Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Muradına eriyor,Eğribel geçiliyor!
17 Aralık 2014, 00:14

Muradına eriyor,Eğribel geçiliyor!

Giresun,Dereli'den Ozan Gezgini yıllardır "Eğribel Geçilmez"diyordu,artık Eğribel geçiliyor!

Muradına eriyor,Eğribel geçiliyor!

Türkülerin gücü dağları aşırttı.

Eğribel Tüneline “Ozan Gezgini Tüneli” adı verilsin.

Giresun,Dereli’den Ozan Gezgini yıllardır “Eğribel Geçilmez”diyordu,artık Eğribel geçiliyor!

Eğribel’e bir tünel yapılarak yolun kısaltılması için yıllardır mücadele etmekte olan Ozan Gezgini muradına eriyor.

2200 Rakımlı Eğribel zirvesine defalarca geziler düzenleyen,”Eğribel Geçit Vermiyor” diye türküler yakan,Eğribel engelini kamuoyuna maleden Ozan Gezgini bu günlerde çok mutlu.

Giresun milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu sordu,Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan cevap verdi.

Eğribel ihalesi TBMM Bütçe görüşmeleri sırasında yeniden gündeme geldi.

Elvan,Eğribel tünel İhalesinin sonuçlandığını ve ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalandığını söyleyen Bakan Elvan yer teslimi yapılarak çalışmalara hemen başlanacağını söyledi.

Gelişmelerle ilgili görüştüğümüz Ozan Gezgini ise şunları ifade etti;

“BU HABERLE ÇOK MUTLU OLDUM.Eğribel mücadelem,aslında 1982 yıllarında başladı.O yıllarda yayınladığım Aksu dergisinde konuyu dile getirmişti.”Bolu tüneli yapılabiliyorsa Eğribel tüneli neden yapılmasın?”demiştim.O yıllardan beri imkanlarım elverdiğince Eğribele tünel yapılması için çabalar içerisinde oldum.

2006 Yılında Eğribel adına türkü yazdım,2008 de klip çektim.Eğribel klibi çok ilgi görünce,2011 yılında ikinci klibi çektim ve Eğribel’i tüm dünyaya ve de  kamuoyuna duyarmayı başardım.Son on yılda her kış ocak ayının birinci hafta sonu,karda,kışta,tipide Eğribel’e çıkıp sorunu gündeme getirdim.

Eğribel adına şiirler,türküler yazdım,gündemde kalması için çalıştım ve çalışmalarım azim ve sabırla sürmektedir.Eğribel tüneli yapılıp bitene kadar bu mücadelem sürecektir.

Eğribel benim aşkım,sevdamdır”dedi.

Ozan Gezgini,"Eğribel’in ötesi yıllarca kaderine terkedildi.Dağların ardında kalan üç ilçemiz Şebinkarahisar,Alucra ve Çamoluk halkı kış aylarında bu geçidin kapanmasıyla,Giresun’na ulaşmakta büyük güçlük çekmekteler.Bizde bu soruna dikkat çekmek için EĞRİBEL adına türkü yazdık"dedi.

EĞRİBEL GEÇİT VERMİYOR

Bu ayrılık yetti cana

Dayanmaz dağlar ahıma

Bülbül gibi düştüm zara

Sar beni yar kollarına

**

Kara göl’ün dağlarına

Düşmüşem yar yollarına

Eğribel geçit vermiyor

Sar beni yar kollarına.

**

Ben ettim sen eyleme yar

Sensiz geçen günüm zarar

İnat etme ver bir karar

Sar beni yar kollarına.

**

GEZGİNİ'yem sevdim candan

Dilek diledim mevladan

Gönül ayrılır mı yardan

Sar beni yar kollarına.

http://www.facebook.com/photo.php?v=1626343131420&set=vb.1021778997&type=2&theater

EĞRİBEL İHALESİ İÇİN FİRMAYLA SÖZLEŞME İMZALANDI

Selahattin Karaahmetoğlu sordu,Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan cevap verdi.

Eğribel ihalesi TBMM Bütçe görüşmeleri sırasında yeniden gündeme geldi.

Otuz kırk yıldır tartışılan eğribel tüneli ile ilgili onlarca soru önergesi veren,her bütçe görüşmesinde Ulaştırma Bakanına soru yönelten Cumhuriyet Halk Partisi,Genel Kurul'da Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülürken gelinen son aşamayı sordu.  

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu'nun pazar günü bütçe görüşmeleri devam ederken TBMM Genel Kurulunda söz alarak Eğribel Tüneli ihalesinin neden açıklanmadığına ilişkin sorusuna Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan cevap verdi. İhalenin sonuçlandığını ve ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalandığını söyleyen Bakan Elvan yer teslimi yapılarak çalışmalara hemen başlanacağını söyledi.

SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU (Giresun) - Sorum Ulaştırma Bakanına: Sayın Bakan, Giresun'un güney ilçelerine ve komşu illere, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine ulaşımını sağlayacak ve kolaylaştıracak, aynı zamanda Giresun ekonomisine ivme kazandıracak Eğribel tüneli yapımını yıllarca seçim malzemesi olarak kullandınız. Bugün, yarın derken 7 Mart 2014'te Başbakan ve bakanların imzasıyla yürürlüğe konulan Yüksek Planlama Kurulu kararı ek ödenek aktarımını öngörerek bu yolla yatırım programına alındığını kamuoyuna açıkladınız.

Eğribel tüneli projesinin son durumunu Giresun kamuoyu adına soruyorum. Bir: İhaleyi alan firma neden açıklanmıyor? İki: Eğribel tüneli yapımına ne zaman başlanacak? Üç: Tamamlanması için ne kadar beklenecektir?

Teşekkür ederim. 

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI LÜTFİ ELVAN (Karaman)  – Giresun Eğribel Tüneli'yle ilgili bir soru yöneltildi. Giresun Eğribel Tünel yapım ihalesi sonuçlandı arkadaşlardan aldığım bilgiye göre ve sözleşme de imzalanmış durumda. Yer teslimi yapılarak hemen çalışmalara başlanacak.

Eğribel'de Tarih,Mart 2015

İlk kazma Mart ayında vurulacak.

Eğribel Tünel ihalesini alan firma ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı. Tünel 110 milyon liraya mal olacak.

Yaklaşık maliyeti 110 Milyon TL olan Eğribel Tüneli ile ilgili sözleşme, Karayolları Genel Müdürlüğü ve ihaleyi alan Mön İnşaat Ve Ticaret Ltd.Şti., Özaltın İnşaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi arasında geçtiğimiz günlerde imzalandı. Sözleşme gereği 15 gün içerisinde yüklenici firmalara yer teslimi yapılacak. Yer tesliminin ardından Giresun’un yarım asırlık hayali olan Eğribel Tüneline ilk kazma vurulacak.

Eğribel tüneli,hava şartlarına bağlı olarak,5 bin 985 metre uzunluğunda 2 adet tünel ve giriş çıkış yollarını kapsayan projenin Mart ayı başında başlaması planlanıyor.

Eğribel tüneli,ülkemizdeki en uzun 3 tünelden birisi olacak.Alucrahaber

Ozan Gezgini (Adem Güney) Kimdir?

Anadolu özünü ve kültürünü bir yaşam biçimi olarak kabul eden ozanımız 1 Şubat 1958 yılında Giresun'a bağlı Dereli ilçesinin Taşlıca Köyü'nde kendi deyimiyle türkülerle doğmuş türkülerle yürümüştür ve türkülerle büyümüştür. Asıl adı Adem Güney olan Ozanımız, Seherler'de Şah Hatayi'yi, Banaz'da Pir Sultan'ı,yüreklerde Kul Himmet'i, Toroslar'da Dadaloğlu'nu,Çamlıbel'de koç Köroğlu'nu,sevgide Yunuş Emre'yi,barışta Mevlana'yı,gönüllerde Hünkar Hacı Bektaş Veli'yi pir edinmiştir.

Öğrenim ve çalışma hayatını bir arada devam ettirmek isteyen Güney; orta okul ve lise yıllarında; Yeşil Giresun Gazetesinde çalışmaya başlamış.Yazıları ve şiirleri okuyucunun büyük ilgisini kazanmıştır.

1977 yılında Türkiye Halk Şairleri Derneği'nin düzenlemiş olduğu bir yarışmaya katılmış ve bu yarışmada 2.lik ödülüyle ödüllendirilmiştir.

1980 yıllında yine Giresun'da yayınlanan İleri gazetesi'nde halk edebiyatı üzerine araştırmalarını ve şiirlerini "Sazın Dilinden" adlı köşesinde yayınlamıştır.Anadolu'da çeşitli kültür ve sanat şenliklerine bazen gazeteci kimliğiyle bazen de halk ozanı olarak katılmıştır

1984 yılında "Sevgiye Uzanan eller" isimli ilk şiir kitabı yayınlanmış ve yılın en çok satan kitapları arasında yer almış.

1984-85 yıllarında istanbul,daki Giresun’luları bir araya getirmeyi amaçlayan çalışmalarda bulunmuş, Giresun’unluların İstanbul’da dernekleşmesinde katkıları olmuş,hatta bu konuda öncülük etmiş çeşitli toplantılar düzenlemiştir.

1986 yılında Cumhuriyet tarihimizin etkin dergilerinden Aksu'yu Yeni Aksu ismiyle iki yıl yayınlamış ve büyük başarılara vesile olup çeşitli ödüller kazanmıştır.Aynı yıllarda Anadolu basınında büyük bir okuyucu kitlesine ulaşmış olan ozanımız; Tercüman,Günaydın,Edebiyat,Kuzey Haber,Yeni Giresun, Güneysu,Gülpınar,Hürsöz,Hakimiyet gibi bir çok dergi ve gazetede yazıları ve şiirleri yayınlanmıştır.

1987 yılında Giresun’un yitik şairi Can Akengin ile ilgili araştırmalar yapmış aynı yıl ülke genelinde şair Can Akengin adına şiir yarışması düzenlemiştir.Yarışmanın ödül töreni,Giresun’da büyük bir katılım ile Taşbaşı restaurantta yapılmıştır.

Daha önce şiirlerinde "Der Güney'im"mahlasını kullanan ozanımız; Hasret Gültekin ve ağabeyim dediği Muhlis Akarsu'nun "Gezgini" mahlasını kendisine yakıştırmasından dolayı onların anısına "gezgini" mahlasını kullanmaktadır.

Hayatı şiir ve Türkülerle dolu olan Ozanımız,yaptığı araştırmaları çeşitli radyolarda "Şairlerimiz-Şiirlerimiz","Ozanlarımız/Türkülerimiz","Adım Adım Anadolu" ve 1995-96 yıllarında KMP TV'de "Serçeşme" isimli programlar yaparak halka aktarmaya gayret göstermiştir.

1997 yılında "Serçeşme" adı ile ikinci şiir kitabı yayınlanmıştır.

Gezgini,repertuvarımıza bir çok türkü kazandırmış ve türküleri İsmail Hazar,Atilla Meriç,Güler Duman, Zafer Gündoğdu,İsmail Özden,Mihrican Bahar,Sezgin Aydın,Ünal Taşlık,Gülsen Bütün,Gülen Gül,Müslüm Gürses,Erdal Beyazgül,Kader Karakaş,Zümran,Saliha Aslan,Pınar Gülaçtı,Ünal Fırat, Haydar Bıçakçı,Nurettin Özcan,Serkan Özer gibi bir çok sanatçı tarafından okunmuştur.

Ozan Gezgini’nin 600 kadar sözü ve müziği kendine ait türküsü,2500 den fazla şiiri vardır.Bu ülkenin Türkülerini yazan ozanlarımızın gelecek kuşaklara aktarılmasına vesile olabilmek için,2006 yılında çıkan"Türkülere Can Verenler" adlı albümünde ozanlarımızı destansı bir dille anlatmaktadır.Ozan Gezgini bu son albümüyle arşiv niteliğinde bir eser bırakmıştır.

2008 yılında Eğribel adına yazdığı türkü ile yörenin sorunlarını dile getirmiş ve de gündeme taşımıştır, Eğribel sorununu ve de Eğribel yöresini,yayla’larımızı ve de Karagöl dağlarını tüm dünya ya tanıtmıştır.

2010 yılında ‘Geçit Vermeyen Eğribel Türküsü’ adlı albümünü çıkararak yörenin önemli bir sorunu olan Eğribel tünelini yeniden gündeme taşımıştır.Yine aynı yıl Giresun’da kış turizmini tanıtım gezilerinin ilkini düzenlemiş,Kulakkaya yaylasının turizme kazandırılmasında önemli katkılar sağlamıştır.Bu tanıtım gezileri 4 yıldır aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir.

2012 yılında,’Sivas’lı Sanatçılar Derneği’nden,halk müziğine katkılarından dolayı onur ödülü almıştır.

Ozanımızın,’Türkülere Can Verenler’ ve ‘Geçit Vermeyen Eğribel Türküsü’ adlı iki adet halk müziği albümü bulunmaktadır.

Ülke sorunlarını türkülerinde her daim dile getiren ozanımız,yeni albüm çalışmasını sürdürmektedir.

Ozanımız,Ozan Gezgini’nin yarattığı kamuoyu duyarlılığı nedeniyle ihale edilen Eğribel Tüneli çalışmaları yöre halkına hayırlı ve uğurlu olsun.

Bu uğurda emeği olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Eğribel Tüneline “Ozan Gezgini Tüneli” adı verilsin.

Haber : Ali Dursun www.gorelesol.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1266 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss