Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yurtdışı Seçimi Çok Sakıncalı
20 Nisan 2014, 23:27

Yurtdışı Seçimi Çok Sakıncalı

Önümüzdeki seçimlerde mutlaka uluslararası gözlemci bulunması elzemdir.

Yurtdışı Seçimi Çok Sakıncalı

Yurtdışı seçmenlerin oy kullanması çok sakıncalı sonuçlar doğuracaktır. Bu şekilde AKP’ye 1.5 – 2 milyon blok oy gelmesi imkanı vardır ve bu seçim olmaktan çıkmaktadır.

Yurtdışında çeşitli ülkelerde bulunan toplam 2.768 seçmenin oy kullanma zamanı ve şekli dışişleri bakanlığı karar verecek!

Mesela,Fransa’da spor tesislerinde,Almanya’da konferans salonlarında yapılacak seçim işlemi,bazı ülkelerde 10 gün sürecek,bazısında 3 gün sürecek!

Kullanılan oyların sadece zarfları sayılacak ve imzalara bakılacak,daha sonra mühürlenen torbalara konularak uçakla YSK yurtdışı seçim komisyonu huzurunda açılacak ve sonuçlar açıklanacak!

Bu durum son derece sakıncalı bir durumdur ve YSK’nın bu genelgesini derhal değiştirmesi gerektirmektedir.

Aksi durumda,bu şekilde AKP’ye 1.5 – 2 milyon blok oy gelmesi imkanı vardır ve bu seçim olmaktan çıkmaktadır.

Çankaya’da kullanılan 1 sandık oy’un 500 metre ötedeki YSK genel merkezine sağlıkla götürülmediği bir ortamda yurtdışında bulunan 2.768 seçmen oyunun sağlıklı bir şekilde ortaya konulması imkanı ve ihtimali yoktur.

Milli irade hırsızlığı çeşitli örnekleriyle ortaya çıkmış olan iktidar partisi AKP ile girilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimin sonuçlarının sağlıklı şekilde ortaya çıkması imkanı olmadığından anılan bu seçimlerde mutlaka uluslararası gözlemci bulunması elzemdir.

Yurtdışında Oy Kullanma Hakkında Duyuru

Türk toplumunun değerli mensupları,

Yurtdışında yasayan vatandaşlarımızın, ülkemizde yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ve halkoylamalarında, bulundukları ülkelerde açılacak sandıklarda oy kullanabilmelerine ilişkin hazırlıklar sürmektedir. Bu çerçevede düzenlenecek ilk seçimlere kadar aşağıdaki hususların her ay yapılacak duyurularla dikkatinize getirilmesine devam edilecektir.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçim döneminde oy kullanabilmeleri için “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerekmektedir. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde yer almanın tek yolu, yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise konsolosluklarımıza başvurarak “adres beyanı”nda bulunmaktır.

Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğine sahip olan vatandaşlarımız, evvelce adres beyanında bulunmuşlarsa, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden (https://www.ysk.gov.tr/ysk/YdSecmen/YdSecmen.html) kontrol edebilirler.

Yurtdışında yasayan ve seçmen niteliğini taşımakla birlikte, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olmadığını tespit eden vatandaşlarımızın, aşağıdaki yöntemlerden biriyle adres beyanında bulunmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız;

1. Başkonsolosluğumuza şahsen müracaatla “Adres Beyan Formu” doldurmak suretiyle,veya,

2. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden (http://www.nvi.gov.tr/Hakkimizda/Projeler,Aks.html?pageindex=11) indirebilecekleri“Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu-B (on ve arka sayfa)”yı eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla Başkonsolosluğumuza göndermek suretiyle,veya

3. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden (http://www.nvi.gov.tr/Hakkimizda/Projeler,Aks.html?pageindex=11) indirebilecekleri“Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu-B (on ve arka sayfa)”yı eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ya da nüfus kayıtlarının bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne göndermek suretiyle adres beyanında bulunabilirler.

Saygıyla duyurulur,

Mustafa Levent Bilgen Başkonsolos

T.C. New York Başkonsolosluğu,21.01.2014

Yurt dışı seçmenlerin oy verme yöntemleri

Aşağıda ele alınan “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki 298 Sayılı Kanunun bazı maddelerine ilişkin yapılan değişikliklere yönelik kamuoyunda oluşan sorular sırasıyla aşağıda verilmiştir.

Soru 1 : Neden seçimlere yönelik yapılacak  bağımsız yargı güvencesindeki her türlü iş ve işlemler, iktidar partisinin bir bakanın himayesinde bulunan Dışişleri  Bakanlığının personeli eliyle yürütülecektir ? Bu süreç sonunda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar seçim güvenliği açısından sorun oluşturmaz mı ?

Soru 2 : Yurt dışı temsilcilikler dışında hangi mahallerde sandık kurulacağı ve sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşturulacağı Dışişleri Bakanlığının personelinin inisiyatifine bırakılmaktadır ? YSK’nın dış temsilcilikler şeklinde sınırlandırma yaparak, olur olmaz yere sandık kurulmasının önüne  geçmesi gerekmez mi ?

Soru 3 : Niçin yurt dışı temsilciliklerde kurulacak seçim sandıklarında oy verme süresi otuz sekiz gün boyunca devam edecektir ? Bu kadar uzun sürede her gün nicelik bakımından tutanak altına alınacak oy torbaları sağlıklı bir şekilde korunabilecek mi ?

Soru 4 : Yurt dışı temsilciliklerde kurulacak seçim sandıkları, sandık kurulları tarafından her gün oy verme süresinin bitiminde sandıkların açılmasıyla çıkan oy zarflarındaki seçim sonuçları tutanak altına alınmıyor da,  açılmamış zarf adedi ve oy kullanan seçmen sayısı tutanağa geçiriliyor.

Soru 5 : Neden açılmamış kapalı oy zarfları ile tutanağın aslının bulunduğu torba Dışişleri Bakanlığının personeli eliyle Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılmaktadır ? Bu torbaların içinde seçmen kararlarına ilişkin sonuçlar tutanağa geçmediği için bu oy torbalarının yolda bir tarafı desteklemeye yönelik müdahaleye uğramayacağını kim garanti edebilir ? Bu ortamda hiç bir müdahaleye uğramadığı söylemi toplumda ne kadar inandırıcı olabilir ?

Soru 6 : Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na yukarıda bahsedilen koşullarda ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarını sandık kurullarınca açarak sayım ve dökümünü yapmak bir formaliteden ibaret olmaz mı ?

Yukarıdaki soruların oluşmasına neden olan yurt dışında yaşayan Türk Vatandaşlarının oy verme yöntemleri ve genel ilkelerini belirleyen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki 298 Sayılı Kanunun bazı  önemli maddelerine ilişkin değişiklikler aşağıda verilmiştir (Kaynak: www.ysk.gov.tr ve www.resmigazete.gov.tr).

Yurt dışı seçmenlerin oy verme yöntemleri ve genel ilkeler

Madde 94/A – (Ek: 13/3/2008-5749/10 md.)

(Değişik birinci fıkra: 9/5/2012-6304/5 md.) Yurt dışı seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca karar verilir. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik iş ve işlemlerde, Dışişleri Bakanlığının bilişim altyapısından faydalanılabilir. Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulunun belirleyeceği usul ve esaslar doğrultusunda,kullanılacak olan bilişim altyapısının oluşturulması ve güvenliği için gerekli tedbirleri alır.

Yurt dışı seçmenlerin sandıkta oy vermesi

Madde 94/C – (Ek: 13/3/2008-5749/10 md.)

(Değişik ikinci fıkra: 9/5/2012-6304/6 md.) Hangi yurt dışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı, sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşturulacağı Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.Bu belirlemeye göre; sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimi Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca yapılır. Sandık kurulu bir başkan,bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdikleri birer isimden oluşur ve aynı usulle yedek üye seçilir. Siyasi partiler üye bildirmez ise eksiklik kamu görevlileri veya seçmenler arasından seçilecek üye ile doldurulur. Sandık kurulu başkan ve üye seçimleri, yurt dışında öncelikle sandığın kurulacağı yerde görevli kamu görevlisi ve seçmenler arasından yapılır.

(Değişik birinci fıkra: 9/5/2012-6304/6 md.) Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, yurt dışı temsilciliklerimizde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında seçimin yapılacağı günün kırkbeş gün öncesinden başlamak üzere, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenen oy verme gün takvimine göre, seçim gününden önceki yedinci gün saat 17.00’ye kadar oy kullanabilirler. Ancak, yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca kısaltılabilir. Oy kullanma saatleri mahalli saat ile 08.00-17.00 arasıdır. Yabancı ülkenin durumu gözönünde tutularak seçmenlerin hangi yurt dışı temsilciliğinde ve mahalde tatil günleri dâhil yirmidört saat, hangilerinde daha az süre ile oy kullanabileceğine, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca karar verilir ve alınan bu karar elektronik ortamda ilan edilir. Yabancı ülkede yaşayan seçmen sayısının fazlalığı hâlinde, her seçmenin kendisi için belirlenen günde ve sandıkta oy kullanmasına da karar verilebilir.

(Değişik yedinci fıkra: 9/5/2012-6304/6 md.) Sandık kurulları tarafından her gün oy verme süresinin bitim saati olan 17.00’de veya başka bir bitim saati belirlenmişse bu saatte, bu Kanunda belirtilen usullere göre sandık açılır. Çıkan oy zarfları açılmadan adedi, oy kullanan seçmen miktarı ve bunların birbirine uygunluğu bir tutanakla tespit edilir.

(Değişik sekizinci fıkra: 9/5/2012-6304/6 md.) Her dış temsilcilikte oyları saklamak ve ağzı mühürlü oy torbalarını Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek yöntemlerle Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırmakla görevli olmak üzere; o yer misyon şefi veya en kıdemlinin başkanlığında, o temsilcilikte görevli bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdikleri isimlerden oluşturulan sandık kurulu, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca kurulur ve aynı usulle yedek üyeler seçilir. Siyasi partiler üye bildirmez ise eksiklik kamu görevlileri arasından seçilecek üye ile doldurulur. Kapalı oy zarfları açılmaksızın tutanağın aslı ile birlikte bir torbaya konularak ağzı sandık kurulu mührüyle mühürlenir ve muhafaza altına alınmak üzere sandık kurulu başkanınca ilgili komisyona teslim edilir. Oy torbaları komisyon tarafından en seri vasıtayla Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna gönderilir. Tutanağın bir sureti ilgili yurt dışı temsilciliğimizde saklanır.

(Değişik onuncu fıkra: 9/5/2012-6304/6 md.) Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca, yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra, yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbaları, genel esaslara uygun bir şekilde, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun denetimi altında, sandık kurullarına açtırılarak sayım ve dökümü yaptırılır ve tutanak altına aldırılır. Bu tutanaklar esas alınarak birleştirme işlemlerine ilişkin tutanak düzenlenir ve sonuçlar Ankara İl Seçim Kuruluna iletilir. Ayrıca geçici gümrük kapısı seçim kurullarından gelen geçici birleştirme tutanağındaki sonuçlar kendi içerisinde birleştirilir ve bu sonuçlar Ankara İl Seçim Kuruluna iletilir. Ankara İl Seçim Kurulunca da yurt dışı sandıklarından gelen sonuçlar ile gümrük kapılarından gelen sonuçlar birleştirilir ve düzenlenen tutanak en seri vasıtayla Yüksek Seçim Kuruluna gönderilir.

Yurt dışı seçmenlerin gümrük kapılarında oy vermesi

Madde 94/E – (Ek: 13/3/2008-5749/10 md.)

(Mülga birinci cümle: 9/5/2012-6304/7 md.) (…) Oyunu veren seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalatılarak oy verme işlemi tamamlanır. Oy verme süresince sandık kurullarının değişikliği sırasında Kanunda gösterilen usulde sandık açılır, çıkan oy zarflarının adedi ile oy kullanan seçmen miktarı ve bunların birbirine uygunluğu bir tutanakla tespit edilir. Oy zarfları ve tutanağın bir sureti bir torbaya konularak ağzı mühürlenir ve muhafaza altına alınmak üzere sandık kurulu başkanınca ilgili geçici gümrük kapısı seçim kuruluna teslim edilir.

(Değişik onbirinci fıkra: 9/5/2012-6304/7 md.) Seçimin yapıldığı gün saat 17.00’den itibaren sandık ve torbalar genel esaslara uygun bir şekilde açılarak geçici gümrük kapısı seçim kurullarınca sayımı ve dökümü yapılır. Geçici gümrük kapısı seçim kurulu birleştirme tutanağı düzenlenir ve bu tutanakla birlikte seçim işlerine ait diğer evrak, varsa itiraz dilekçeleriyle birlikte, Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna en seri vasıtayla gönderilir.



Haber : Yaşar Okuyan

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 869 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss