Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1 Mayıs'ta Kimler Tatil Yapacak?
30 Nisan 2014, 20:42

1 Mayıs'ta Kimler Tatil Yapacak?

1 Mayıs'ta okullar tatil

1 MAYIS'TA KİMLER TATİL YAPACAK?

1 Mayıs 2014 bu yıl Perşembe gününe yani hafta içine denk geliyor. Peki 1 Mayıs'ta okullar tatil mi? 2 Mayısta da okullar tatil mi? 1 MAYIS 2014 te Bankalar, hastaneler, sağlık ocakları, vergi daireleri vs. gibi devlet daireleri açık olacak mı? 2 mayıs 2014 te Bankalar, hastaneler, sağlık ocakları, vergi daireleri vs. gibi devlet daireleri açık olacak mı?

İşte cevabı;

1 MAYIS'TA OKULLAR TATİL

1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi ile birlikte bugünün hafta içi bir güne denk gelmesi durumunda okullar, bankalar, hastaneler vs. gibi devlet daireleri, kurumları da tatil edilecektir. İşçi bayramı kutlamaları vesilesi ile resmi tatil ilan edilen bugünün Çarşamba gününe denk gelmesi öğrencileri sevindirdi. 1 Mayıs 2013 Çarşamba günü öğrenciler 1 gün süreyle tatil yapacaklar. Bankalar da 1 Mayıs 2013′te kapalı olacak. Çarşamba günü resmi tatil olarak kapalı olacak bankalarda işlemler en erken Salı günü yapılabilecek. 1 Mayıs 2013 tarihinde tüm bankalar kapalı tutulacaktır. 1 Mayıs 2014 Perşembe günü hastanelerin sadece Acil Poliklinikleri hizmet verecektir. Normal poliklinikler resmi tatil nedeniyle hizmet vermeyecektir.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Büyükşehir'den 1 Mayıs'ta metrobüs açıklaması

İstanbullular dikkat! İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Mayıs'a ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

Yarın Metrobüs seferlerinde Anadolu Yakasından Avrupa Yakasına yolcu taşınmayacak. Metrobüs seferlerinde Avrupa Yakasında Beylikdüzü-Topkapı seferleri yapılacak. Topkapı'dan sonra yolcu taşınmayacak.

-Karaköy, Eminönü, Sirkeci ve Beşiktaş iskeleleri kapalı olacak, bunun dışında bütün seferler devam edecek. Kabataş - Taksim finüküler seferleri yapılamayacak.

-Saat 06.00'dan itibaren Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosunun Yenikapı-Şişhane-Taksim istasyonları hizmet vermeyecek.

1 MAYIS TARİHÇESİ

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs açıklaması;

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmak istenmesine ilişkin, istihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgilerin mevcut olduğunu, bu durumun Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşların hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek nitelik taşıdığını bildirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili kararı, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda verdiklerini belirterek, 'Hala elimizde bazı istihbari bilgiler var. Bunları açıklayamıyorum' dedi. Emniyetin bu yönde yaptığı operasyonlarda kalaşnikof ele geçirildiğini kaydeden Mutlu, 'Her halükarda vatandaşlarımızın, mitinge katılanların da can ve mal güvenliğini korumakla görevliyiz' diye konuştu.

Vali Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sendikaların yapmış oldukları resmi müracaata beklemeksizin resmi olarak cevap verdiklerini belirten Mutlu, 'Emek ve Dayanışma Günü'nün bir şenlik havasında kutlanabilmesi amacıyla her türlü desteği verdik, vermeye hazır olduğumuzu da ifade ettik. İlk kez bir Emek ve Dayanışma Günü'nde işçi ve emekçi kardeşlerimizin bu bayramı bir huzur ortamı içinde kutlayabilmeleri için kamu imkanlarını da seferber ederek 300 İETT aracını da bu amaçla gerek Anadolu yakasında, gerekse Avrupa yakasında istenilen her noktadan geliş ve gidiş ücretsiz sağlamak üzere de tahsis ettik. Dolayısıyla Yenikapı'ya ulaşımla ilgili de herhangi bir sorun kesinlikle olmayacak. Marmaray'ın çalışmasıyla ilgili hiçbir kısıtlamamız yok. Kadıköy-Kartal metro hattı çalışacak. Beylikdüzü-Topkapı metrobüs hattı çalışacak. Boğaz Köprülerinde herhangi bir problem yok. Dolayısıyla ana arterlerin trafik ulaşımıyla ilgili de çok ciddi rahatlıklar da sağladık getirilmiş olduğumuz kısıtlamalarla birlikte. Yenikapı'ya ulaşım konusunda hiçbir problem yaşanmayacaktır. Geçen yıla oranla ulaşım konusunda da çok daha iyi transferler sağladık. Deniz yoluyla ulaşım konusunda birkaç iskeleyi sadece kapatmış olduk. Karaköy, Eminönü, Sirkeci ve Beşiktaş iskelelerini kapattık. Ama bunun dışındaki bütün Boğaz ve Adalar hattında deniz seferleri devam edecek' diye konuştu.

'TAHSİS EDİLEN İETT OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK'

İlk kez 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün şenlik, neşe, birlik ve beraberlik içerisinde kutlanabilmesi amacıyla 300 İETT aracını İstanbul'un her bölgesinden ücretsiz hizmet vermesi için tahsis ettiklerini kaydeden Mutlu, 'Bugünün bir barış, bir hoşgörü, dayanışma, neşe, huzur ve güven ortamında kutlanabilmesi için yapmış olduğumuz bu tekliflerin emekçi kesim tarafından değerlendirilmesi umudumuzu hala muhafaza ediyoruz. Değerli işçilerimizin, emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü de gönülden tebrik ediyorum. Yarını böyle bir ortamda geçirmeyi temenni ediyorum. İdare olarak, emniyet olarak, güvenlik güçleri olarak bütün dileğimiz budur. Şehrimizde bir tek kişinin üzülmemesi, bir tek kişinin rahatsızlık çekmemesi, mağduriyet çekmemesi en büyük dileğimizdir. Bununla ilgili de Yenikapı'ya gidiş noktasında da vermiş olduğumuz çok ciddi destek var. Bunların iyi değerlendirilmesini arzu ediyorum' şeklinde konuştu.

'ELİMİZDE İSTİHBARİ BİLGİLER VAR'

1 Mayıs kararını hangi gerekçeye dayandırdıklarını yaptıkları yazılı açıklama ile ifade ettiklerini söyleyen Vali Mutlu, 'İstihbari bilgilerden bahsettik. Hala elimizde bazı istihbari bilgiler var. Bunları açıklayamıyorum. Emniyet güçlerimiz geçtiğimiz gün yaptığı operasyonda iki kalaşnikof ele geçirdiler. Uzun namlulu silahların oluşturduğu bir risk var. Her halükarda vatandaşlarımızı, mitinge katılanların da can ve mal güvenliğini korumakla görevliyiz. Bu mitinge katılacak olanların can ve mal güvenliğini koruma zorunluluğumuz var. Bunu en iyi yapacağımız yerin Yenikapı olduğunu değerlendirdik' dedi.

'YENİKAPI'DA KUTLAMAK 1 MAYIS'A HALEL GETİRMEZ'

'Yenikapı'da yapılması 1 Mayıs kutlanmasına halel getirmez' ifadelerini kullanan Vali Mutlu, kendisinin de emekçi bir aileden geldiğini ve emeğin kutsallığını kabul ettiğini söyledi.

Emekçilerle aynı safta olduğunu belirten Mutlu, 'Böylesine bir bayramı bayram neşesi içerisinde kutlamamız ve ortaklaşmamız gerekir. İlk kez İstanbul tarihide 300 otobüs ile taşımayı ücretsiz taahhüt ettik. Daha ne yapabiliriz. Tedbirlerimiz aldık bütün dileğim son dakikaya kadar yaptığımız önerilerin doğrultusunda ilgililerin değerlendirme yapmasıdır' şeklinde konuştu.

Mynet.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 700 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss