Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Herkes bankaya borçlu,madene mahkumlar


Açıklama: Ermenek'e bağlı Pamuklu köyünde kömür ocağını su basmasının ardından geçen 8 güne rağmen 18 işçi dün akşam itibarıyla hâlâ yerin altındaydı
Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2014
Geçerli Tarih: 08 Mayıs 2024, 00:55
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=19575


Herkes bankaya borçlu,madene mahkumlar

Ermenek’e bağlı Pamuklu köyündeki Has Şekerler Madencilik’e ait kömür ocağını su basmasının ardından geçen 8 güne rağmen 18 işçi dün akşam itibarıyla hâlâ yerin altındaydı.

Ermenek Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Karaçayır, ilçede madene gidip çalışanların yüzde 99’unun esnafa ve bankalara borcu olduğunu, bu yüzden işçilerin madene girip çalışmaya mecbur kaldığını söyledi. Karaçayır, “Ermenek’teki insanların borçlarını ödemeleri için bu işe ihtiyacı var. Bu bölgede ekonomik çark maden ocakları ile dönüyor. Bu insanların madene girmekten başka çareleri yok. Bin 500 aile doğrudan, 2 bin aile ise dolaylı olarak madenden para kazanıyor.” dedi. Ermenek’te kömür çıkarmanın tabiat şartları yüzünden maliyetinin daha yüsek olduğunu belirten Karaçayır, işverenin para kazanamayınca bunu işçilere yansıtarak her maliyeti kısma yoluna gittiğini söyledi. Karaçayır, kurtarma çalışmalarında harcanan paranın bu madenlerin iyileştirilmesi için kullanılmış olması halinde böyle faciaların yaşanmayacağına vurgu yaptı.

Torba kanunla yapılan düzenlemeden sonra hiçbir şeyin düzelmediğini tam tersine her şeyin daha kötü olduğunu anlatan Karaçayır, “Adamlar öleceğini bile bile mecbur gittiler orada çalıştılar.” dedi. Soma felaketinden sonra çıkan torba yasanın madencileri olumsuz etkilediğini öne süren Karaçayır şunları söyledi: “Soma’dan sonra devlet ‘yaptım oldu’ şeklinde yasalar çıkardı ama her şey daha kötü oldu. Devlet fedakarlık yapsaydı işverenler de fedakarlık yapardı. Yapılan düzenlemeler ile maaşlar iki kat arttı, çalışma saatleri 2 saat düştü. İşveren de bu maliyeti işçiden çıkarmak zorunda kaldı. Ocakların kapatılması sorunu çözmez. 50 yıldır burdayım, devletin gelip işveren ve işçiyle oturup toplantı yapıp sorunları çözmek istediğine şahit olmadım. Keşke devlet baştan gelseydi bu insanlarla toplantı yapsaydı. 18 kişi madende mahsur kaldığında devlet günlerce burada kalabiliyorsa bu toplantılar için buraya gelmesi de o kadar zor olmasa gerek.”

Müfettişlerin yaptıkları denetimlerin yasak savma kabilinden olduğunu ise Karaçayır şöyle anlatıyor: “Müfettiş Ermenek’e gelince Selçuk Otel’de kalıyor. Sabah maden sahiplerini arıyor, ‘Gelin beni otelden alın ocağınızı teftiş edeceğim.’ diyor. İşyeri sahibi otelden alıp müfettişi madene götürüyor. Madende odaya çekiliyor, muhasebe defterlerini inceliyor sonra ocağı maksimum 2 gün teftiş eder gider, eksikler arkadan rapor şeklinde gelir. Bu sırada maden çalışmaya devam eder. Burada maden sahiplerinin hepsinin siyasi adamları var, kimse madenini kapattırmaz”

duyarsız.org


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster