Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekmeğini sıcaktan çıkaranlar
13 Ağustos 2014, 08:20

Ekmeğini sıcaktan çıkaranlar

Ekmeğini sıcaktan çıkaran fırın işçileri en çok da sıcaktan şikayetçi.

Ekmeğini sıcaktan çıkaranlar

Gece çalıştıkları için aile ve sosyal yaşantıları yok denecek kadar az olan fırın işçileri en çok da sıcaktan şikayetçi.

Herkes evinde uykuya dalmışken kara fırın işçilerinin zorlu mesaisi gece saat 01.00'de başlıyor. Fırında önce gece saat 01.00'de "Hamurkar" adı verilen hamur ustası ve pişirici geliyor. Hamur ustası ekmek hamurunu hazırlarken pişirici ise fırın ateşini yakıyor.

Satılamayanlar iade ediliyor

15 dakika dinlenip kabardıktan sonra kesilerek şekil verilen ekmek hamurları, tekneye konulup fırın önüne getiriliyor ve kürekle fırına sürülüyor. 250 dereceyi bulan kara fırın ateşinin başında 8 saat kürek sallamak hiç de kolay bir iş değil. Dışarıdaki sıcaklık ise 60 dereceyi buluyor. 17-18 dakika pişen ekmekler çıkarılıp diziciler tarafından kasalara konuyor. Saat 05.00 olduğunda ise kasalara konulan ekmekler arabalarla bölgedeki bakkalara dağıtılıyor. Aynı işlem öğle ekmeği için de saat 11.00'de tekrarlanıyor. Saat 15.00 sıralarında ise tekrar aynı bakkallara gidilerek bu kez sabah ve öğlen bırakılan ekmeğin parası toplanıyor. Ertesi gün ise satılamayan bayat ekmeklerin geri iadesi yapılıyor.

Haftada bir gün izin

Böyle devam eden hummalı çalışma sonucunda günde 5 bin ekmek üretiliyor. Ancak hergün üretilen 5 bin ekmeğin 700 tanesi iade ediliyor. İade edilen 700 ekmekten az bayat olanlar 40 kuruşa fırın tarafından vatandaşa satılırken çok bayat olanlar ise büyükbaş havyan besiciliği yapan çiftliklere veriliyor. Gece çalıştıkları için aile ve sosyal yaşantıları yok denecek kadar az olan fırın işçileri haftada sadece 1 gün izin kullanabiliyor.

Fırıncılar arasındaki rekabetin kalite ve hijyende değil, fiyatta olmasından yakınan fırın esnafı, "Ekmeğin bir taban fiyatı ve bir de tavan fiyatı olması lazım. Bugün ekmeğin fiyatı 2 lira ama 1 liraya ekmek satan da var. Hal böyle olunca ekmek üretiminde hijyen ve kalite olmuyor" dedi.

Karafırında en çok dikkatimi çeken fırın işçilerinden biri de "hamurkar" adı verilen hamur ustası oldu. Usta, günde 900 kilo un kullanıp 5 bin ekmeklik hamur karıyor. Her seferinde hamurun mayasını ve tuzunu ayarlayarak fırına sürülmeye hazır hale getiren usta, mesleğin en zor tarafının sürekli gece ve özellikle yaz aylarında 60 derece sıcak altında çalışmak olduğunu söyledi.Usta, "Bu mesleğe artık yeni yetişen nesil rağbet etmiyor" diye yakındı.

Fırıncılar; “Unlu mamül adı altında gelişi güzel ve ruhsatsız fırın açılışlarından rahatsısız. Sokak aralarında, açıkta satılan ekmekler hem toplum sağlığını tehdit ediyor hem de fırıncıyı zora sokuyor. Bu noktada vatandaşların da bilinçli olmasını istiyoruz" dedi.

Günde 600 bin ekmek israfı

Esnafların en çok yakındığı konuların başında ekmek israfı geliyor. Bakkalların verdiği siparişe göre ekmek üretmek zorunda olduklarını belirten esnaflar, "Bakkal 70 tane ekmek istiyor. Ertesi gün ise 30 tanesini iade ediyor. Bakkalların biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Haber : Tolga Tekin

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 717 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss