madende odaya çekiliyor, muhasebe defterlerini inceliyor sonra ocağı maksimum 2 gün teftiş eder gider, eksikler arkadan rapor şeklinde gelir. Bu sırada maden çalışmaya devam eder. Burada maden sahiplerinin hepsinin siyasi adamları var, kimse madenini kapattırmaz”

duyarsız.org

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 684 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss