Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


ÇİKOLATANIN HİKAYESİ


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2011
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 14:22
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=5062


                                                         -2-
    Serüven başlıyor...
    Çikolatanın içinde bulunanların en az %80’ i;şeker,süt tozu,kakao kitlesi,kakao yağı,lesitin ve vanilin’den ibarettir.
   Genel olarak sütlü bir çikolatanın formülü;   
 
      %   Yağ% si
Şeker   44,50       -
Süttozu  %26 yağlı   22,00    5,70
Kakao Kitlesi   15,00    8,00
Kakao Yağı   18,00  18,00
Lesitin     0,47      -
Etil Vanilin     0,03      -
Toplam  100,00  31,70
içermektedir.
Bir çikolatanın yapımı için önce kakao çekirdekleri eziliyor ve kakaonun yağı ile özü birbirinden ayrılıyor.Beyaz küvertür ağırlıklı olarak kakao yağı ve süttozundan oluşurken,bitter ya da sütlü (siyah renkli) küvertür ise kakao yağı,süttozu, şeker ve çikolatanın kendinden oluşuyor.
   Çikolata Türleri
   Üç çeşit çikolata bulunmaktadır:
   Koyu renk çikolata,
   Sütlü çikolata,
   Beyaz çikolata.
   Bitter çikolata;kakao kitlesi (buna kakao şurubu adı da verilir),kakao yağı ve şeker içerir.Kakao katı maddesinin içeriği (yani kurutulmuş kakao maddelerinin tümü) %35 ile %70 arasında değişir. Kakao içeriği arttıkça aldığınız tat acılaşacaktır.Gerçek çikolata tutkunları için sadece tek bir çikolata vardır:yüksek oranda kakao içeren çok koyu ve acı çikolata.
   Sütlü çikolata;koyu çikolata ile aynı maddeleri içerir ve çikolataya daha açık kahverengi rengini, krema dokusunu ve tadını veren süt tozu katılır.
   Beyaz çikolata; süt, şeker ve kakao yağı içerir ama kakao şurubu (kakao kitlesi) içermez. Bu tatlı çikolatanın soluk ve fildişi renginin nedeni budur. Çikolata Kuvertür en az %31 olmak üzere yüksek yağ oranlı çikolatadır ve esas olarak pastaneler, pasta ahçıları ve çikolatacılar için üretilir. Bu, koyu çikolatada en az %31 kakao yağı, sütlü çikolatada ise en az %31 kakao yağı ile süt yağı anlamına gelir. Bu çikolatayı son derece lezzetli ve "sert" yapar; çok ince fakat çok gevrek bir çikolata ile örtülü eşsiz pralinlerin yapımına olanak verir.
   Gerçek çikolata nedir ve gerçek çikolatayı nasıl ayırt ederiz?
   Konu ile ilgili görüşler şöyledir; Kaliteli bir çikolata; içindeki kakao yağı oranı ile ölçülüyor.Kakao yağı ne kadar çok ise çikolata da o kadar kaliteli oluyor.Kaliteli bir çikolatayı,elinize alınca vücut ısısı ile hemen erimesinden de anlayabilirsiniz.Kestiğinizde de kaliteli bir çikolatanın içi berrak ve saydam olurken kalitesizleri damar damar olur.İyi çikolata,kendini önce kokusu,rengi,parlaklığı ve kadifemsi dokusuyla belli eder.Kırıldığında kenarı düz olmalı,kırılma sesi duyulmalıdır.Ağza götürüldüğünde kolay emilmeli,dil,çikolatanın üzerinde hiç pürüz hissetmemelidir.Çikolata,paketinden çıkarıldığında nefis kokusu hissedilmeli,dil ile damak arasına alınarak ağız içi sıcaklığında kendi halinde erimesi beklenmeli ve yavaşça yutulmalıdır.Gerçek çikolata, %100 kakao yağından yapılan çikolatadır. Kokolin ve benzeri ürünler,hayvansal ve bitkisel yağlar kullanılarak yapılan,çikolata benzeri kakaolu şekerlemelerdir.Gerçek çikolatayı ayırt edecek damak hassasiyetini geliştirmek zaman ve çalışma alan bir süreçtir.Gerçek çikolatayı ayırt edebilmek için en basit kriter üreticidir.Çikolatayı güvendiğiniz bir üreticiden almak en temel önlemdir.Ayrıca,çikolatanın ambalajında “kakao yağı” ibaresinin olmasına da dikkat edilmelidir.
   Son olarak;gerçek çikolata vücut sıcaklığında ve ağza alındığında hemen erir,damakta yağ tabakası bırakmaz,kırıldığında “çıt” sesi çıkartır ve içi pürüzsüz/kabarcıksızdır.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster