Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mit devletine ilk adım
11 Nisan 2014, 06:07

Mit devletine ilk adım

Dokunma MİT'e yanarsın

Mit devletine ilk adım

MİT’e olağanüstü yetkiler veren yasa önerisini yerel seçimlerden dolayı erteleyen AKP, bugün TBMM Genel Kurulu’nun gündemine getiriyor.

Bu yasa da MİT'e İmrali görüşmesi de güvence altına alınıyor.

Hükümet, seçim sonrasına ertelediği MİT Yasası yeni değişikliklerle Genel Kurul gündemine geliyor. Son şekli AKP MYK toplantısında verilen MİT Yasası komisyonda kabul edilen tekliften bir iki madde çıkarılırken bazı maddeler üzerinde de değişikliğe gidildi. 

MİT İSTEDİĞİ BELGEYE İLGİLİ KURUMLARDAN RAHATÇA ULAŞACAK

30 Mart öncesi TBMM’ye sunulan yasa önerisi kamuoyunda büyük tepki çekmişti. MİT’e olağanüstü yetkiler veren yasa önerisine göre MİT’e ait belgeyi açıklayan gazeteci, yazar, sorumlu müdür ve bu bilgiyi yayanlar hakkında ceza sınırı 3 ila 9 yıl olacak.

MİT,istediği her türlü bilgi ve belgeyi bütün kamu kurum ve kuruluşlarından alabilecek. MİT, yasa kapsamındaki görevleriyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, Bankacılık Yasası kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile tüzelkişilerden her türlü bilgi, belge ve veri kayıtları alabilecek. Bu kurumlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek.

MİT,Bakanlar Kurulu’nun dış güvenlik,terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda verdiği her türlü görevi yapacak.

İMRALI GÜVENCESİ

Muhalefetin ve STK’ların tanınan ayrıcalıklar nedeniyle sert dille eleştirdiği MİT teklifi, seçimden önce gece yarılarına kadar yapılan toplantılarda, komisyondan kabul edilen haline kıyasla önemli şekilde değiştirilecek.

Bugünden itibaren yapılacak görüşmelerle önergelerle teklif neredeyse yeniden yazılacak. MİT’in gizli yönetmeliğinde bulunan, “Terör örgütü liderleriyle irtibat kurulabilir, görüşmeler yapabilir” ifadesi, yasaya taşınacak. “Başkalarına da görüşme yaptırılabilir” hükmü de metne konulacak. Bu hüküm, BDP ’lilerin ve MİT dışındaki görevlilerin cezaevinde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeleri suç olmaktan çıkaracak.

YETKİLER TEK HAKİMDEN

MİT’in,istihbari dinlemeler kapsamında aldığı mahkeme kararını tek hâkim verecek. Dinleme talebini yapan ilgili MİT biriminin bulunduğu yerdeki ağır ceza mahkemesi üyesi yerine, bu düzenlemeyle HSYK tarafından belirlenecek Ankara ağır ceza mahkemesi üyesi MİT’in bütün istihbarat dinleme kararlarını verecek.

MİT personelinin görev suçundan yargılanmaya mevcut düzenlemede yalnızca Ankara’daki bir ağır ceza mahkemesi yetkiliyken, yapılan değişiklikle Ankara’daki bütün ağır ceza mahkemeleri MİT personelinin görev suçu kapsamındaki yargılamalara bakmakla yetkili olacak.

Her türlü kamu kurum ve kuruluşundan koşulsuz belge ve bilgi talep edebilecek olan MİT, devlete karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere hiçbir şekilde adli mercilere bilgi ve belge vermeyecek.

Dokunma MİT'e yanarsın


TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülen MİT Yasası'nda neler var?

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirildi.

Görüşmelerde iktidar partisi milletvekilleri ile muhalefet partisi vekilleri arasıda sert tartışmalar yaşandı.

Bu tartışmalardan sonra  TBMM Başkanvekili Meral Akşener oturama ara verildi. Tekrar toplanıldığında ise yeterli sayıya ulaşılamadığı için oturum   haftaya Salı günü saat: 15'te tekrar toplanacak.

Bu kadar tartışmalara neden olan “ Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasını İlişkin” kanunu teklifi metninin bazı maddeleri şöyle:

-Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güveliğe ilişkin konularda Bakanlar kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirmek

-Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her tülü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge haber veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmek kullanmak veya uygulamak

Başbakanın Başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu

Teklif metnin den çıkarılacak ikinci madde de şöyle: Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yukarıda belirtilen görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak istihbarat çalışmalarının yöneltilmesinde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirmemek üzere Başbakanın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu ( MİKK) kurulmuştur.

-MİKK, Başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşur. Görüş ve bilgilerine ihtiyaç duyulan kişiler ile özel veya kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de kurul toplantılarına çağırılabilir. Kurul üç ayda bir olağan, başbakanın talebi üzerine de her zaman olağanüstü toplanır.

Başbakanın katılamadığı toplantılarda  Başbakanın uygun göreceği bir bakan başkanlık yapar. Alınana kararlar başbakanın onayına sunulur. MİT Müşteşarı kurulan doğal üyesidir. Kurulun sekretarya hizmetleri MİT Müsteşarlığı tarağından yürütülür. Kurur kararları bağlayıcıdır.

MİT’in yetkileri

MİT Teşkilatını görevlerini yerine getirirken aşağıdaki yetkileri kullanır:

-Milli Güvenliğin gerektirdiği n ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilir, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilir.

-Kamu kurum ve kuruluşları kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları 19/19 2005 tarihli 5411 sayılı bankacılık kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, bele veri ve kayıtları alabilir. Bunlara ait arşivlerden elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilirler ve bunlarla irtibat kurabilir. Bu kapsamda talepte bulananlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar.

-Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilir.

-Önleyici istihbarat elde etmek, analiz yapabilmek amacıyla  yukarıdaki hükümlere ve diğer kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın; MİK Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİKT mensuplarının  MİT’te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, sinyal bilgileri değerlendirilebilir, kayda alınabilir. Bu kanundaki görevlerin ifası ve yetkilerin kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

-Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçerler.

-Konunun MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca işlem yapılmaz ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmaz.

-İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya belli bir olayı ve nedeni içermeyen delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmaz.

-Bun kanun kapsamına giren suçlar ile MİT mensuplarının görev suçlarına ilişkin yargılamaları yapmaya HSYK’ca belirlenen Ankara Ağır Ceza  mahkemesi yetkilidir. Ancak, MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay’ın ilgili dairesince yapılır.

Aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamaz.

MİT belgesini yayınlayana 12 yıl hapis cezası

Komisyonda önergelerle cezaların yeniden düzenleneceği basınla ilgili madde şöyle.

MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleriyle yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye dört yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir.

MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten bunlar üzerinde sahtecilik yapan bulunduran kaydeden bir başkasına veren veya yayan kişiye üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Birinci ve ikinci fıkradaki bilgi ve belgelerin ; radyo ve televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı görsel işitsel ve elektranık kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımca ile yayanlar hakkında üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilir.

Dünyada istihbarat örgütleri

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Kanun Teklifi görüşmelerinde  milletvekillerine istihbaratta dünya örneklerini anlatan dosya dağıttı. ABD ve bazı Avrupa ülkelerdeki istihbarat örgütlenmesi şöyle:

İngiltere,2000 tarihli Soruşturma Yetkilerinin Düzenlenmesi Yasası’na göre; “Posta, kargo, internet ve telekomünikasyon hizmet sağlayıcıları, bilgi talep eden istihbarat servisleri ile işbirliği yapmak zorundadır” (RIPA,Madde 11(4)) 2005 yılında yürürlüğe giren Terörün Önlenmesi Yasası ’na göre, ulusal güvenliği korumak ve ulusal güvenliği ilgilendiren suçları tespit etmek adına İçişleri Bakanının yetkilendirmesiyle Güvenlik İstihbarat Servisi (MI5) her türlü iletişim hizmeti sağlayıcısından.

Basına 12 yıl cezada rötuş

AKP, Pazar günkü görüşmesinde altı adet önerge vermeye hazırlanıyor.  İnce ayarlar getirecek.   MİT belgelerinin yayınlayan, yayan açıklayan süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımca ile yayanlar hakkında üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlemesinin üst sınırı yumuşatıldı. 3-12 yıllık ceza önergeyle 3-9 yıla indiriliyor. Cezanın alt sınırı üç yıl olarak kalıp 2 yıla indirilmediği için medya patronlarına ve medyaya hükmün açıklanması yoluyla erteleme yolu da açılmıyor.

Teklif metnin den çıkarılacak en tartışmalı ikinci maddede ise Milli İstihbarat  Koordinasyon  Kurulu'nun ( MİKK) Başbakan başkanlığında kurulacağını öngörüyordu.

Mahkemeler MİT’ten ancak

Teklifin 12.Maddesinde bir önerge verilecek. Buna göre, mahkemeler ya da savcılar  MİT’den ancak devlet sırrı  ya da casusluk gibi  dosyalarla ilgili  belge talebinde bulunacak.  Bunun dışında  MİT’ten belge  çıkması  söz konusu değil .

MİT,teklifle dokunulmaz oluyor

MİT Kanun Teklifi özünde şu  alanlarda  düzenleme yapıyor:

Kurumun PKK ile müzakerelerini yasal zemine oturtuluyor. MİT, bankalar ve mahkemeler de dahil tüm kuruluşlardan her türlü belge, bilgi, veri ve kayıt alabilecek.

Kurumda görev alan veya alacak kişiler için yalan makinası dahil test teknik ve yöntemler kullanılabilecek.

MİT, Müsteşar veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim, ayrıca MİT mensupları, MİT’te görev almış olanlar veya görev almak üzere başvuranlar dinlenebilecek.

Bu konuda özel bir mahkeme kurulacak. Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında MİT ile temasa geçecekler, adli yönden bir işlem yapmayacaklar.

MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Başbakan’ın izniyle Yargıtay’ın ilgili dairesince yapılacak. MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken diğer kişilere vermiş oldukları zararlar idare tarafından tazmin edilecek.

Düzenleme, çeşitli ülkelerle mahkum değişimini de yasal çerçeveye alıyor. Kurumun görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri sızdıranlara ve yayınlayanlara büyük cezalar geliyor. MİT için kimliği değiştirilerek faaliyet gösterenler, her türlü görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak.

Düzenlemede,MİT için Savunma Sanayii Destekleme Fonundan ek kaynak aktarılabilmesi öngörülüyor.

Beşir Atalay MİT yasasına yaklaştırmadı

MİT yasasını görmek isteyen Atıcı'yı, Beşir Atalay yasanın yanına bile yaklaştırmadı.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, soru cevap kısmında isteyen milletvekiline ‘MİT Yönetmeliğini gösterebilirim’ demesi üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atalay’ın yanına gitti. Atalay ise uzak bir mesafeden yönetmeliği sadece gösterdi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde saat 14.00’da toplandı ve gündem dışı görüşmelerin ardından Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine geçildi.

"BEN MÜSAİT OLUNCA GELİRSİNİZ"

Burada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, soru-cevap bölümünde milletvekillerinin sorduğu soruları yanıtladı. Atalay, dünkü Genel Kurul’da isteyen milletvekillerine MİT Yönetmeliğini gösterebileceğini söyledi. Bunun üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bakan Atalay’a yönetmelik sorusu sordu ve yanına giderek yönetmeliği görmek istedi.

Bunun üzerine Atalay, Atıcı’ya, "Şuanda yanıtlıyorum. Lütfen, yerinize oturun. Ben müsait olunca gelirsiniz.ödedi. Bunun üzerine Atıcı.komisyon bölümünde oturan Atalay’ın soruları cevaplamasını, komisyon oturma yerinin hemen kenarında yaklaşık 5 dakika bekledi. 

ATALAY MİT YASASININ YANINA YAKLAŞTIRMADI

Soru cevabın ardından Atıcı, Atalay’ın yanına gitti. Ancak Atalay, sadece elindeki yönetmelik dosyasını uzaktan Atıcı’ya gösterdi, okumasına izin vermedi.

SORULARI CEVAPLADI

Atalay, yönetmeliğin yanında olduğunu belirterek, "Yanımda, içinin gizliliği var. Bu yönetmeliği göstereyim dedim, gösterdim de. Kürsüde de gösteririm.O bir gizli yönetmeliktir. Yönetmelikte şuanda yürürlüktedir" dedi.

Teklifle ilgili yorumlar olduğunu ve burada bir af mı getiriliyor yönünde sorular sorulduğunu belirten Atalay, "Burada bir af müessesi yok. Bir af maddesi yok. Böyle bir şey söz konusu değil.ödedi. Çözüm sürecine değinen Atalay, "Çözüm süreciyle ilgili şuanda hükümetimizi önündeki en önemli projelerden birisidir. Verimli gitmektedir. İnşallah Türkiye için de hayırlı olacağına inandığımız bir çalışma"dedi.

MİT mensuplarının her yerde yargılanabildiğini belirten Atalay, "Yargılama olarak Mit mensupları her yerde yargılanabiliyor. Bugünkü önergeyi de o hale getiriyoruz. Sadece MİT Başkanı bugün valilerde, büyükşehir belediye başkanlarında ve devletteki müsteşarlarda olduğu gibi Yargıtay’da yargılanacak. Sadece o farkı getiriyoruz. Aranan MİT görevlisi ise yok. Görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçlardan yargıda olan da 2 kişi, biriside tutukluymuş" dedi

Karşı gazetesi

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 574 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss