Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele Belediye işçileri sürgün edilirken


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 06 Ekim 2011
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 19:16
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=6330


Görele Belediye işçileri sürgün edilirken...

Bu sürgün yasasını işçileri düşünerek,CHP'li Giresun,Tirebolu Güce ve MHP'li Çanakçı Belediyeleri uygulamıyorlar.

Torba Yasasıyla belediye başkanı,beğenmediği çalışanını "hademe" yapacak,göç ettirecek...diye bangır bangır söyledik ama önce,göstermelik bir kaç açıklamadan başkaca,işçi sendikalarından bir ses çıkmadı ve işçiler zaten bir alemler!

TORBA Tasarı’yla 52 binden fazla belediye çalışanına ‘zorunlu göç’ getiren madde,AK Partililer’in oylarıyla kabul edilmişti.Madde,belediyelerde norm kadro dışında çalışan 52 bin 301 işçinin Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerindeki okullara ve karakollara hizmetli olarak atanmasını öngörüyor.

52 bin 301 belediye çalışanı,aileleriyle birlikte başka ilçe ve köylerdeki okul ve karakollarda hizmetli olarak çalışmak zorunda kalabilecek.Belediyelerde norm kadro dışında çalışan 52 bin 301 işçi,ilk ve orta dereceli okullar ile karakollara ‘hizmetli’ olarak atanacak.Belediye yönetimleri,ihtiyaç fazlası işçilerini kendileri tespit edecek ve her ilde Vali’nin veya görevlendireceği Vali Yardımcısı’nın başkanlığında kurulacak olan komisyona bildirecek. Komisyon bu konuda 45 gün içinde değerlendirme yaparak,işçileri yeni yerlerine atayacak.

Ataması yapılan işçiler,atama emrinin kendilerine tebliğinden itibaren 5 iş günü içinde yeni görev yerinde işe başlayacak.Bu süre içinde işe başlamayanların iş sözleşmeleri feshedilecek.

Ancak işçilerin gerçekleşmiş ama bugüne kadar ödenmemiş ücreti varsa,o alacaklar yeni işyerine devredilmeyecek.

Hangi işçilerin ihtiyaç fazlası olduğunu belirleyecek olan belediye yönetimlerinin,Valiliğe bildirecekleri ‘göç listeleri’ şimdiden işçilerin kabusu oldu.

Belediye ve işçi arasında karşılıklı irade beyanı sonunda gerçekleşen iş sözleşmesinin,kamu tarafından tek taraflı feshinde işçilerin rızası aranmazken,başka kurumlara aktarılması öngörülen personelden ‘ihtiyaç fazlası’ olanların hangi ölçü,kriter ve duruma göre tespit edileceğinin somut tanımlanmaması,düzenlemeyle binlerce işçi ailesinin mağdur olacağı endişesi yaratttı.

AKP tarafından ustalıkla torba yasa içine konulan bu madde yargıya taşındı ve yargı kararı bekleniyor.

Bu doğrultuda Görele Belediye Başkanlığı bünyesinde çalışan 53 işçi listesi hazırlandı,bu sürgün listesi tepkilerden çekinilerek sanırım,bir süre açıklanmadı ve nihayet sürgün listesi açıklandı ancak bu seferde sürgün edilecek işçilerin hangi kuruma gideceği bilinmiyor.

Hangi kuruma gideceği açıklanmayan 53 işçi endişeyle bekliyor.

Sürgün listesi açıklandı ancak kimin nereye verileceği belli değil...

İşçilere kararları sorulmaması insan haklarına aykırıdır. Zaten Torba Yasadaki bu madde davalık ve kararı beklenirken işçiler aceleden sürgün edilmesi açıktan bir haksızlık.

Bazı belediyelerde aynı duruma maruz kalan işçiler bireysel olarak açtıkları davaları kazanmışlar ve tekrar geri dönmüşler,açılan davaları kazananlar isim isim belli. Açılan dava dilekçelerinde açıklandığı gibi,bu hüküm Anayasanın 127.maddesine aykırıdır.

Bu uygulama yapılacaksa bile öncelikle işçilerin rızasının alınması gerekiyor,aksi durumda açılan davaları işçiler kazanıyor.

Belki de sürgün edilen işçilerin çoğunluğu AKP'ye oy vermişti ancak AKP eliyle sürgün ediliyorlar.Buna karşılık olarak işçilerin sürgün edilmelerine gene CHP Görele İlçe Başkanı Fikri Bilge ile Görele soL tepki göstermişlerdir. 

Yıllarca Görele halkına hizmet eden 53 Görele Belediye işçisi sürgün ediliyorlar.

Biz Görele halkı olarak onlara hizmetleri nedeniyle teşekkür ediyoruz ve işçilere yakışır şekilde,birlik içinde  haklarına sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Günün sözü:Korkunun ecele faydası yok.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster