Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Ebu Süfyan Siyaseti


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2019
Geçerli Tarih: 26 Nisan 2024, 10:20
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26883


Hangi dönemde yaşanırsa yaşansın, hangi zaman dilimi içinde olunursa olunsun, ister yöneten olsun ister yönetilen olsun, geçmişten dersler çıkarması gerekir . Çünkü çıkarılan dersler ülkesinin geleceğinin planlarının iyi yapılması için önemlidir. Büyük plan ve projeler geliştirmek, büyük imparatorluklar kurmak, ancak büyük hayalleri olan kişilerin işi olsa da, büyük hayaller kurmak bazen çok büyük hayal kırıklığına yol açabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bir de büyük hayaller kurmadan önce, sonuçlarına, ne getirip ne götürdüğüne, yararına ve zararına da bakmak gerekir.Büyük hayaller kurmaktan kendini alamayan, İslamiyetin  yükselme aşamasındaki en önemli kişi ise Ebu Süfyan'dır. Ebu Süfyan'ın bu kişiliğini Ahmet Fahri Kaya "Tebliğ dininden fetih dinine dönüşümde bir stratejist Ebu Süfyan"kitabında anlatmaktadır. Bu kitaptan bazı alıntılar yaparak sizlerle de paylaşmak istiyorum. Mesela Ebu Süfyan, çocukları Yezid ve Muaviye ile aralarında geçen bir konuşma da şöyle diyor: 

" Kader büyük yönetimler ve imparatorluklar çıkarmak istediğinde, kendisine sağlanan fırsatı fark edecek ruh ve beceriye sahip bir insanı aracı olarak seçer. Ama yönetimlerin çöküşü ve yıkılması gerekiyor ise, bu çöküşe katkıda bulunan ve hızlandıran adamlara da iktidarı sunar...

Başarı büyük kayıplarla elde edildiğinde, başarı olmaktan çıkar. Hile yapmak, iktidar mücadelesi verenlerin veya iktidarda olanların vazgeçemeyeceği kadar değerli olan bir siyaset biçimidir. İçinden çıkılması zor olan açmazlara düştüğünüzde, hile yapmak zorunda kalırsınız. Yoksa zaten işin içinden çıkamıyorsunuz demektir. Geleceği ne kadar görebiliyorsanız, rakiplerinizin geride kaldıkları noktada onlara hile yapmak o yöne bakmamasını sağlarsınız. Bunu sağlamak için de birçok oyun ortaya koyarsınız. böylece doğruyu başka şekilde göstermeye çalışırsınız ve gizlersiniz. Umut dağıtırsınız. Bir söz vardır: 'Umut düşmana verilir...' Ne kadar güzel bir sözdür bu, bilir misiniz? Böylece yanlışı doğru gibi gösterebilirsiniz. Onun zaaflarını bilip kandırırsınız. İnisiyatif size geçer. Yönlendiren siz olursunuz...Büyük servetler, büyük fetihler ve büyük ülkeler demektir. Bunları ise sade bir yaşamı hedefleyen insanlar yapamaz.Etrafınıza bakın, dünya olduğu yerde duruyor! Güçlü rakiplerin olduğu iktidarlar, uzun süre ayakta kalamazlar. İktidarı elde ettiğinizde, onu yaşatmak ancak rakiplerinizi rakip olmaktan çıkartmakla mümkündür. Bunu nasıl yapacağınıza siz karar vereceksiniz."

Ebu Süfyan'ın şu sözü ise çok anlamlıdır: 
"Hakikat üretebilmek için bir olayı harekete geçirmek gerekir. Bu olayda hedef, insanları kararsızlık içine sürüklemektir. Yeni bir siyasi hakikat oluşturmak, çok ciddi bir düşünme kapasitesi gerektirir. Bunun için ilk önce bir siyasi fikir ortaya çıkarmalısınız. Böyle bir fikir, toplumun her kesimini muhatap almalıdır. Böyle bir fikri de ancak Kur'an'da bulabilirsiniz. Bu şekilde ortaya attığınız fikir veya tanım, insanları düşünmeyi başarabildiklerini göstermeli ve düşüncelerine de sadık kalmalarına neden olmalı. Yani karşı çıkılmamalıdır. Kur'an'dan seçtiğiniz bu tanımlama, insanların bu "Siyasi Hakikât'in militanları olmasına neden olacaktır." ...

Ebu Süfyan'ın şu sözü de çok anlamlıdır: 
"Ulemalara hükmediyorsanız, onlar ulema değildir. Görevliniz olarak çalışanlardır... Gerçek düşünürleri karşınıza almamaya çalışın. Karşınıza alacağınıza onların zaaflarını bulun, en azından size ve iktidarınıza karşı olmalarını engelleyin. Tehlikeli olanları ise yolunuzun üzerinde tutmayın." 

Önemli olan iktidarda kim olursa olsun, gerçekte bilginin, erdemin, adaletin, doğruluğun,hak ve hukukun hüküm sürmesidir. 
Emniyet ve asayişin olmasıdır. Sad Suresi 26. ayette Davud için şöyle deniliyor: "Ey Davud! Biz seni yeryüzünde halife yaptık. O halde insanlar arasında adaletle hükmet..." 

Ebu Süfyan, Ümeyoğulları'nın reisi, Mekke'nin kıyadesi (ordu komutanı ve önderi) olup, aynı zamanda Hz. Muhammed'in kayın babasıdır.
Hz. Muhammed'in kayın babası olan Ebu Süfyan, çocukları Muaviye ve Yezid'in yaptıklarını, Kur'an Ayetleri açıklamaktadır. Her insan hataya düşer ve yanlışlar yapabilir. Ama insan olan insan hatalarını ve yanlışlarını görerek bu hatalarından dönme erdemliğini gösterir. 

Dünya ülkeleri her gün değişip yeni yeni icatlara imzalar atıyor. İnsanlarını refah ve huzur içinde bir yaşam sürmeleri için çaba harcamaktalar. Elli yıl önce aya ayak bastılar... Müslüman dünyası ise birbirleriyle kavgalı ve savaş halinde bulunuyor. Müslüman dünyasının birbirleriyle kavga etmesi ve birbirleriyle savaş halinde olması nedir acaba? "Ebu Süfyan Siyaseti"mi

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster