Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Çanakçı'da HES Mücadelesi


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 17 Mart 2021
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 14:11
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26920


Çanakçı Deresi üzerinde dört tane hidroelektrik santralı var. Şimdi beşincisi yapılacak.

​Sanırsınız ki Çanakçı Deresi gümbür gümbür akan bir dere!

​Oysa debisi çok yüksek olan bir akarsu değil Çanakçı Deresi. Öyleyse bu ısrar niye?

​Elbette büyük akarsular üzerine barajlar ve HES’ ler yapılarak suyun enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmeli. Bu ülkenin elektrik ihtiyacı yerli ve milli kaynaklarından karşılanmalı. Buna kim ne diyebilir ki!

​Mesela Harşıt Çayı üzerine D.S.İ tarafından 1968 yılında yapımı başlatılan ve1971 yılında hizmete giren Doğankent Hidroelektrik Santrali’ne kimse karşı çıkmamıştı. Çünkü Harşıt Çayı yeterli suya sahipti ve tünele alındıktan sonra dere yatağına bırakılan su bile Çanakçı Deresi’nin suyundan fazlaydı.

​Gümüşhane dağlarından çıkıp Tirebolu’dan denize dökülen Harşıt Çayı’nın sadece 7 Km. si tünele alınmıştı. Ve Harşıt Çayı gümbür gümbür akan bir akarsuydu.

​Ancak Çanakçı Deresi gibi bir akarsuyun üzerine beş tane HES yapılmasının nasıl bir açıklaması olabilir? Sisdağı’ndan çıkıp Görele’den denize dökülen Çanakçı Deresi’nin nerdeyse tamamı tünele alınmış olacak. Buradan üretilen elektriğin ülkenin genel elektrik üretimi ve tüketimi içinde oranı nedir? Aldığınız abdest ürküttüğünüz kurbağaya değecek mi?

​Çanakçı Deresi üzerine yapılan HES’ lere yörede yaşayanlar oldum olası karşı çıktılar. Bugün gündeme gelen beşinci projeye de karşı çıkıyorlar. Projenin gündeme geldiği günden bu yana bütün hukuki yolları denediler. Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdular ancak sonuç onların istediği gibi çıkmadı.

​Şimdi de başka yolları deniyor Çanakçılılar. Bu yapılanın özellikle çevresel ve iklimsel anlamda ortaya çıkartacağı sorunları anlatmak için özellikle sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

​Özellikle İstanbul’da faaliyet gösteren Çanakçı dernekleri ve sivil toplum kuruluşları Ankara’nın yollarına düştüler. Çanakçılı STK’ lar, kendisi de Çanakçılı olan Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’yı ziyaret ettiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe verdiler.

​Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e dilekçeler gönderiyorlar. İlçede bulunan siyasi parti ilçe başkanları yaptıkları açıklamalarla HES’ lerin olumsuz etkilerine dikkat çekiyorlar. Çanakçı Deresi’ne yapılacak HES’ lerin bölgede ortaya çıkartacağı sorunları dile getiriyorlar. Çanakçı bütün varlığıyla hidroelektrik santralleriyle mücadele ediyor.

​Gerekçelerini ise şöyle sıralıyorlar. Tünellere alınan Çanakçı Deresi’nin yatağında su kalmayacak. Cay suyu yetmeyecek. Bu yataktan beslenen bitkiler kuruyacak, Tatlı suda yaşayan her türlü canlı yok olacak. Bir kültür olan su değirmenleri dönmeyecek.

​Bölgede yeterli buharlaşma olmayacak, yeterli yağmur yağmayacak ve küresel ısınmaya ek olarak yerel kuraklıklar başlayacak. Tünel çalışmaları sırasında köylerin kullandığı içme suları yatak değiştirecek veya oluşan çatlaklar sonucu kaybolacak.

​Doğal dengeler ve çevresel zenginlikler dönüşü olmayacak bir şekilde kaybolacak.

​Giresun’da aktif 38, yapımı tamamlanmış 5 ve yapımı devam eden 8 tane HES var. 9 tane de projesi yapılmış ve yapımına geçilecek HES projesi var. HES’ lerin ürettiği enerji Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimini Destekleme Mekanizması YAKDEM tarafından devlet alım garantisiyle satın alınıyor.

​Bunun için de firmalar her buldukları akarsuya büyük küçük demeden, çevresel etkilerini çok da dikkate almadan HES yapmak için adeta yarışıyorlar.

​Debisi düşük olan akarsularda suyun düşüş yüksekliğini sağlamak için çok uzun tünellerin yapılması gerekiyor. Akarsular çok uzun tünellere alınıyor ve çok uzun bir yatağa çok az su bırakılıyor. Çok uzun bir alan susuzluğa terk ediliyor.

​Çanakçı vadisinde yaşayan insanlar Çanakçı Deresi üzerine yeni bir HES yapılmasını istemiyorlar. Ve var güçleriyle mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster