Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Dere Boşuna Akmaz, Türküsüz Yaşanmaz


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2010
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 12:21
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=637


DERE BOŞUNA AKMAZ, TÜRKÜSÜZ YAŞANMAZ

 

"Dere kenarından geçtim,

  Soğuk sularını içtim,

  Bu derde ben nerden düştüm,

  Bilemem, bilemem, bilemem..."

 

Üstüne türküler yaktığımız, bir sevgili gibi bağrımıza bastığımız, yaşam kaynağımız derelerimiz bir oldu bittiyle elimizden alınmak isteniyor.

01.04.2010 tarihi itibarı ile yeşil Giresun'umuzda ve İlçelerinde halen yapımı devam etmekte olan 79 adet HES projesi bulunmaktadır.

Bu HES projeleri doğal güzellikleriyle ünlü olan bölgemizi kuraklığa çevirecek, dere suyumuzun kullanım hakkını başka ellere veren  melun bir projedir.

Yeşil Giresun'umuzda Aslan Karaca, Ahmet Kalafat, Galip Tiryaki ve Bahtiyar Özkan kardeşimle kurduğumuz Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu eliyle çok sıkıntılı olan Keşap Karabulduk Beldesindeki HES projesinin yerel halka anlatılması görevini layıkıyla yapmanın insani huzuru içerisindeyiz.

Karabulduk Beldesinde bizimle bütünleşen Emrullah Alaşalvar Muhtarımıza buradan şükranlarımı sunuyorum. Onun gibi bir insanın o beldede olması belde halkı açısından bir şanstır.

Bu HES ihalesi Enerji Bakanlığı tarafından veriliyor ve yerel kurumlarımız ustalıkla devre dışı bırakılarak sadece EPDK sorumlu kılınıyor.

Keşap Karabulduk Beldesinde yapılması planlanan ve bir oldu bittiyle Enerji Bakanlığınca Proen Enerji ve Madencilik A.Ş.ne 10.04.2008 tarih ve EU/1565-4/1136 no ile lisansa bağlanarak ihale edilen 2.66 MW gücündeki büyük regülatörünün Karabulduk sakinlerini bilgilendirme toplantısı şirket yetkilileri ve EPDK'ca bugün Karadere Köyü ve Karabulduk beldesinde yapıldı. Proen A.Ş. ve EPDK memurları bir masaya dizildiler ve ön sırada Karabulduk Belediye Başkanımız Mehmet Öztürk başta olmak üzere muhtarlarımız, Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü olarak Ali Dursun ve belde halkı vardı.

EPDK memurları HES projesinin geçeceği güzargahta yapılacak olan istimlaklarla ilgili bilgiler verdiler.

Bu güzergahta hazine adına yapacakları istimlakların PROEN firmasına 49 yıllığına kiralanacağını anlattılar.

Bu yapılan anlaşmaları öve öve bitiremiyorlardı.

EPDK memurlarından sonra sıra PROEN A.Ş. temsilcilerinin anlatımına geldi.

Her iki tarafta bu HES projesinin çok iyi bir yatırım olduğunu, derenin zaten boşa aktığını, dere suyunun %10'unun cansuyu olarak dereye bırakılacağını, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması için bu projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Bunun üzerine söz alan Karabulduk Belde Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, "Belediye olarak kendilerinin hiç bir şekilde muhatap alınmadığını" dile getirdi ve tepkisini ortaya koydu.

Emrullah Alaşalvar Muhtarımız söz alarak, "Bizi aptal yerine alıyorsunuz, bu derenin zaten canı mı kalmış? Hangi suyun %10'unu bırakacaksınız? Deremiz bizim yaşam kaynağımızdır, deremizin susuz bırakılmasını ve suyumuzun kullanımının başkalarına verilmesini asla kabul etmiyoruz." diye sert bir tepki verdi.

EPDK ve PROEN A.Ş.nin başarılı olabilmesi için köylüleri bölmeye ve kendileriyle işbirliği yapacak insanlar bulmaya sonsuz ihtiyaçları vardır aksi durumda bu melun HES projesini asla hayata gerçekleştiremezler.

Daha önce kararlı bir şekilde HES karşıtlığı yapan MHP İl Genel Meclis üyesi Mehmet Yüksel'in konuşmaları ise bir hayli değişmişti, HES'i savunan tavırlar içerisine girdiği ayan beyan ortadaydı.

Orta Mahalle Muhtarı Fazlı Ceylan ve MHP İl Genel Meclis üyesi Mehmet Yüksel açıkça HES yüklenici firması PROEN A.Ş'nin hizmetine girmiş durumdalar.

Onlar kendi ikballerini düşünüyorlar ama Karabulduk onların işbirliğine rağmen deresine sahip çıkmasını bilecek, irade gösterecek kadar vardır.

Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu, Belediye Başkanı, Karadere köylüleri ve en önemlisi Emrullah Alaşalvar gibi mert bir Muhtar varken bu melun HES projesi Karabulduk’ta gerçekleşmeyecek ve deremiz özgürce akmaya devam edecektir.

 

DERE BOŞUNA AKIYOR DİYORLAR!

 

Dere boşuna akmaz

Suyumu bulandırma

Satılık dere olmaz

Kafamı karıştırma

 

DERE BOŞUNA AKMAZ

 

HES'LERE HAYIR

 

GİRESUN DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster