Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındık Üreticileri Mağdur Oldu
02 Eylül 2018, 21:42

Fındık Üreticileri Mağdur Oldu

Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirdi

ÜRETİCİLER MAĞDUR

 

         Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Giresun temsilcisi Orhan Kara üretici köylülerin yasal haklarından mahrum edildiğini belirterek, ‘alan bazlı destek’ ödemelerin alamayanların olduğunu söyledi.

         Kara yaşanan sorun hakkında şunları söyledi:  “Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre Giresun’da yaklaşık 2.500 fındık üreticisi 2016 yılı “alan bazlı gelir desteği” ödemesini alamıyor. Buna neden olarak da üreticilerin 31 Ocak 2017 tarihine kadar kuruma dilekçe vermemiş olmaları gösteriliyor. Bir önceki yıl aynı durumdaki üreticilere bu ödemeler yapılmıştı. Bu durumdaki üreticiler ziraat odasının da gerekli çabayı göstermediğini ifade ediyorlar. Üreticiler olarak yetkililerin bu sorunu çözmelerini bekliyoruz. Tüm Köy Sen olarak üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için bu sorununun en kısa zamanda çözülmesini bekliyoruz. Giresun üretici köylülerin yaşadığı bu sıkıntıyı

Tüm Köy Sen: “ Üreticiyi beklentiye sokarak oyalıyorlar.”
Tüm Köy Sen Giresun temsilciliği, TMO kendini fiyat açıklamak zorunda hissedeceğini ancak açıklayacağı fiyatın yetersiz olacağını iddia etti.
Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara yaptığı açıklamada, “Hep söyledik yine söylüyoruz ki, iktidar üretici köylüyü ve ülke tarımını yerli ve yabancı tekellere teslim etti. Bu politikadan vaz geçmeye niyeti de hiç yok. Ekonomik krizin yükünü işçiye, üretici köylüye yıkmak için tasarruf adı altında tekellere, şirketlere kolaylıklar tanımaya devam ediyor.”dedi.
Fındık fiyatı tasarrufa takıldı
Kara, “İktidar tasarruf paketi ile halkın gereksinimi olan alanlardaki harcamaları kesti. Bunlardan biri de üretici köylünün ürününe verilen fiyat olacak. Alır gibi yapıp almamamın gerekçelerini yaratacak. Yerli - yabancı tarım ve gıda tekellerinin verdiği fiyata yakın bir fiyat verip randıman, nem, temizlik gibi akla hayale gelmeyecek gerekçeler yaratacak. Alım yapmamanın yollarını arayıp üretici köylüyü serbest pazar canavarının kollarına teslim edecek. “ dedi ve geciken fiyat açıklama politikasını eleştirerek 18 TL’den aşağı fiyatın üreticinin zararına olacağını vurguladı.
Milletvekilleri ofsayta düştü
Bölge milletvekillerinin görevlerini yapmadıklarını belirten Kara, “ Bölge milletvekillerinin gazetelerde, televizyonlarda açıklamalarını okuyoruz, dinliyoruz. Bunlar yeterli değil. Milletvekillerinin asıl yapacakları iş, Meclis’e üreticilerin mağduriyetini giderecek yeni bir tarım yasası tasarısı teklifi sunmaktır. Bu konuda hiçbir çalışma yapmadan konuşmanın inandırıcılığı yoktur. Bunun adı ofsayta düşmektir.” diyerek milletvekillerini eleştirdi. 
Nasıl bir tarım yasası istiyoruz?
Tüm Köy Sen Giresun İl Temsilcisi Orhan Kara, yıllardır dillendirdiğimiz nasıl bir tarım yasası istediğimizi yeniden vurguluyorum diyerek şunları söyledi: “Serbest pazar politikası kabul edilemez. 4572 sayılı yasa iptal edilmeli ve birlikler (Fiskobirlik) yeniden üreticilerin kooperatifi haline gelmeli ve devlet desteği yeniden sağlanmalı. Kooperatiflerin geleceğine üreticiler karar vermeli; hükümetler eskiden olduğu gibi karar verici değil, koruma görevini üstlenmelidir. GSMH’ın yüzde biri olan tarıma destek şirketlere değil üreticilere verilmeli. Alan Bazlı Destek, ürün bazlı desteğe dönüşmeli. Kooperatiflerin yurtdışı satış hakkı olmalı, ihracatçılar alacağı fındığı kooperatiflerden temin etmelidir. Köylerden göç nedeniyle yaşanan olumsuzluk köy kooperatifleriyle giderilmeli, toprakların, tarım arazilerinin tarım ve gıda şirketlerinin eline geçmesine izin verilmemelidir. Üretici köylünün bağımsız örgütlenmesi olan sendikalaşma hakkı desteklenmelidir. Yani yeni tarım yasasında serbest pazar yerine üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatifleşmesi temel alınmalıdır.”yaklaşık 2 bin Ordulu üretici köylünün de yaşadığını öğrendik.”

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1605 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss