Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milyonlar sandığa gitmedi
10 Ağustos 2014, 23:45

Milyonlar sandığa gitmedi

Yaklaşık 14 milyon seçmenin bugün sandığa gitmemesi dikkat çekiyor

Milyonlar sandığa gitmedi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin olamayan sonuçları belli olurken, yaklaşık 14 milyon seçmenin bugün sandığa gitmemesi dikkat çekiyor.

30 Mart yerel seçimlerinde toplam 52 milyon 695 bin seçmenin, resmi rakamlara göre, yüzde 88.64'ü sandığa gidip oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yurtiçi seçmen sayısı 52 milyon 894 bin olarak belirlenirken ancak yurtiçi seçmenlerin ilk verilere göre yaklaşık yüzde 77'si oy kullandı. Bu sonuç, bir önceki seçime göre, 2 milyon seçmenin sandık başına gitmediğini gösteriyor.

Seçimlerde en çok merak edilen konulardan biri,

Selahattin Demirtaş'ın oy oranıydı. 30 Mart yerel seçimlerinde HDP ve BDP'nin toplam oy oranı 6.5 olarak gerçekleşmişti. Seçimlerin ilk sonuçları ise, Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı için oyların yaklaşık 8.9'unu alacağını gösterirken bu durum kesinleşirse Demirtaş, 30 Mart seçimlerine göre partisinin oyunu bir milyondan fazla arttırmış olacak.

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan 'ın aldığı yaklaşık 20 milyon oyun, 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti 'nin aldığı yüzde 43'lük orana karşılık geldiğini söyleyerek, seçimin kaderini oy kullanmayanların belirlediğini ifade etti.

İşte Günay'ın Twitter hesabından yaptığı o seçim analizi:
“Sn. Erdoğan'ın aldığı 20 milyon oy, 30 Mart'ta %43 oranına karşılık geliyordu. Aynı oy bu seçimde %52 oldu. Sonucu katılmayanlar belirledi. Kapsamlı bir değerlendirme için henüz erken. Sn. Başbakan'ı kutlamak gerek. Kişisel bir başarı elde etti. Ancak Parti'yi zorluklar bekliyor. Sn. Erdoğan kazandı, ancak Parti, 30 Mart'ta ve bugün 2011 sonucunu yakalayamadı. Oysa 2011'den buyana 5 milyon yeni seçmen arttı. Bu önemli. 2011'de 50 milyon seçmen vardı. İktidar 21.5 milyon oy almıştı. Şimdi 55 milyon seçmen var; Sn. Erdoğan 20.7 milyon oy aldı. Oy artmıyor. Muhalefet Partilerinin durumu ise, kurtulmaları gereken iç hesaplaşmaları ve yenilemeleri gereken vizyonları açısından daha da sorunlu. Muhalefet Parti'leri umut verici adımlar atamazsa, İktidar ve muhalefetin yarattığı bu karamsarlığı dağıtacak yeni bir siyasete ihtiyaç doğar.”

(ANKA)

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 647 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss