Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Ekmeğini sıcaktan çıkaranlar


Açıklama: Ekmeğini sıcaktan çıkaran fırın işçileri en çok da sıcaktan şikayetçi.
Kategori: Ekonomi-Çalışma Hayatı
Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2014
Geçerli Tarih: 06 Mayıs 2024, 21:35
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=18640


Ekmeğini sıcaktan çıkaranlar

Gece çalıştıkları için aile ve sosyal yaşantıları yok denecek kadar az olan fırın işçileri en çok da sıcaktan şikayetçi.

Herkes evinde uykuya dalmışken kara fırın işçilerinin zorlu mesaisi gece saat 01.00'de başlıyor. Fırında önce gece saat 01.00'de "Hamurkar" adı verilen hamur ustası ve pişirici geliyor. Hamur ustası ekmek hamurunu hazırlarken pişirici ise fırın ateşini yakıyor.

Satılamayanlar iade ediliyor

15 dakika dinlenip kabardıktan sonra kesilerek şekil verilen ekmek hamurları, tekneye konulup fırın önüne getiriliyor ve kürekle fırına sürülüyor. 250 dereceyi bulan kara fırın ateşinin başında 8 saat kürek sallamak hiç de kolay bir iş değil. Dışarıdaki sıcaklık ise 60 dereceyi buluyor. 17-18 dakika pişen ekmekler çıkarılıp diziciler tarafından kasalara konuyor. Saat 05.00 olduğunda ise kasalara konulan ekmekler arabalarla bölgedeki bakkalara dağıtılıyor. Aynı işlem öğle ekmeği için de saat 11.00'de tekrarlanıyor. Saat 15.00 sıralarında ise tekrar aynı bakkallara gidilerek bu kez sabah ve öğlen bırakılan ekmeğin parası toplanıyor. Ertesi gün ise satılamayan bayat ekmeklerin geri iadesi yapılıyor.

Haftada bir gün izin

Böyle devam eden hummalı çalışma sonucunda günde 5 bin ekmek üretiliyor. Ancak hergün üretilen 5 bin ekmeğin 700 tanesi iade ediliyor. İade edilen 700 ekmekten az bayat olanlar 40 kuruşa fırın tarafından vatandaşa satılırken çok bayat olanlar ise büyükbaş havyan besiciliği yapan çiftliklere veriliyor. Gece çalıştıkları için aile ve sosyal yaşantıları yok denecek kadar az olan fırın işçileri haftada sadece 1 gün izin kullanabiliyor.

Fırıncılar arasındaki rekabetin kalite ve hijyende değil, fiyatta olmasından yakınan fırın esnafı, "Ekmeğin bir taban fiyatı ve bir de tavan fiyatı olması lazım. Bugün ekmeğin fiyatı 2 lira ama 1 liraya ekmek satan da var. Hal böyle olunca ekmek üretiminde hijyen ve kalite olmuyor" dedi.

Karafırında en çok dikkatimi çeken fırın işçilerinden biri de "hamurkar" adı verilen hamur ustası oldu. Usta, günde 900 kilo un kullanıp 5 bin ekmeklik hamur karıyor. Her seferinde hamurun mayasını ve tuzunu ayarlayarak fırına sürülmeye hazır hale getiren usta, mesleğin en zor tarafının sürekli gece ve özellikle yaz aylarında 60 derece sıcak altında çalışmak olduğunu söyledi.Usta, "Bu mesleğe artık yeni yetişen nesil rağbet etmiyor" diye yakındı.

Fırıncılar; “Unlu mamül adı altında gelişi güzel ve ruhsatsız fırın açılışlarından rahatsısız. Sokak aralarında, açıkta satılan ekmekler hem toplum sağlığını tehdit ediyor hem de fırıncıyı zora sokuyor. Bu noktada vatandaşların da bilinçli olmasını istiyoruz" dedi.

Günde 600 bin ekmek israfı

Esnafların en çok yakındığı konuların başında ekmek israfı geliyor. Bakkalların verdiği siparişe göre ekmek üretmek zorunda olduklarını belirten esnaflar, "Bakkal 70 tane ekmek istiyor. Ertesi gün ise 30 tanesini iade ediyor. Bakkalların biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Haber : Tolga Tekin


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster