Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aşılama Kampanyaları Düzenlenecek
26 Şubat 2015, 02:48

Aşılama Kampanyaları Düzenlenecek

Şap,LSD ve kuduz aşılama kampanyaları düzenleneceği duyuruldu

Aşılama Kampanyaları Düzenlenecek

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şap,LSD ve kuduz aşılama kampanyaları düzenleneceği duyuruldu.

Konuya ilişkin olarak Müdürlükten yapılan açıklama şöyle:

Bakanlığımız tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan 2015 yılı Hayvan Hastalıkları İle Mücadele Programı  kapsamın da; Giresun merkez ve ilçelerimizde ilkbahar döneminde Şap, Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD) ve Kuduz Aşılama Kampanyaları birlikte yürütülecektir. Kampanyaların temel amacı; hayvanlar mera ve yaylalara çıkmadan önce bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu  aşılama yaparak,erken tedbir almaktır.

Şap Aşılama Kampanyasına 2 Mart tarihinde başlanacak ve 23 Mayıs tarihinde sonuçlandırılacaktır. Kampanyada, 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş (sığır-manda) hayvanlar aşılanacaktır. İsteyen yetiştiriciler küçükbaş hayvanlarını da aşılatabileceklerdir. Halk arasında ‘tabak’ olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Bu hastalık insan sağlığı açısından ise risk teşkil etmemektedir.

Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) Aşılama Kampanyası 16 Şubat -  15 Mayıs tarihleri arasında yürütülecektir. Kampanyada, 3 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Tipik olarak deride; nodüller ve yumrularla karakterize viral bir hastalıktır. Sinek ve sivrisinek sokması hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Direk temasın ise yayılımda küçük rolü olduğu görülmüştür. LSD hastalığının insanlara bulaşma özelliği yoktur.

Kuduz Aşılama Kampanyası ise 2 Mart – 30 Nisan tarihleri arasın da gerçekleştirilecektir. İlimiz genelinde sahipli/sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanması hedeflenmekte olup, Belediyelerin, Muhtarlıkların ve sivil toplum örgütlerinin de aktif desteği sağlanacaktır. Kuduz, bütün sıcak kanlı hayvanlarda ve insanlarda görülen öldürücü viral bir hastalıktır. Hayvan sahiplerinin koruyucu  önlem olarak, kedi ve köpeklerine   her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırmaları gerekir.      

Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin  İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.

İlgililere duyurulur.

Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 459 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss