Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fındığı dalında emanete vermek ihanettir
05 Ağustos 2014, 01:56

Fındığı dalında emanete vermek ihanettir

Fındığı dalında emanete vermek ihanettir

Fındığı dalında emanete vermek ihanettir    

Karadeniz bölgesinin genelinde fındık çiftçileri sezon öncesi hasat hazırlıklarına başladı.

Düzce Parantez gazetesi olarak,Akçakoca’lı fındık üreticilerine, fındığın son durumunu, sağlıklı ürün elde edilebilmesi ve üretim sonrasında izlenmesi gereken yolla ilgili yapılması gerekenleri sorduk. Ortak görüş, fındığın emanete verilmemesi oldu.

Türkiye’nin fındık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Akçakoca’lı fındık üreticisi Şerif Ali Deniz, babadan kalma 35 dönümlük tarlası olduğunu ancak bakımının pahalı, kendisinin çok ucuz olduğu için büyük zorluk çektiklerini söyledi.

Deniz, kilo başına 3 liralık masraf yaptığını daha toplama ve harman işleri için masrafları olacağını dile getirerek, “Fındıklarımızı doğudan gelenler topluyor. Eğer iyi işçiye denk gelirse kolay fındık toplanıyor. Gelmezseniz sıkıntı yaşıyorsunuz. Birde bu sene tarlamın 2-3 dönümlük alanında yanık var” dedi.

“Doğu Karadeniz’de bu sene fındık yok, Batı Karadeniz’de de dört dörtlük yok. Doğu Karadeniz’den fındığımızı almak için geliyorlar. Dalındaki fındığa peşin para veriyorlar” diyen Deniz, “Zor durumda olan üretici de bunlara inanarak fındığını satıyor. Dalındaki fındığını satan insan büyük hata yapar. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntemle insanlarımızı kandırmışlardı” şeklinde konuştu.

“Devletin verdiği destekler yeterli değil”

Bir diğer fındık üreticisi Recep Kazancı ise 15 dönümlük fındık tarlasını varlığından söz ederek, fındığın geçtiğimiz yıllara göre üst düzeyde olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz senelerde ortaya çıkan yetiştirme ve toplama maliyeti, toplanan fındığı karşılamıyordu. Bu sene fındığın çok olması ve fiyatlarında yüksek olacağından dolayı rahat bir sene geçireceğiz. Yüzümüz gülecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Haziran ayının başlarında yaşanan lodos fırtınasından ötürü zararı olduğunu ve 5 dönümlük arazisinde verim kaybı yaşadığını ifade eden Kazancı, “Üretici geçmiş dönemlerden oluşan borçlarını ödemek için banka ve tüccarlara borçlanıyorlar. Bu nedenle üretici fındığını dalda satmak mecburiyetinde kalıyor. Önümüzdeki aylarda fındığın 15 lira üzeri olmasını bekliyoruz. Devletin zor durumda olan fındık üreticisine yardımcı olmalarını bekliyoruz. Devletin verdiği destekler yeterli değil. Kısa vadede üreticiyi rahatlatıyor ama uzun vadede verilen destekler yeterli değil” dedi.

Fındığı dalında emanete vermek ihanettir    

Gölyaka Ziraat Bankası emekli müdürü Öztekin Ertuğrul, kendisinin fındık tarlası bulunmadığını ama bu sene fındığın az olduğunu bildiğini dile getirdiği konuşmasında, “Taban fiyat yüksek olursa bu sene üreticinin yüzü güleceğe benziyor. Ancak üretici fındığını dalında emanete vermemelidir. Fındığını dalında emanete verenler kendilerine ve ailelerine ihanet etmiş olurlar” ifadelerine yer verdi. 

Haber : V. Karaduman www.duzceparantez.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 864 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss