Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Aklını Kullan


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 22 Ekim 2020
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 19:01
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26909


Bazı insanlar hiçbir zaman, hiçbir şeyle mutlu olmazlar. Mutlu olmayışlarının sebeplerinden biri de, mutsuz oldukları geçmiş günlerini hatırlayıp tekrar tekrar yaşamak ve yaşamaya da devam etmelerindendir. Bu türlü insanlar, yarın için yeni bir gelecek planlamak yerine, geçmişin acısına dönmeyi tercih ederler. Ne yapılırsa  yapılsın, başına her ne gelmişse, geçmişinde ne yaşadıysa, insanoğlunun hiç bir zaman onu değiştirme imkanı olmadığını bilmesi gerekir. 

Ama geçmişte yapılan yanlışların, hataların  cezasını çekerek, yapılan olumsuzlukların  üzüntüsünü yaşamanın da insana bir faydası olmayacağını da bilmek gerekir. Hatta hayatınıza olumlu bir katkı da sağlamayacağı bilinmelidir.Herkesin geçmişte bazı hataları olmuştur, bazı yanlışlar yapmış da olabilir. Belki bunların yüzünden üzüntüler de yaşamış cezalar çekmiş de olabilir, bunları hatırlayarak, bunları düşünerek bunları tekrar tekrar yaşayarak mutlu bir yaşam amaçlanabilir mi? Eğer hayatı sürdürmeyi amaçlamazsanız, hayatınızı kendinize de, sevdiklerinize de zehir edeceğinizi bilmelisiniz. 
 
Hayatınızda olumsuz insanlar da olabilir. Eğer varsa, onlarla mümkünse bir müddet görüşmekten uzak durmakta fayda vardır. Yeterince kendinizi güçlenmiş ve olumsuz düşüncelerden kurtarmış olduğunuza inanıncaya kadar onlarla temasa da geçmemek gerekir. Unutmayın, etrafınızda olumsuzlukları kendine bir yaşam tarzı seçen insanların varlığı her daim görülebilir. Böyle insanların, etrafına olumlu bir katkı sağlayabileceği ne olabilir ki?

Birgün başka konuşup birgün başka anlatan, bir sözü bir sözünü tutmayan, kendi gibi olmayan, kendi gibi düşünmeyen, kendi gibi bir hayat sürdürmeyen, insanları aşağılayan, kin ve nefret söylemleriyle saldıranlardan da uzak durmalısınız.Bu gibi insanlar size veya etrafına olumlu bir katkı sağlayabilir mi? Hatta butürlü insanlardan ve bunların bulunduğu ortamlardan da uzak durmak, inanın ilk önce kendinize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.     

Düşündüğünüz ve zihninizde canlandırdığınız şey kendi yarattığınız bir şeydir. Hayat bazen sizi yüzüstü bırakabilir. Çok güvendiğiniz insanlar sizi hayal kırıklığına da uğratabilir. Bütün kazanımlarınızı bir gece de kaybedebilirsiniz. Sağlığınız bir anda bozulabilir. Üzüntüler bedeninizi yıpratıp sizi güçsüz düşürebilir. Bu olumsuzlukları çoğaltmak mümkündür. Ancak bu olumsuzluklardan aklınızı kullanarak kurtulabilirsiniz.

Zamanınızın bir bölümünü iyi insanlarla geçirmeye, iyi konuşan, iyi düşünen, iyi ve yararlı fikirler üreten, gelecek hakkında iyi düşünceleri olan insanlarla konuşun ve onlarla hemen hemen her şeyi tartışın ve onlardan yararlı fikirler elde edinin ki, geleceğe daha olumlu bakabilesiniz. Çoğu insan, hayatlarını düşünme, araştırma, öğrenme, sorma ve sorgulama yetilerini serbest bırakmadan sürdürmeyi yeğler. Ama ne yazık ki, kendisi bunların farkında bile olmadan hayatın içinde yaşayışlarını sürdürürler. Bu türlü insanlar, hemen hemen her konu da bilgi sahibi, her işi yapabilen, çalışkan ve başarılı bir kişi olarak kendilerini öne çıkarmaktan çekinmezler.

Böyle insan tiplerine toplumun bütün katmanlarında rastlamak mümkündür. Yapılması gereken,başkalarının söz ve davranışlarına bakmadan ve onların her dediğine her yaptığına inanmadan önce, karşınızdakinin doğru kişi olup olmadığından emin olmanız gerekir. Eğer emin olamıyorsanız ki olabilir. O zaman hemen "aklını kullan" unutma! akıl her şeyden üstündür. İnsanlar ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin, önemli olan sizin ne söylediğiniz, ne yapıp ne yapmadığınızdır. Bilgili ve her yönden eğitimli insan, kendini kontrol eden insan demektir. Ama kendi aklını, kontrol  mekanizmasını başkalarının eline ve insafına bırakan insanlardan da kendinizi korumanız ve sakınmanız gerekir. Çünkü bu insanlar, "Allah'ı bırakıp da başka ilahlar edinmeyin" Ayetine rağmen, el etek öperek Allah'tan başkasından şefaat dilerler. Sizler bakmayın onlara,onlar ne kitap okurlar ne de kitabın yazdıklarına inanırlar. Onların inançları hurafeye dayalı, bildikleri kulaktan dolmadır. Vakit buldukça kitap okunmalı, kitap en güzel arkadaştır. Okumanın  öğrenmek olduğunu, hangi yaşta olursanız olun, okumanın ve öğrenmenin yaşı yoktur gerçeğini bilerek okuyun.Akıllıca bir şeyler söylemek için, her yönden hazırlıklı olunması gerekir. Bunun için de söylenecek akıllıca bir şeylerinizin dağarcığınızda olması gerekir.

Cahil, kinci ve iftiracı insanlardan uzak durun. Mümkünse onların bulunduğu ortamlara yanaşmayın bile. Onlarla sohbet edip, görüş alış verişinde bulunmayın. Çünkü bu tür insan tipleri, okumadan alim, her işte mahir olduklarından siz ne söylerseniz söyleyin onların dedikleri doğru, yaptıkları iyi ve güzeldir. Kimseye akıl verme niyetinde değilim. Ama insanın ömrünü olumsuz düşünceler ve sabit fikirli insanlarla kurulan dostlukların kısaltabileceğini de müsaadenizle söylemeliyim.    

Alman filolog ve filozof -Frıedrıch Wılhelm Nıetzsche ne diyor:

"Canavarlarla savaşa tutuşan biri, kendisi bir canavara dönüşmesin diye dikkat etmelidir"




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster