Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


12 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE GİRESUN


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2011
Geçerli Tarih: 29 Nisan 2024, 04:53
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=4345


12 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE GİRESUN

 

12 Haziran 2011 genel seçimlerine pek fazla zaman kalmadı. Şehirlerde panayırlar varmış gibi her tarafta flamalar, bayraklar, süslü arabalar ve daha nicesi. Gürültü kirliliğini de bunlara ekleyebiliriz.

 

Ülke genelindeki siyaset ve seçim havasından herkesin haberi muhakkak ki vardır. Siyasal parti liderleri üsluplarında bel altı vurmalara kadar giden tavırlar içinde oluyorlar ki, açıkçası siyasal veya sosyal ahlaktan uzak, seviyesiz durumlara düştüklerinin farkında değiller sanırım.

 

Giresun için ise seçim çalışmaları bir farklı sanki! Heyecan yok, hararetli tartışmalar, koşuşturmalar yok. İlginçtir ki, “halk içinde” sanki olacaklar kimseyi şaşırtmayacak veya seçim yokmuş gibi bir hava sezinliyorum.

 

Ülke genelinde AKP’nin birinci parti olacağı, CHP’nin ikinci parti olacağı, MHP’nin ise zaman zaman baraj sorunu yaşayacağı yönünde izlenimler söz konusu! Oysa ki BDP’nin bağımsız adaylar ile milletvekili sayısını artıracağı hesaplanırsa, bu durumda MHP’nin de oy oranını ve milletvekili sayısını artırması beklenmelidir.

 

Giresun bu seçimlerde 4 milletvekili seçecek. Önceki seçimlerde 5 olan sayı 4’e düştü. Herkeste bir telaş, “nasıl olur da 4’e düşer?” şeklinde… Küçük bir gözlemle bu sorunun cevabına ulaşılabiliyor aslında. Adrese dayalı nüfus sayımı sonucunda tabiî ki Giresun ilinin de nüfusu azaldı, daha doğrusu gerçeğe yakın rakamlara ulaşıldı. Dolayısıyla milletvekili sayısı da azalmış oldu. Bunda yadırganacak bir durum yok.

 

Giresun’da AKP ve CHP dışında milletvekili seçilemeyeceğini düşünüyorum. MHP’nin kendi içinde bile milletvekili çıkartamayacakları yönünde kayda değer görüşler var. Yani MHP ve diğer küçük sayılabilecek partilerde herhangi bir gür ses yok, beklenti de yok. Zaten bu seçim için öyle güçlü bir tanıtım ve siyasal organizasyonları yok.

 

CHP’nin Giresun için sıralaması beklenen gibi değil. Yani her zaman 1.sıra merkez adaylara verilirken, bu sefer Görele’ye yani bir nevi şehrin doğu yakasına verilmiş durumda. CHP teşkilatı; Giresun 1.sıra adayı olan, yıllarını CHP misyonuna vermiş, çizgisini hep korumuş, Göreleli Selahattin KARAAHMETOĞLU sayesinde, vilayetin önemli bir oy potansiyeline sahip doğu yakasının, yani Armelit’ten ötesinin oylarını toplamanın peşinde.

 

Selahattin KARAAHMETOĞLU’nun 1.sıraya gelmesinde değişik fikirler de var. KARAAHMETOĞLU’nun CHP lideri Kemal KILIÇDAROĞLU’na yakın bir Profesör tanıdığı olduğu ve böylece birinci sıraya geldiği söyleniyor. Yıllardır bu partiye hizmetinden dolayı 1.sıraya geldi deniliyor. 2 vekil garanti olsun diye deniliyor.

 

2.sıra adayı Aykut GEZMİŞ, ciddi bir şekilde seçim çalışmalarını yürütüyor ve halka kendini, partisini ve misyonunu anlatıyor. Bıçak sırtı denilebilecek bir noktada olması, işini hem zorlaştırıyor, hem de kolaylaştırıyor.

 

3.sıra adayı Bülent Yener BEKTAŞOĞLU’nun sıralamadan ötürü biraz morali bozulmuş anlaşılan. Geniş bir çevre tarafından sevilen ve sayılan bir kişiliğe sahip olan Bülent BEKTAŞOĞLU, sağ partilerin oyunu bölebilme potansiyeline sahip! Hal böyle olunca, BEKTAŞOĞLU’nun seçim çalışmalarına asılması halinde, CHP’nin Giresun’dan 3 milletvekili çıkarmasını bekleyenler de var. Daha çok CHP içinde böyle bir görüş hakim! Böyle bir sonuç elde edilmesi halinde, Bülent BEKTAŞOĞLU’nun kişiliği ve toplumdaki konumu etken olacaktır.

 

4.Sıra adayı Nilay PINAR’ın ise esamesi bile okunmuyor.

 

AKP’de ise durum farklı. Temayül yoklaması yapılmasına rağmen, milletvekili listesi yapım yetkisi Nurettin CANİKLİ’ye verildi ve CANİKLİ listeyi belirledi.

Giresun’da bir CANİKLİ’dir gidiyor. Olsa bir dert, olmasa başka bir dert! Giresun hep etkin ve yetkin bir siyasetçiye sahip olmayı bekledi. Ancak CANİKLİ gibi etkin birini de kaldıramıyor veya daha hazmedebilmiş değil bu şehir ve halkın bakış açısı değişmiş gibi duruyor. Böyle bir durumda CANİKLİ hep hedefteki adam pozisyonunda. CANİKLİ istese yapar, o her şeyi yapar, o çok etkin biri, vs. vs.

 

AKP Giresun 1.sırası seçilmede garanti bir pozisyon. 2.sırada Mehmet GELDİ’ye yer verildi. Mehmet GELDİ’den teşkilat içinde de dışında da olumsuz söz edenler çoğunlukta. Pek seveni ve güveneni yok gibi! Hırçın ve kinci bir yapısı olduğu söyleniyor. Yani Mehmet GELDİ aday gösterilmese daha iyi olurdu tavırları hakim.

 

Bulancak ve Piraziz oylarını Adem TATLI toplayacak anlaşılan. 2 dönem önce de milletvekilliği yapmış olan Adem TATLI, AKP Giresun 3.sıra milletvekili adayı. Olsa da olur, olmasa da olur diyenler var. Seçilse bile etkin bir siyaset izleyemeyeceği konuşuluyor.

 

AKP’nin 4.sıra milletvekili adayı temayül yoklamasında 1.olan Şengül ŞAHİN!

Hani derler ya “ayıp olmasın” diye, işte böyle bir durumla karşı karşıyayız galiba! Temayülde 1.sırada çıkmış birinin listeye alınmaması büyük yanlış olurdu.

ŞAHİN hakkında söylenenler hep olumlu yönde. Kişiliği, geçmişi, hanımefendiliği, insanlara yaklaşımı tüm kesimlerden olumlu oy alıyor. Aslında ilk 3 sıra belli de, temayül ile 4.sıra adayının belirlendiği düşüncesi, siyasi rakipler ve farklı fikirlerde yadsınamayacak şekilde hakim!

 

Kırsal kesimdeki oyları görmezden gelmemek lazım! Genelde değerlendirmeler şehirlerdeki duruma göre yapılıyor, ancak önemli olan büyük bir kısmın kırsal kesimde olduğu ve seçim ibresinin yönünü her an değiştirebileceğidir.

 

12 Haziran seçimlerinde listelerden öncelikle AKP’nin 3, CHP’nin de 1 vekil çıkarabileceği yönde ilk görüşler mevcuttu. Adayların değerlendirilmesi sonucunda durum AKP ve CHP yönünde 2-2 olacağı yönünde gelişiyor. Bir takım görüşlerde ise 3-1 CHP’nin AKP’yi geçeceği şeklinde yorumlanabiliyor.

 

Giresun için seçimin ortada olduğu, AKP ve CHP’nin 2’şer milletvekili ile mecliste temsil edileceğin görüşü gün geçtikçe ağırlık kazanıyor. AKP taraftarları ve siyasetçileri 4-0 yapacaklarını iddia etseler de durum pek böyle görünmüyor.

 

Sonuç itibariyle Giresun’da seçim ortada… AKP 2, CHP 2 şeklinde!

AKP-2, CHP-1 ve MHP-1 yani 2-1-1 olma ihtimali 2-2 den daha zor.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster