Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele Çöp & Çimento Hikayesi


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 03 Mart 2013
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 17:56
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13545


Görele Çöp & Çimento Hikayesi

Giresun ve ilçelerinin en başta gelen sorunu çöp sorunudur ve bir an önce çözülmelidir.

Eski Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel çöp sorununun çözümü için ilk adımları atmıştır.

Bu amaçla Armelit'ten 200 dönüm arazi alınmış ancak gerekli destek verilmeyince bu çabalar boşa gitmiştir.

Çöpü Görele'nin başına bela eden adam H.Hasan Sönmez'dir.

Görele'nin Başına Çöp Örenlerin Hikayesi

Görele'nin Başına Çöp Örenlerin Hikayesi Haberi...

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=12529

Çöp hikayesini başlatan AKP eski Giresun Milletvekili ve halen AKP Genel Sekreter Yardımcısı H.Hasan Sönmez'dir.

H.Hasan Sönmez;

"Giresun için kim bişeyler yapmaya başlasa hemen istemezük mantığı devreye giriyor.Çavuşlu beldesinde çöp tesisi yapılacak olan alan halka ait değil,Karayolları burayı sahil yolu yapılırken istimlak etmiş yani bu alan Karayolları Genel Müdürlüğünün,ben bu alanın Çöp Birliğine tahsisi için 6 ay uğraştım ve belkide 500 bin Türk Lirası tutacak projeyi bedelsiz olarak Çevre Bakanlığına yaptırdım.Şimdi ne olduğunu nasıl olduğunu bilmeden herkes çıkıp konuşuyor.Bu tesis belki dünyada eşi az olarak en çevreci tesis olacak. Biri çıkmış abdest suyuma çöp istemiyorum diyor.Bu nasıl bir zihniyettirTemizlik İmandan Gelir Hadisi’i şerifini de mi bilmiyorsunuz.Bu tesis için en uygun yer Çavuşlu Beldesindeki Taş ocağı alanıdır.Bu kayıtsız şartsız böyle.Giresun Sağlığına kavuşacaksa bu tesisi yapmak zorunda,neden istemzük diyor ki? Giresun’un ilçe ve köyleri ile Nüfusu 600 bini bulmazken Hastanelerde 1.200 bin (Bir Milyon İki Yüzbin ) poliklinik bunun en somut örneği değil mi? Şimdi çıkıp benim içinde kötü kelimeleri konuşacaklar.Ancak onlara şunu hatırlatmak isterim,ben 35 yılını devletin çeşitli kademelerinde geçirmiş bir bürokratım bunlardan en önemlilerinden biride Çevre Bakanlığı Müsteşar Vekilliğidir.Ben bu tesis Giresun için hayırlıdır diyorsam bir bildiğim var da diyorum.” dedi

Oysa,Çöp sorununun çözülmesi için çözüm diye dayatılan şey ise,yeni sorunları beraberinde getirmesi kaçınılmazdır.

Çöp için seçilen yer iki açıdan asla uygun değildir.

1-Giresun merkeze 70 km civarında uzaklıkta olması,ekonomik açıdan,

2-Seçilen Taşocağının toplum sağlığına telafisi imkansız zararlar vereceği açısından.

Seçilen yerin yanlışlığı bilirkişi raporuyla tescillenmiş,Ordu İdari Mahkemesi ilk kalkışmayı iptal etmişti.Mahkemenin bu kararına Giresun Valiliği itiraz ederek Danıştay'a götürmüş,Danıştay ise Giresun Valiliğinin itirazının reddine bir karar vermişti.

Bunun üzerine öfkelenen Giresun Valisi D.Ali Şahin,Görele temsilcileriyle acilen bir toplantı düzenleyerek yeni bir yer arayışına yönelmiştir.

İşte o toplantıya diğerlerinden geç katılan,Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu ile eski Görele Kaymakamı Aykut Pekmez ellerinde bir dosya ile Valiye Aydınlar Beldesinde bir yer önermişler,vali bu öneriyi hemen benimsemiş,olay mahalline gidilerek röportajlar yapılmış ve yeni seçilen çöp alanı kamuoyuna duyurulmuştur.

Bunun üzerine harekete geçen Çömlekçi Çevre Platformu Çömlekçi halkını bilgilendirmiş,yer seçiminin yanlışlığı ve olası tehlikelerini anlatan toplantılar gerçekleştirmiş ve Çömlekçi halkı protesto gösterileriyle yöresine çöp projesi yaptırmamıştı.

Ancak,Görele'nin başına çöpörenler Görele'de kararlıydılar.

Aynı zamanda Giresun Katı Atık Birliği Başkanlığını da yapmakta olan Giresun Valisi D.Ali Şahin,soluğu Çevre Bakanlığında aldı ve ÇED Genel Müdürü oluru alarak aynı yere,mahkemenin açık kararına karşılık,Danıştay'ın itirazlarının reddine karar vermesine rağmen yeni bir ÇED alarak projeyi yürütmeye başladı.(Ki,ÇED alabilmek çok zordur! ve ilgili yere yeni bir ÇED almak mahkeme kararını hiçe saymaktır)

Giresun Vali Dursun Ali Şahin,Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulundu

Tesis yapımının durdurulmasının mümkün olmadığını söyleyen Vali Şahin,yapılan eylemlerle ilgili olarakta "Vatandaşlar demokratik haklarını kullanıyorlar" dedi.

Bertaraf tesisinin Çavuşlu’da yapılmasına 2009 yılında uzmanların görüşü doğrultusunda Çevre Bakanlığının karar verdiğini hatırlatan Vali Şahin, “Bu raporu uzmanlar belirledi.31 Belediye başkanı ve zamanın Valisi tarafından bu imzalanmıştır.Sadece Çavuşlu Belediye başkanı çekimser kalmıştır.Hepsi tek tek imzalamıştır.

Şimdi Çöpü denize dökmekten kurtarıp başka ne yaparız bunu düşünmeliyiz.Bizim çöp bertaraf tesisimiz Türkiye’de parmakla gösterilecek ve çevreye zerre kadar zararı olmayacaktır.Ben Giresun'lunun bedduasını değil duasını almak için buradayım.Eğer onlar Vali bize haksızlık ediyor diyorlarsa yanlış düşünüyorlar.Mahkeme kararlarına aykırı hareket ettiğimiz yok.Mahkeme kararlarını getirsinler daha onların imzası kurumadan ben o kararı uygulayacağım.

Daha önceki verilen Yürütmeyi Durdurma Kararındaki eksiklikleri 2.ÇED raporunda düzelttik.Yeni bir ÇED raporu aldık.Bakanlık onayladı.Ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Yoksa önceki ÇED raporuyla bir ilişiğimiz yok.Şu andaki birlik tüzüğünün ÇED’i farklıdır.Bu ikinci ÇED raporunu durdursunlar,mahkemeden kararı getirsinler bizde hemen durduracağız.

Vatandaşı kışkırtmadan doğru konuşmak gerek.Bu ÇED raporu başka.Birincinin eksikliklerini ikincide düzeltmişiz.Buna göre 3 lotu 1 lota düşürmüşüz.176 dönümü 76 dönüme düşürmüşüz. Dereden 40-50 metre beriye çekmişiz.Bunu bile bile vatandaşa yanlış aksettiriliyor.Her zaman doğru olunmalıdır.Burada usulsüzlük var diyerek halkı galeyana getirmek doğru değildir.Her şeye hukuka uygundur.Bu tesis yapıldıktan sonra her kes iyi olmuş diyecek.Teşekkür edecekler.Kötü bir şey olsa bir yapar mıyız?

Teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamdaki tesisler çevreyi kirletebilir mi.15-20 sene sonra orası ağaçlı piknik yerleri olacak.” şeklinde konuştu.

Giresun Valisi D.Ali Şahin düşünmeden,tartışmadan ani kararlar alarak çöp için yanlış yer seçimleri yapıyor ve projeyi gerçekleştirebilmek için direnen yöre halkının üzerine bölgenin tüm güvenlik güçlerini sürüyordu.Çöpü protesto eden yöre halkının önüne panzerler, askerler ve polis gücünü diziyordu.

Yeni ÇED alarak ikinci kez,Çavuşlu Taşocağına Çöp Projesine başlanması Görele halkının sert tepkisiyle karşılandı.Çavuşlu Çevre Platformu önderliğinde yöre halkı,Taşocağında,Görele Konakdüzü meydanında ve Giresun Valilik önünde protesto gösterileri,basın açıklamaları ve mitingler yaptılar.

Mahkemenin açık kararına rağmen çöpün Görele'ye getirilmek istenmesi Görele halkını incitmiş, derinden etkilemiş ve adalete olan inancını zedelemiştir.

Bütün bunlara rağmen projenin yürütülmesi devam ediyor ve yaklaşık %50 nisbetinde gerçekleşmiş durumdadır.

Yeni ÇED ile projenin yürütülmek istenmesine karşı Ordu İdari Mahkemesine derhal itiraz edilmiş olmasına rağmen,bu sefer mahkeme şaşırtıcı bir hamle ile Çevre Bakanlığından,bu projenin tam olarak yapılacağı yeri sormuştur.

Hemen akabinde ise,Giresun Valisi D.Ali Şahin bir açıklama yaparak,"Bu projeyi bir tek mahkeme kararı durdurabilir" demesi akıllarda soru işareti bırakmıştır.

Mahkemenin daha önceden verilmiş açık kararı olmasına rağmen,projenin tam olarak yerini Çevre Bakanlığına sorması ne sizce ne anlama gelmektedir?

En azından süreci uzattığı,projenin gerçekleşmesine olanak sağladığı aşikardır.

Çevre Bakanlığına sorulan yazının gidiş süresi 15 gündür,Çevre Bakanlığının cevap verme süresi 30 gündür ve verilen cevabın dönüş süresi 15 gün olmak üzere,Giresun Valisi D.Ali Şahin'in çöp projesini yürütebilmesi için mahkemece 60 günlük bir imkan verilmiş demektir.

Çevre Bakanlığının cevabı geldikten sonra ise,mahkeme tarafından yeni baştan bilirkişi atanmış,bilirkişi ücretleri yatırılmış ve 11 şubat 2013 tarihi verilmiştir.

Bütün bu süreçlerde Görele halkı diken üstündedir,belirsizlik can sıkıcıdır ve halk ayaktadır.

Ve nihayet 11 şubat 2013 tarihinde bilirkişi heyeti gelerek olay mahallinde incelemesini gerçekleştirmiş ve ayrılmıştır.

Bilirkişi heyetinin raporunu tamamlayarak mahkemeye vermesi 30 gündür.

Süreç sürekli olarak uzamaktadır.

Bilirkişi incelemesi sonrasında ise,Giresun Katı Atık Birliği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu Çavuşlu Taşocağında yürütülmekte olan Çöp Projesini yerinde incelemiştir.

Şimdi gözler,bilirkişinin 11.3.2013 tarihine kadar mahkemeye vereceği rapor sonrası alınacak karara çevrilmiş durumdadır.

Daha önce verilmiş iptal kararı sonrasında,acaba mahkeme nasıl bir karar verecektir?

Biz yöre halkı ve çevreciler olarak mahkemenin kararının değişmeyeceğini,geliştirilen yeni ÇED'in yürütmesinin durdurulması kararı verileceğini umuyoruz ve bekliyoruz.

Çünkü,birinci iptal kararının gerekçeleri (Çöp projesinin,toplum sağlığına vereceği telafisi imkansız zararlar) ortadan kalkmış değildir.

Oysa,AB'ne girmek için çaba sarfeden Türkiye'nin çevre konusunda bilmesi ve uyması gereken kurallar vardır.

AB'de üç tane temel çevre şartı vardır ve bizce de çok uyulması gerekli şartlardır.

1-Projenin yapıldığı yöre halkının rızasının alınması şartıdır.

(Görele çöp sürecinde Halkın rızası zorla,polis/asker gücü,panzer baskıyla alınmaktadır)

2-ÇED,Projenin Çevreye vereceği zararların hesap edilmesi şartıdır.

(Çöp projesi için seçilen yerin,toplum sağlığına vereceği telafisi imkansız zararlar vereceği bilirkişi ve mahkeme kararlarıyla ortadadır)

3-Projenin toplumsal maliyetlerinin hesap edilmesi şartıdır.

(Bir proje yapıyorsunuz ve hemen yanına bir kanser hastanesi yapıyorsunuz,çünkü proje gerçekleşince o bölgede yaşayan insanların kanser olacakları ortadadır)

Görele halkı bölgenin çöplüğü olmak istemiyoruz,çöp istemiyoruz diye mücadele ederken,Görele'ye birde çimento fabrikası kurulmak istenmesi karşısında Görele'de herkes şaşırmış durumda!

Demirci,Çimentoya Kefilim

Demirci,"Çimentoya Kefilim",Demirci'den çimento ikna turları...haberi

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=13321

Bütün bunlar ortadayken böylesi kirli projeleri toplum sağlığını hiçe sayarak neden Görele'ye dayatıyorsunuz?

Bütün mal ve hizmetler insan gereksinimlerini karşılamak için yapılır,öyleyse bu projeler gerçekleştiğinde insan ve toplum sağlığı tehlikeye giriyorsa bu projeler kimin için yapılıyor?

Suyun Boşa Aktığını Söylemek Gülünçtür...

Suyun Boşa Aktığını Söylemek Gülünçtür...Yakup Okumuşoğlu ile HES röportajı

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=13541

ALİ DURSUN

Görele Çevre Platformu Sözcüsü,Çevre Ödüllü Gazeteci,Yazar www.gorelesol.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster