Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”


Açıklama: Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2022
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2024, 13:46
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=26949


Adıgüzel: “Fındıkta F-Tipi Paralel Yapı Var”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel Ordu’da yaptığı açıklamada fındıkta Ferrero’nun devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladığını belirtti.

Adıgüzel konuşmasında şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan 54 TL dedi. İki gün sonra TMO düzeltti. Şimdi de Ferrero 48 TL dedi, manavlar düzeltti: 48 TL bizim satış fiyatımız üretici ancak 45-46 TL’ye satarsa olur dediler. İyi bir Yalan Rüzgârı devam ediyor.

Bugün fındık piyasasında 3 farklı fiyat vardır. İşte o gün fındık fiyatı olarak bizim istediğimiz 70 TL verilseydi, serbest piyasa bugün 60 TL'nin altına inemezdi. Şu anda tüm tüccarlar kabuklu fındık ellerinde bekliyor. Ferrero piyasayı kilitledi. Kendi de alım yapmıyor, manav ve tüccardan da almıyor.

Devlet adına alım yapan TMO da üreticiye her türlü eziyeti yapıyor. Nem oranına göre kesinti yapıyor, fındığı iade ediyor, hatta bazen hiç kabul etmiyor. Üretici serbest piyasaya yönlendiriliyor.

Değerli tarım ismi ile Ferrero, yaklaşık 20.000 üreticiden 50.000 ton fındığı 1 yıl içinde alacak. Geri kalan değersiz fındık mı?  Zaten Ferrero tüm fındığı kendisinin olarak görüyor. Ferrero, Düzce'de kırma tesisi kurdu. Devlet de 680 milyon TL destek verdi. Hükümet üreticiyi desteklemek yerine Ferrero’yu destekledi.

Memlekette ihtiyaçtan 3 kat fazla fındık kırma tesisi varken Ferrero’ya çok büyük kapasiteli kırma tesisi için 680 milyon lira teşvik verdi. Tüm mevcut kırma sektörünün 1 yılda yatığı işi 3 ayda yapacak kapasitede. Ferrero’ya zaten ülkede mevcut kırma sektörü için kendi sanayicisini bitirsin diye teşvik veren hükumet fındık üreticisi için verdiği teşviki 9 yıldır 1 lira bile arttırmadı.

Genel Başkanımız Giresun’da açıkça Ferrero’nun ismini vererek söyledi. Fındıkta tekelleşmeye, piyasa hâkimiyetine, Bay Kemal son verecek. Çünkü biz milliyetçiyiz diyerek tavır aldı. Genel Başkanımızın yaktığı işaret fişeği ile hemen ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, AKP Ordu Milletvekili ve Ordu Kent Konseyi Başkanı’ndan ardı ardına açıklamalar geldi. Bu tarihi süreci de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başlatmıştır. İnşallah bitiren de yine biz olacağız.”


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster