Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Orman işlerinde ithal işçi mi çalıştırılıyor?
05 Temmuz 2015, 22:01

Orman işlerinde ithal işçi mi çalıştırılıyor?

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü'nden açıklama geldi

Orman işlerinde ithal işçi mi çalıştırılıyor?

Giresun Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı işlerin kooperatifler aracılığıyla orman teşkilatı hudutlarındaki işçilerle yapılması gerekirken,doğu ve güneydoğu illerinden getirilen işçilerle yapıldığı iddiası kooperatiflerin tepkisine yol açtı.

Giresun’daki orman köylülerinin mağdur edildiğini ileri süren İnişdibi Çimşir Köyleri Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selami Aksoy, Orman Kanunu’nun 40. Maddesine göre suç işlendiğini belirterek, dolaylı yollarla usulsüzlük yapıldığını ifade etti. Kooperatif Başkanı Aksoy;

“Orman Kanu’nun 40. Maddesinde; “Devlet ormanlarında ağaçlama, bakım, imar, yol yapımı, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işleri; iş yerinin ve iş yerinde çalışacakların hangi mülki hudut ve orman teşkilatı hudutları içerisinde kaldığına bakılmaksızın, öncelikle iş yerinde veya civarındaki orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve işyerindeki köylülere veya iş yeri civarındaki orman işlerinde çalışan köylülere, iş yerine olan mesafeleri ile iş güçleri dikkate alınarak gördürülür” denilmektedir. Buna rağmen Orman İşletmeye bağlı işler, Giresunlu kooperatifler dururken, il dışından getirilen işçilere yaptırılmaktadır. Haliyle bu madde uygulanmamaktadır. Ayrıca 23.06.2014 tarihinde Orman İşletmeye dilekçe verdim. Buna rağmen değişen bir şey olmadı. Kendisini bu konuda susturmak amacıyla şantaj yapıldığını da ileri süren Aksoy; “Kooperatifim adına bana şu anki yerli orman köylüsü işçilerimin çalışmış olduğu Tekkaya Köyü’ne, başka kooperatiflerin yabancı işçileri getirilerek, bizim işçimizmiş gibi gösterilip video çekimi yapılmıştır. Kooperatifimize yapılan bu şantaj karşısında Giresun Valiliği’ni ve Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum” dedi.

 ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili ise Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Giresun ilinde yapılan ormancılık faaliyetleri kapsamında yapılacak işin zamanı ve süresi göz önünde bulundurularak Orman Köylülerine ve Kooperatiflere iş güçleri ve işe olan mesafeleri dikkate alınarak iş dağıtımı yapılmakta. İlimizdeki iş gücünün yetersiz olduğu durumlarda ise civar olmayan köy ve kooperatiflerden iş gücü temin edilmektedir. İş için müracaat eden ve çalışacaklar listesini veren tüm kooperatiflere iş gücü ve işe olan mesafeleri doğrultusunda işin yapılma süresi de dikkate alınarak iş verilmektedir. Ormanların tesis ve bakım çalışmaları, işin tekniği gereği mevsimsel ve süresi içinde yapılmak zorundadır. Bu sebeple iş gücünün yetersiz olduğu durumlarda işin süresinde bitirilmesi için civar olmayan köy ve kooperatiflerden de istihdam yapılmak mecburiyetinde kalınmaktadır. Şebinkarahisar ve Alucra’da yapılan işler için ise Giresun İlinde kurulu toplam bin 144 üyeli 8 adet kooperatife iş verilmiştir. Bu kooperatiflerin çalışan iş gücü sayısı ise 465 kişidir. Ayrıca Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR kanalı ile temin edilen ve müracaat eden işsizler arasından istihdam edilen ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk ormanların iyileştirilmesi, genç ormanların bakımı, fidan üretimi gibi çalışmalarda 6 ay süreyle çalışmak üzere işe alınmış olup, bu kapsamda Giresun İlinde 798  İşçi, Koyulhisar İşletme Müdürlüğünde  188 kişi olmak üzere toplam 986 kişi çalıştırılmaktadır. Şebinkarahisar ve Alucra’da Toplum Yararına çalışan sayısı 145, Koyulhisar da 188 kişidir. Giresun Orman Bölge Müdürlüğü olarak ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslahı bakım ve tesis çalışmalarımızın dışında yaklaşık 17 bin hektar alanda sahada ormanların gençleştirilmesi, rehabilitasyon, sıklık, gençlik ve kültür bakım çalışmaları, 4 milyon Fidan üretimi, 5,6 milyon fidan bakımı, yaklaşık 600 bin m3 orman emvali üretim çalışmaları Orman Köylülerimizce ve Kooperatiflerimizce yapılmakta, mevsimsel olarak yaklaşık 7 bin kişi istihdam edilmekte olup, Tüm bu faaliyetler sonrası Orman Köylülerimize Ortalama yıllık 50 milyon TL kaynak aktarılmaktadır.” denilmiştir.

giresunhaberci

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 626 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss