Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


HES Savunucularına En Güzel Cevap


Açıklama: HES SAVUNUCULARINA
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 21 Mart 2010
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 19:54
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=483


   Çanakçı vadisinde yapılmakta olan HES'in iptali amacıyla Deregözü ve Düzköy Muhtarları ve HES karşıtları köylülerle Ordu İdari Mahkemesine dava açmamızın yankıları devam ediyor.

   Bu amaçla öncelikle Çanakçı ve Görele'nin Kaymakam, Belediye Başkanları ve siyasi parti temsilcileriyle HES'in vadimize ve bölgemize yapacağı olası tahribatları anlattık ve yerel yöneticilerimizden bu HES belasına karşı çıkmalarını beklediğimizi ifade etmiştik.

   Daha sonra 12 mart tarihinde saat 13.00'te Giresun Belediye Başkanıyla aynı duyguları paylaştık ve ondan sonra Giresun Gazeteciler Cemiyetinde basın mensuplarının yoğun katılımıyla bir basın toplantısı düzenledik.Daha sonra Ordu'ya hareket ettik ve mahkemeye yürütmeyi durdurma talepli dilekçemizle müracaat ettikten sonra mahkeme çıkışında bu sefer Ordu basın mensuplarının yoğun ilgisi altında bir basın açıklaması yaptık.

   Yaptığımız bu çok önemli girişimin kamuoyunca duyurulması için yoğun bir çaba gösterdik ve Ordu,Giresun ve Görele yerel basınının çabamıza yer vermesini sağladık ama bazı kesimlerin büyük bir kıskançlıkla bu çabalarımızı görmezden geldiğini ve pas geçtiğini  de maalesef görmekteyiz.

   Bunu duyarlı kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

   Bu önemli çabamız sonrası Çanakçı Vadimizde HES firmaları büyük bir telaş içine sürüklendiler ve Ankara yollarına düştüler çünkü İkizdere HES ihalesinin Rize İdari Mahkemesince durdurulması karşısında Enerji Bakanlığından yardım talep ediyorlar ama nafile,çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve derelerimize karşı girişilen bu yoketme eylemini Ordu İdari Mahkemesinin durduracağından en ufak bir şüphemiz yoktur aksi bir durum telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını mahkeme heyeti gözönüne alacaklardır.

   Çanakçı Vadisinde HES yapan firma temsilcileri bir yandan Enerji Bakanlığına doluşurken diğer yandan HES iptali davasını Deregözüköyü tüzel kişiliği namına açan Deregözüköyü Muhtarı Hüseyin Kır ve aslen Karabörg beldesinden,halen İstanbul Barosu avukatlardan,çevreci ve duyarlı Av.Aydın Sordi ile ikili görüşme girişimlerine tanık oluyoruz.

   Para ile herşeyin yapılmayacağını bu HES firma temsilcilerine öğreteceğiz.

   Herkesi alınır satılır sanmanızın büyük bir yanılgı olduğunu göreceksiniz.

   Bu HES'ler bölgemize,derelerimize,vadilerimize karşı büyük bir beladır.

   Derelerimizin susuz bırakılmasına sonuna kadar itiraz ediyoruz,dere suyumuzun kullanım hakkının bu firmalara verilmesine sonuna kadar itiraz ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz.Bu yöredeki bütün yerel yöneticilerimizi ve duyarlı vatandaşlarımızı bu HES'lere karşı çıkmaya davet ediyoruz.

   Elektriğin üretim alternatifi vardır(Rüzgar,Güneş) ama suyun alternatifi maalesef yoktur.

   İşte biz bunları tartışırken gündeme düşen yöresel bir haber duymayan kulaklara,görmeyen gözlere en güzel bir cevaptı.

  "Kullandığı elektriği kendi üretiyor

   Görele'de elektrik ve elektronik meraklısı vatandaş, abisinin sahibi olduğu mermer atölyesinin elektrik ihtiyacını, kurduğu rüzgar enerji sistemiyle karşılıyor.Uzun yıllardır üzerinde çalıştığı elektrik enerjisi sağlama sitemleri sonucunda köyde, yaylada bulunan evleriyle abisinin sahibi olduğu mermer atölyesinin elektrik enerjisini rüzgarla sağlamayı başaran Recep Tahmaz, bir eğitimi olmamasına rağmen bu tür işlere meraklı olduğunu söyledi.
    Rüzgar ve su enerjisinden faydalanmak için kendisinin derme çatma malzemeler kullandığını belirten Tahmaz, ”Elektrikle ilgili bir eğitimim yoktur ancak elektrik ve elektronik meraklısı biriyimdir. Bisiklet jantı, dinamo ve akü gibi malzemeleri kullanarak rüzgardan kısmi ihtiyaçlarımızı karşılayacak elektrik enerjisi elde ettim. Daha sonra bu uğraşlarımı geliştirerek, ağabeyimin mermer atölyesinin elektrik enerjisini sağlayabildik'' dedi.
 
    Yayladaki ve köydeki evlerinin elektriğini de su ve rüzgar enerjisiyle sağlamakta olduğunu söyleyen Tahmaz, ''Yapacağım bazı çalışmaların ardından bu işi meslek haline getirmeyi düşünüyorum ve isteyen kişilere rüzgardan elektrik enerjisi elde etmeleri için tesisat kuracağım'' ifadesini kullandı.www.görele.com.tr"
 
    Recep Tahmaz kardeşimi kutluyorum.
    Bu güzel ve anlamlı girişimi HES savunucularına verilebilecek en güzel bir cevaptır.
    Özellikle www.görele.gn.tr. sayfasında verilen HES haberimizin altına yazılan çirkin ve alçakça yaklaşımları içeren mesajları şiddetle kınıyorum ve siz duyarlı kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.

 

 
SOLUNCAKLAR
Hadın ordan.Siz neyin ney olduğunu bilmeyen bilgisizler. Anlarmısınız.İşsizlikten.Yatırımdan.Elektiriğin dişarıya bağlılığımızdan.Şöyle bir değim var su akar bizim göreleli soluncaklarda bakar Birakın bu işleri devlet su işleri.İşiniz ne yapılıyor sa malefet olmak İCRATINIZ VARMI BU KONUDA ÜRETTİĞİNİZ BİR PROJE VARMI SUNUN İşsizliğe nasıl çare buluruz anca böyle yatırımlarla Elektirikte dışa baylılığımızı nasıl bitire biliriz Korkmayın o sular tutulacak birdaha dereye bırakılmayacağından korkmayın o sular tekrar kendi yolundan dereye bırakılacak.Bırakın bu boş işleri Bu ülkenin yüzde 47 si sizden bıktı böyle davranışlardan artık kendinizi alıkoyun. İ KAYA
··· 15/03/2010 19:30, İ KAYA
» su akar
tamam dereleri seviyorsunuz da bu derelerde her türlü pislik çöp vs. var vatandaşlara atmakta bir beis görmüyor.hes ler suyu alıp kaçıyormu.
··· 15/03/2010 19:38, yaşar yanık
» MADDİ ÇIKARINIZ OLSA
MADDİ ÇIKARINIZ OLSA ACABA HİÇ AĞZINIZI AÇARMISINIZ
··· 16/03/2010 01:04, MUSATAFA ÇINAR
» eko turizm
sayın.i.kaya ben senin aksine doğayı seven doğayla başbaşa yaşamayı sevenlerdenim.sizler ikide bir % 47 den konuşuyorsunuz evet doğru söylüyorsunuz bu melmekette bir yapıcı projeniz yokki sadece acılım diye ici boş projeler onlarımı anlatıyorsunuz
··· 16/03/2010 05:59, köylü
» DOĞANKENT'E BAKIN
YA BU KARŞI ÇIKMALAR NEYİN NESİ.DOĞANKENTTE HEMEN ARKA BAHÇEMİZDE YILLARCA HES VAR VE ELEKRİK ÜRETİYOR.KİME NE ZARARI OLDU.DOĞAYADA Bİ ZARARI YOK.BEN SİZLERİ ANLIYORUM, TAMAM DOĞADA, YA BU ÜKENİN ELEKRİĞİNİ NERDEN ÜRETECEĞİZ.HESLERİN DOĞAYA HİÇ BİR ZARARI YOKTUR.LÜTFEN BU MİLLETİ KANDIRMAYINIZ.
··· 16/03/2010 07:53, İBRAHİM CIRIT
» kim bunlar
ali dursun diye bir adammış ne iş yapar neyle uğraşıyor sermaye düşmanımı memleket düşmanımı yoksa hizmet düşmanımı merak ettim hep aykırı yazılar söylemler kullanıyor yoksa eski kalıntılardanmı yani atmış sekiz kuşamı ne diyorlar kim bu ayıp ya sen canakcıya hic uğrdınmı yada derelerin ne halde olduğunu gördünmü bırak bu işleri araştırdınmı yararını zararını gündemde kalmak istiyorsan popcu ol bırak canakcılılar kararını verir senin gibilere ihtiyacı yok
··· 16/03/2010 16:01, giresunlu
» GERİ KAFALILAR
Ey değişen dünyaya gözlerini açamayan zavallı insanlar. Ey Stalin zihniyetli insanlar. Dünya değişiyor artık gözünüzü açın artık. Dünyaya bir bakın. Tükettiği elektriğini % 60 ını dışardan alan bir Türkiye, benim gariban vatndaşımın dövizi oluk oluk dışarı akarken biz HES leri barajları kapatalım dışa bağımlı olalım bunu mu istiyorsunuz. Hep geriye düşelim geride olalım bunu mu düşünüyorsunuz. Hep başkasına muhtaç olalım bunu mu istiyorsunuz. Hadin erkek olun da fikrinizi açık açık söyleyin. Vay efendim derenin suyu yok olacakmış. Siz kimi kandıryorsunuz. Bu sular buharlaşıp havaya mı uçaçak yoksa varillerle başka yerlere mi taşınacak. bir iki kilometre sonra tekrar dereye dökülecek. ama sizin niyetiniz üzüm yemek değil ki bağcıyı döğmek. Neymiş bu yatırımı yapan adam para kazanacakmış. kazanacak tabi. benim param bulgaristan a yunanistana gideceğine benim vatandaşımın cebinde kalsın. ama sizin amacınız bu müteahhitten üç beş kuruş para koparmak. Eğer verirse enayidir o adam. hadin ordan hadin ordan hadin ordann....
··· 16/03/2010 17:26, HALUK KAPTAN
» Geç kaldınız artık..
Yenimi uyandınız,neredeyse bitmek üzere hes ler siz şimdi neye itiraz ediyorsunuz anlamadım ben zamanında yapsaydınzıya bu itirazlarınızı. Hes yapılan köy ve çevresinde yaşam bitmiştir artık.Yazın dogru durus suyu olmayan derenin nasıl %10 tekrar dereye vericekler onuda anlamış değilim.Su vardamı dereye vericeksiniz.
··· 16/03/2010 21:00, e.karadeniz
» iyiki farkettik
menfaatı olan rantcılar, çıkarcılar her tarafı sattınız sıra derelermi geldi satılacak başka şeyler bulun kendinize bırakın derelerin peşini ömer şan beyede teşekkür ediyorum.
··· 17/03/2010 04:15, s. Bayraktar
» Derelerin temiz tutulması
çanakçı ilçemiz karabörk beldemiz sevgili belediye başkanlarımız.şu köşede arada sırada sizinde sesiniz çıksın dereler için ne düşünüyorsunuz? biz dereyi şöyle temiz tutacağız veya şöyle kirleteceğiz sesinizi sözünüzü duymak istiyoruz.görmek istiyoruz haydi bekliyoruz.
··· 17/03/2010 04:31, derelerimize sahip çıkalım
» ÇOK YAZIK
Şu yapılan açıklamaların seviyesizliğini hemşehrilerime yakıştıramadığımı söylemek istiyorum. Özellikle şu İ.Kaya denilen idüğü belirsizin sarfettiği alçakça sözlerin buraya verilmesi çok düşündürücüdür. Ey İ.Kaya sen mağarada mı yetiştin? Nasıl utanmadan böyle şeyler söyleyebiliyorsun? Sen solucan bile olamazsın çünkü solucanların bile ekosistem içinde önemli bir yeri vardır ama senin yerin neresi acaba? Bu yapılan yorumlar ile ilgili olarak cevapları www.görelesol.com web sayfasındaki köşeme yazacağım,yaptığımız basın metnini okumanız rica olunur. ALİ DURSUN
··· 17/03/2010 21:31, ALİ DURSUN
» HEMDEEEEE COK YAZZZZZZZZZK
Hemde cooook yazık.Elektirik ne icin önemlidir ali dursun bilirmisin şu an yazışmalarımızda bir hayat kaynağımızdır ama bunu elin ülkeleri üretiyor yanı anlarmısın bilmem akan dereleri tutmuşlar bizim gibi geri kalmış aslında geri kalmamış senin gibiler daha önce bu ülkeyi yönetenler geri birakmışlar bu ülkeyi bizide elin elktiriğine muhtaç etmişler Senin gibi her yeni yapılanmaya hayır diyen ülkemin cıkarlarına menfaatlarına hayır diyen zihniyetler olmasaydı şimdi dolarlarımız sular gibi akıp gitmezdi sevgili hemşerim.Sizin acıklamalarınız ne kadar densizse benim kilerde sizinkiler kadar densizdir yazacakların varsa görelenin görelelinin en tirajı yüksek olan GÖRELE GENTR DİR Acıkla cevaplayağım.Boş ver aliciğim kendi kermeliğinde döreklenen tavuklar gibi doreklendur Görelesol Görelesağ değip dur bir metrekarede bez in üstüne bir iki kelam bir şeyler yaz oraya üç beş kişide ne için orada olduklarınıda bilmeyen kişileride topla debertlen dur oralarda.Azlında renk katıyorsun yaşamamıza tıyatrocular gibi oluyorsun ali ciğim devam et kim gecer seni.İ KAYA
··· 18/03/2010 04:13, İ KAYA
» Kirlenen derelerimiz
Selamlar, Aynı duyarlılığı hızla kirletilen derelerimizin durumu için de gösterseydiniz keşke. Her görüşümüzde içimiz cız ediyor. Dere kenarları poşetler, her türlü katı ve organik atıklar ile dolu. İnsan bakmaya iğreniyor adeta. Doğal kaynaklarını böyle hoyratça kullanan bir milletin derelerinde HES lerin yapılması, kurum ve kuruluşlarının satılması, her alanda tam bağımlılığa doğru hızlıca gidişi olağandır.
··· 18/03/2010 05:09, göreleli
» HES ( HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ )
HES Bu kelimenin ne anlam ifade ettiğini belkide çoğumuz bilmiyoruz. Bölgemizin bir parçası yapılmak istendiğinden dolayı,bende yakın zamanda öğrendim. İşin doğrusu öğrendiğim için pekde mutlu olmadım. Fakat bu HES'lerle mutlu olan,kurulması için çaba gösteren çok sayıda insanımızda var. Ben kendi penceremden baktığımda,alkışlanacak değil,HES sıttır denecek bir durum görüyorum. Nedir bu durum?. 4628 sayılı yasa ile kurulan,EPDDK (Enerji Piyasası Düzenle Denetleme Kurumu)kuruluşunda zaten özel sektöre enerji konusunda yatırım yapmak için serbestlik tanımış. Buna İSKİ'nin su kullanım anlaşması da ilave edilip,hükümet tarafından da KW saatine 5 Euro cent ve 10 yıl alım garantiside eklenince,bizim Karadeniz'deki dereler açgözlü yatımcılar için cazip hale gelmiş. Öyleki; Bu alanda faaliyet gösteren firmaların dışında,gıda,spor kulübü,beyaz eşya satan firmalar dahi yeni şirketler kurarak HES ihalelerinde boy gösterip,yağmaya ortak olmaya çalişmalarına ne demek gerekiyor? Ben yağma diyorum,çünkü durum onu gösteriyor. Anayasamızda "doğal servet ve kaynakların mülkiyetinin devredilemeyeceği"ni belirten hükmün bulunmasına rağmen,bölgemizin hidrolik kaynakları,su kullanım hakkı lisans dağıtımıyla pazarlanmaktadır. Bu yapılanlar,doğal kaynaklarımızın özel şirketlere devri değilmidir?. Görele deresindede olduğu gibi,bu peşi sıra yapılacak ve yapılmakta olan gücü 20-40 MW arasında değişen bu projeler,ilk bakışta masum,çevreci gibi gözükse ve birileri tarafından bu şekilde anlatılsada,kazın ayağı öyle değil! Bilim adamları,ve hatta yapımı durdurulan projelerdeki ÇED (Çevre Etkilenme Değerleri)raporları bize gerçekleri göstermekte. Kısaca,nedir bunlar?diye yazacak olursak; Suyun barajlarda tutulup kanallar vasıtasıyla kilometrelerce taşınması,hem derelerimizin hemde çevresinin ekolojik yapısını tahrip edecek,verilecek can suyu da buna çare olamayacak,dere yataklarımız malesef bataklığa dönüşecek,sucul hayat yok olacaktır. Ve hatta çevre bilimciler ;buharlaşmanın azalması ile birlikte vadide duman(çise)azalacak bunun neticesinde de,bitki örtüsünün sararacağı,devamında da bundan kaynaklı olarak bölgemizdeki yağış şeklinin dahi değişebileceğini belirtiyorlar. Projelerin ikinci aşamasında ihale edilecek yüksek gerilim hatları da tam bir orman katliamına dönüşecek. Tabi bu yüksek gerilim hatlarının yayacağı radyasyonla da zaten tanışıklığımız var. Peki bu hidroelektrik santralleri bölge insanına ne kar sağlayacak?. İnşaatı bitene kadar 3-5 yıl belki bölge insanına iş imkanı sağlayacak. Ya sonra? Çevresindeki hiçbir yerleşim alanı bu enerjiden faydalanamıyacak,onlarca yıl ,işletmeci bizim kaynaklarımızla oluşan enerjiyi enterkonnekt hatta bağlayıp istediği yere ve hatta yurt dışına dahi satabilecek. Oysaki; Kamu işletmesiyle kurulacak,gücü 10 MW geçmeyen daha çevreci ,ÇED raporuna uygun hazırlanmış projelerle mikro HES'ler kurulup bölge insanına ve sanayisine ucuz enerji sağlanabilirdi. 2002 sonunda Türkiye'nin 25 milyar KW saatlik enerji fazlası varmış. O tarihten beri yanlış enerji politikaları yüzünden oluşan enerji açığının sorumlusu bizler değiliz. Derelerimizden uzak durun. Bırakın derelerimiz özgür aksın, Daha çok uğruna yakacağımız türkülerimiz var. Bahtiyar Kutlu
··· 19/03/2010 18:37, BAHTİYAR KUTLU

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster