Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Fındık Sektöründe Son Durum - 11


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2019
Geçerli Tarih: 24 Nisan 2024, 15:03
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26871



Fındık Sektöründe Son Durum -11-

 

Hükümetçe “Yeni Fındık Stratejisi” ile uygulamaya konulan alan bazlı gelir desteği ödemesine 2019 yılında da devam kararı alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasında; Alan bazlı destekler kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlık destek tutarı artırılmadı. 2018 yılında olduğu gibi 2019 üretim yılı için dekar başına 170.TL. ödeme yapılacak.

1-2018 YILI FINDIK REKOLTESİ TAHMİNİ

ÜÇ FARKLI REKOLTE

İspanya'nın Sevilla kentinde yapılan INC Kongresi'nde fındık konusunda yapılan genel sunumda Türkiye'nin 2017-2018 sezonuna 80 bin ton stok ve 750 bin ton üretim olmak üzere 830 bin tonluk arz ile girdiği belirtildi. Türkiye'nin 2018-2019 sezonuna ise 170 bin ton devreden stok, 640 bin ton üretim olmak üzere fındık arzının 810 bin ton olacağı ifade edildi.

Fındık Rekolte Tespit Komisyonlarının Fındık olan illerde Haziran ayı sonunda başlatılan ve 10 Temmuz’da sona eren çalışmalar sonucunda 2018 yılında fındık rekoltesinin 560 bin ton olacağı tahmin edilmişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin 2018 yılı tahmini fındık rekoltesini 2019’un ilk günlerinde açıkladı. Bakan Pakdemirli, CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın 2018 yılı fındık rekoltesiyle ilgili 5 ay önce sorduğu soru önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, 2018 rekoltesinin 515 bin ton olarak ön görüldüğünü kaydetti. Daha önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) fındık rekoltesini 580 bin ton olarak belirlemişti.

2019 YILI FINDIK REKOLTESİ TAHMİNİ

Mayıs 2019 ayında  Amerika’nın Florida Eyaletinde Yapılan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nde (INC) Dünya Fındık Rekoltesi 1 milyon 167 bin 700 ton, Türkiye rekoltesi ise 45 bin ton stokla birlikte 815 bin ton olarak açıklanmıştı.

Çok tartışılan bu rekolte açıklamasının ardından bir rekolte açıklaması da Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) geldi. TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğünün derlediği bilgilere göre; Karadeniz bölgesinin en önemli bitkisel ürünlerinden olan fındık üretiminin 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38,8 oranında artarak 515 bin tondan 715 bin tona yükseleceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, dünyada fındık üretimi, 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, son yıllarda bir milyon tonu geçti. Ülkemizde 39 ilde, 728 bin hektar alanda yaklaşık 592 bin çiftçi tarafından fındık üretimi yapılırken; üretim miktarı yıllara göre 400 bin ton ile 800 bin ton arasında değişiyor.

Fındıkta hasadın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Azerbaycan ve Gürcistan’dan bakanların katılımıyla 6 Ağustos’ta Ordu’da yapılacak törenle resmi olarak başlayacağını bildiren Tarım ve Orman Bakanlığı, 2019 yılı için tahmini fındık rekoltesini 776 bin ton olarak açıkladı. Üç ülkenin bakanları, Fındık Yetiştiriciliği Alanında İyi Niyet Beyanı’na da imza atacaklar.

2- 2018 YILI DESTEKLEME ALIMLARI 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

TMO 01 Kasım 2018 tarihinden itibaren “levant kalite” fındığın kilosunu 14 TL’den almaya başlayacak. “Giresun kalite” fındık için kilogram başına 14,5 TL ödenecek.

TÜM KÖY SEN: 14 LİRA ÜRETİCİNİN TALEBİNİ KARŞILAMIYOR

Açıklanan fiyatı Evrensel’e değerlendiren Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Genel Başkanı Sadık Turan, fındığın üreticisine maliyetinin 13.7 lira olduğunu belirterek açıklanan fiyatın üreticinin talebini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi. Kamuoyu tepkisi ve üretici örgütlerinin yoğun çalışmalarının bir sonucu olarak yaşanan fiyat artışının bir yanıyla da iktidarın yerel seçimlere yönelik yatırımı olduğunu ifade eden Turan, “Açıklanan fiyat, üreticiyi kandırmaya yönelik bir fiyat. Bahsettiğimiz 13.7 liralık maliyet döviz kurları bu kadar yükselmeden önceki maliyetti. Kurdaki artış çiftçiyi de yarı yarıya fakirleştirdi. O yüzden 14 liralık fiyat üreticiyi tatmin edebilecek bir fiyat değildir” diye konuştu.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Ordu'da fındık alımlarını tamamladığını söyledi. Akarsu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı takvim doğrultusunda Ordu'da fındık alımına başlayan TMO'nun, 29 Aralık itibarıyla geçici fındık alım merkezini kapattığını belirtti. TMO'nun Ordu'da yaklaşık iki ay boyunca fındık alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Akarsu, fındık alımıyla serbest piyasada fiyatların arttığını kaydetti.

Ofis tarafından 2018 yılı mahsulü ürünler için yaklaşık 7 bin üreticiden 7 bin ton kabuklu fındık alımı yapılırken, karşılığında üreticilere 100 milyon lira ödeme gerçekleştirildi.

2019 YILI DESTEKLEME ALIMLARI

Bu yıl fındık hasadı başlamadan önce 26 Temmuz 2019 günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fındık alım fiyatı Giresun Kalite fındık için kilo başına 17 lira, Levant fındık için 16.5 lira, sivri ve diğer fındıklar için kilo başına 15 lira 50 kuruş olarak açıklandı.

TMO'dan yapılan yazılı açıklamada, fındık piyasasında istikrarın sağlanması, üreticilerin piyasa şartlarında mağduriyet yaşamaması ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 21 Ağustos'tan itibaren levant kalite fındığın kilogram başına 16,50 lira, Giresun kalite kabuklu fındığın kilogram başına 17 lira ve sivri kalite fındığın kilogram başına 15,50 liradan alınmasına başlandığı anımsatıldı.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: TMO olarak bütün hazırlıklarını tamamladıkların, "Hasadın başlamasından yaklaşık 200 bin ton civarında depo hazırlığımızı yaptık. 33 noktada 60 ekiple alım yapacağız. Personellerimizi eğittik ve bütün hazırlıklarımız tamamladık. Çiftçilerimizin işlerinin kolaylaşması için TMO olarak üreticilerimizin sıra beklemelerini ve zorluk çekmelerini istemiyoruz. Bunun için de randevu sistemini uygulamaya başladık. Randevu sistemimde internet üzerinden şubelerimize ve buradaki alım noktalarımıza başvuru yaparak, gününü ve saatini alabilirler. Bunu aldıktan sonra da mutlaka tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemi için güncelleme yapmalarını bekliyoruz. Daha sonra da fındıklarını bize getirecekler" şeklinde konuştu.

TMO, Giresun merkez ile Bulancak ilçesinden fındık teslim edecek olan üreticilerden dönüm başına 54 kilogram fındık alacak. Kota sıkıntısı üzerine AK Parti Giresun Milletvekili Cemal ve Sabri Öztürk’ün devreye girdiği bildirildi.

Öztürk’lerin devreye girmesiyle birlikte TMO Giresun için kota miktarlarını değiştirdi. Daha önce merkez için dönüm başına 54 kilo fındık alacağını değerlendiren TMO bu miktarı 65 kiloya çıkartırken, Bulancak için de 80 kiloya çıkarttı.

TMO tarafından bugün başlanılacak olan fındık alımları için Giresun il genelinde dönüm başına alınacak fındık miktarları ise şu şekilde açıklandı : Bulancak: 80 kg, Çanakçı: 105 kg, Dereli: 70 kg, Doğankent: 60 kg, Espiye: 85 kg, Eynesil: 75 kg, Görele: 65 kg, Güce: 90 kg, Keşap: 100 kg, Merkez: 65 kg, Piraziz: 80 kg, Tirebolu: 100 kg, Yağlıdere: 80 kg.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, üreticiden 9 Eylül Pazartesi gününden itibaren TMO şartlarında, yine aynı kuruma devredilmek üzere fındık alımına başlayacaklarını söyledi. Bayraktar, belli bir kota dahilinde TMO adına fındık alacaklarını ifade ederek, "Her hafta alacağımız ürünü TMO'ya devredeceğiz. Bu durum, üreticinin serbest piyasa şartlarında fındık satmasının önüne geçecek ekstra bir çözüm olarak görülmektedir." diye konuştu.

 

 

Alınan bilgiye göre Trabzon da Tarım Kredi Kooperatifi (TKKB) öncelikle Trabzon ve Giresun’da 2 ayrı alım merkezi açarak üyesi olan fındık üreticilerinden peşin ödeme yaparak fındık alımına başladı. TKKB, 50 randımanlı levant kalite fındığa 16.5, Giresun kaliteye ise 17 TL fiyat vererek alım yapıyor. TKKB aldığı fındıkları kabuklu, natürel ve kavrulmuş olarak öncelikle ülke genelindeki mağazalarında tüketime sunarken, ihracat için de hazırlık yaptığı da belirtildi. 29 Ağustos 2019

 

Açıklanan bu fiyattan tüccarlar pek memnun kalmadı. Onların beklediği fiyat 15 liranın altıydı. Fındıkta en büyük alıcı konumundaki Ferrero, 2019 ürünü fındık alım fiyatını kilo başına 15 lira 75 kuruş olarak açıkladı.

Başlangıçtan bugüne kadar serbest piyasada Giresun kalite %50 randımanlı tombul fındık 14.50-17.00 TL/Kg. bir seyir izlemiştir. Bugünlerde ise 16.00 TL/kg. işlem görmektedir.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, geçtiğimiz günlerde fındık fiyatının en az 20 lira olmasını ifade etmişti. Erdoğan'ın fındık fiyatını 17 lira olarak açıklamasının ardından teşekkür ilanı verdi.

Haberler.com'da yer alan habere göre Karan, 17 liralık fındık taban fiyatının üretici adına önemli ve rakamın da memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

 Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı:

"TMO'nun depolarındaki fındık 18 lira edecek. TMO kazanacak. İhracatçı kazanacak. Ama üretici kazanmayacak. Böyle bir sistemi ve ticareti kabul etmiyoruz. Bu yıl fındık taban fiyatı en az 20 lira olmalıdır ki, üretici de kazansın. Serbest piyasada oluşturulmaya çalışan fiyat spekülasyonlarına üreticiler itibar etmemelidir. TMO'nun taban fiyatını beklenmelidir ve ona göre hareket edilmelidir"

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi: Açıklanan fındık fiyatı tekellerin işine yarıyor

Açıklanan fındık alım fiyatının maliyet seviyesinde kaldığını belirten Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Zengin, “16,50 TL kabul edilemez” dedi.

Fındık fiyatının yaptıkları maliyet hesabına göre 25 TL olması gerektiğini vurgulayan Tuncay Zengin, daha önce fındık fiyatının 18-20TL olmasını isteyenlerin verilen fiyatı olumlu karşılamalarını da eleştirerek, “Bizim gibi ziraat odaları ve başkaları da maliyet hesabı yaptı. Yapılan açıklamalarda 20TL istediler. Şimdi de memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Devlet desteğiyle fiyatın 19 TL’ye çıktığını iddia eden yetkililere sesleniyoruz. Biz yaptığımız hesapta devlet desteklerini gelir hanesine ekleyerek yaptık zaten, buna karşın maliyet 16.52TL oldu. Bu nedenle 25 TL istiyoruz" ifadelerini kullandı.

3- 2018 yılı mahsulü ”Müstahsilden Tacire Satış” kabuklu fındık satışları fındık yetiştirilen yörelerdeki borsalarda tescil edilen miktar Temmuz 2019 sonu itibariyle (KG) (16 Ticaret Borsası Verileriyle); 325.481.414 Kg. (Giresun: 32.467.081 Kg.dır.) Bu miktar toplam rekoltenin %63'üne denk gelmektedir. Tahmini rekolteye göre üreticinin elinde % 37' lik oran olan 190 bin ton ürün kalmış olmalı.

Bu konu ile ilgili olarak daha önce Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta 165 bin ton hayali stok affı yapıldığını savunarak, ziraat odaları olarak bu işin peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

2018-2019 fındık alım satım ve ihracat rakamları üzerinden yapılan hayali stok affına dikkat çeken Karan, hayali stok affı yapanlarla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı göreve çağırdı. 

“30.04.2019 tarihi itibariyle ticaret borsalarında müstahsil satış rakamlarına göre, 2018 mahsulü kabuklu fındık miktarı 305 bin ton civarında. 30.04.2019 tarihi itibariyle ihracat edilen iç fındık miktarı ise 185 bin ton. 185 bin ton x 2 = 370 bin ton kabuklu fındık eder. 100 bin tonda iç piyasada iç fındık tüketildiğini var sayarsak toplam 470 bin ton kabuklu fındık eder. 470 bin ton – 305 bin ton = 165 bin ton. Rakamlara bakıldığında 165 bin ton hayali stok affı yapıldığı apaçık ortadadır. Fındık üreticisi adına yeni sezon öncesi yapılan bu hayali stok affını yapanlardan, hesap sorulmasını istiyor ve bekliyoruz.” Dedi.

 

4- Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Son 10 yılın iç fındık ihracat ortalaması 255 bin tondur. Bunun karşılığı da 510 bin ton kabuklu fındık demektir. Yıllık ortalama 80-100 bin ton kabuklu fındık iç piyasada tüketiliyor. İhracat ve iç tüketim dahil, en az 600 bin ton kabuklu fındığa ihtiyaç vardır.

5- Türkiye, 2018-2019 fındık ihraç sezonunda ; Ağustos 2018 ayı sonu itibariyle 269,4 ton iç fındık ihraç ederek 1.592.437.091 dolar gelir elde etmiştir. 2017-2018 fındık ihraç sezonunda ise; 287.047 ton iç fındık ihraç ederek, karşılığında 1.792.226.728 dolar gelir elde etmişti. Bu iki sezon fiyatlarını  karşılaştırdığımızda; 2018 ürünü fındığı geçen yılki fiyattan daha düşüğe satmışız. Sonuçta; 01 Eylül 2018-31 Ağustos 2019 sezonundaki fındık ihracatı, geçen sezona göre miktarda yüzde 6,5 düşüşle 269 bin 399 tona geriledi. Bu ihracattan elde edilen gelir ise yüzde 11.2 azalışla 1 milyar 592 milyon dolara düştü. Türkiye, dünya fındık ihracatının birincisi olsa da bu üründen elde edilen ihracat gelirleri azaldı. Geçen yıl ortalama 624 dolara (100 Kg.iç) ihraç ettiğimiz fındığı, 2018 yılında 590 dolara ihraç etmişiz. Sezonlar itibariyle son 10 yılda ihraç edilen fındıktan elde edilen gelirin yıllık ortalamasının 1.900 milyon dolar olduğu görülmüştür.

6- Yine Türkiye, 2018-2019 fındık ihraç sezonunda, ihraç edilen iç fındığın 29.099 tonunun (%10,8) 2017 yılı ürünü olduğu görülmüştür.

7- 2018 mahsulü kabuklu fındık fiyatlarına bakıldığında ise; 27.08.2018 ile 30.01.2019 tarihleri arasında serbest piyasada fiyatlar Giresun kalite % 50 randımanlı tombul kabuklu fındık ortalama net 13.00-16.00 TL/KG. arasında bir seyir izlemiştir.

8-Türkiye 2018 (01.01.2018-31.12.2018) Toplam 279.250.939 Kg. iç fındık ihracına karşılık 1.635.235.672 USD gelir elde etmiştir. Sadece iki ülke (Almanya ve İtalya) bu fındığın % 44’nü almaktadır. Aynı zamanda bu gelir ilk 15 ülkeye ihraç edilen iç fındığın %83’ne denk gelmektedir. Tablo-1  

9- 2018 yılında ihraç edilen iç fındığın % 72 olan 1.175.245.627 dolar bedelli kısmı Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğine üye 12 firma tarafından ihraç edilmiştir. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük fındık alıcısı ve ihracatçısı olan İtalyan FERRERO şirketi 2013 yılında IF MarianoStellifer S.P.A’dan Türkiye ve İtalya’da fındık ticareti ile iştigal eden Stelliferi şirketlerini(STELLİFERI) devralmasıyla Türkiye’de fındık ticareti alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Yine 2014 yılında tamamını satın aldığı Oltan Gıda’nın ismini de 2017 yılında “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.” olarak değiştirerek faaliyetlerine devam etmektedir. Ferrero, kendisine ait olan bu iki firma vasıtasıyla 2016 yılında 95.156.450 Kg. (%41,8) iç fındık ihracı gerçekleştirmiştir. Aldığı fındığın çoğunu kendisi işleyen Ferrero şirketinin yıllık cirosu ise 11,2 milyar dolardır. Bu sebeple Ferrero şirketi dünyadaki en büyük fındık alıcısı ve ihracatçısı olan şirkettir. Ferrero'nun Dünyanın çeşitli yerlerinde 23 adet fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalardan 1'i de Manisa'da yer alıyor. İtalyan Ferrero şirketi, ana hammaddesi fındık olan, Nutella, Kinder gibi markalar ile çikolata ve benzeri ürünler üretmektedir. Türkiye’de fındık fiyatını tek başına etkileyebilecek, fındık fiyatını manipüle edebilecek bir güce erişmiştir. Bunun yanında 2011 yılında Türkiye'nin en büyük fındık ihracatçılarından Progida'yı da; Singapur merkezli küresel tarımsal ürün ve gıda muhteviyatı imalatçısı OLAM International satın aldı. 2018 yılındaki iç fındık ihracatındaki payı % 11 olan Progıda’nın; Ferrero’nun ihracattaki payı olan %21 ile toplandığında, her iki şirketin ihracat payları %32 olmaktadır. Bu iki firmanın yurt içi pazar paylarını da bu oranlara ilave ettiğimizde; piyasadaki pazar paylarının %40’dan aşağı olmadığı görülecektir.

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsi Akın; Dünyada toplam 1 milyon ton kabuklu fındık üretildiğini, Türkiye’deki üretimin 600 – 700 bin ton civarında olduğunu söyledi. Ferrero’nun bazı yıllar Türkiye üretiminin üçte birine yakın miktarlarda fındık alabildiğini ifade eden Akın,  Manisa dahil Türkiye’de 6 tane üretim tesisleri olduğunu kaydetti. Akın, “Ferrero Grup Türkiye olarak, 3 tanesi Trabzon, 1 Düzce, 1 İzmit ve 1 Manisa’da fabrikamız var. Yaklaşık 1.500 çalışanımız mevcut.   8 tane depomuz, 5 tane toplama merkezi ve depomuz, 5 tane Ferrero Değerli Tarım’la ilgili ofisimiz var. Manisa’daki fabrika Ferrero Çikolata, diğerleri Ferrero Fındık çatısı altında. Ferrero Çikolata, Ferrero Grubu’na bağlı ancak Ferrero Fındık’tan ayrı bir tüzel kişilik.  Ferrero’nun ürünleri kalite odaklıdır. En son hasat edilmiş en taze ve en kaliteli ürünleri kullanıyoruz. Bizim Türkiye’deki iş modelimize baktığımızda ise,  biz fındığı alıyoruz, işliyoruz, Ferrero’nun ürünlerinde kullanabileceklerini seçip, soğuk zincir ile ihraç ediyoruz. Kalite kriterlerimiz, Ferrero’ya özel belli kriterleri de içerir. Fındığa taze ürün muamelesi yapıyoruz” diye konuştu. (Tablo:2-3)

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’dan fındıkla ilgili bomba gibi iddia!

Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin içerisinde Ferrero ile direk teması içerisinde olan yetkililerin bulunduğu yönünde iddialar olduğunu belirtti.

Karan, “yaklaşık 5 yıldır fındık sektöründe tekelleşme olduğunu, bunun önüne geçilmesi gerektiğini sadece müdahil alımla bu işin olmayacağını defalarca söylememize rağmen, günü kurtarma peşinde olan siyasiler acaba bu açıklamalardan ne aldılar?

Biz tekelle mücadele ederken bir kere olsun bizimle istişare etmediler. Biz stok affı yapılıyor dedik, siyasilerden hiç ses gelmedi. Biz kota dedik siz sokakta dedikodu yaptınız. Biz tekel dedik siz bize ne dediniz.

Biz ülkeye kaçak fındık giriyor dedik siz biz karışmayız dediniz. Eğer gerçekten fındık üreticisinin yanındaysanız hodri meydan, TMO yetkililerinin bir kısmının Ferrero ile dirsek teması içerisinde olduğu iddia ediliyor.

İkinci bir iddia daha!


FERRERO, TÜRK FINDIĞININ KUYUSUNU MU KAZIYOR?

Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, Türk fındığının en büyük alıcısı konumundaki Ferrero’yu sert sözlerle hedef aldı. İbaş, yaptığı açıklamada; “Ferrero, örnek bahçe yapıp ürünü artıracağım ayaklarıyla, fındığın evreleri, hava şartlarına göre gelişimi, püsü, döllemesi, iklim ve rakım farklılıklarında neler olabileceğini gözlemleyip, numuneler alıp, laboratuvar ortamında yaptığı deneylerle, Türk fındığını, Gürcistan, İtalya ve Şili’de nasıl üretebilirimin hesabını mı yapıyor? Düğün değil, bayram değil hayırdır?” ifadelerini kullandı.

 

10-Ülkemizden 2017 yılında( 01. 01.2017-31.12.2017) ihraç edilen iç fındık miktarı 269.623.292 Kg.dır. Bu miktar ihracat içindeki Ferrero’nun payı (Ferrero+Stelliferi) 82.995.932 Kg. (%31), Progıda’nın payı ise 24.144.555 Kg. (%9) olmuştur. Her iki firmanın ihracat payı toplamının %40 olduğu görülür. Yurt içi piyasa paylarını bu oranlara ilave edersek; sektördeki piyasa payları toplamı % 50’yi bulmaktadır.

11- Türkiye’de dekar başına üretim ABD ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düşüktür. Türkiye’de 5 yıllık dönemde (2012-2016) dekara fındık verimi 77 kg’dır. FAO’ya göre 2010-2014 yılları arasında dekara fındık verimi Türkiye’de 107 kg. iken ABD’de 285 kg, Gürcistan’da 184 kg, İtalya’da 151 kg ve İspanya’da 110 kg’dır. Türkiye’nin fındık veriminde yıllara göre önemli dalgalanmalar da görülmektedir. İklim şartları, gerekli kültürel işlemlerin yeterince yapılmaması ve fındık bitkisinde görülen periyodisite gibi etkenler verimdeki dalgalanmayı artırmaktadır. Fındık bahçelerinin genelde yaşlı olması, ocakların ise sık dikili olmasından dolayı Trabzon, Giresun ve Ordu illerindeki verim seviyesi; Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinin verim seviyesine göre daha düşüktür. Sakarya ve Düzce illerindeki üreticilerin işletme büyüklükleri ve verim düzeylerinin daha yüksek olması nedeniyle bu bölgedeki dikim alanları hızla artmaktadır.

 

12-Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal; kentteki (Trabzon)bir restoranda düzenlediği basın toplantısında; Fındık üreticilerine yapılan ödemelerle ilgili de bilgilendirmede bulunmuş, konuşmasına şöyle devam etmiştir.

"2019 hasat döneminde fındık alımını sürdürürken bir yandan da 20 gün dememize rağmen bir hafta ile 15 gün arasında ödemeleri gerçekleştirmeye başladık. Buradan şu an itibariyle ifade etmek istiyorum, bugün fındık üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibariyle hesaplarına yatmıştır ve üreticilerimiz paralarını tahsil edebilirler. Toplamda da 414 milyon lira fındık üreticilerine bu sezon ödeme yaptık. "

Güldal, üreticilerin TMO'ya gösterdikleri ilginin de kendilerini memnun ettiğini vurgulayarak, TMO'nun bu tecrübe ile bundan sonraki yıllarda da görev verilmesi durumunda üreticilerin yanında olacağını belirtti.

Sürecin devam ettiğini de anımsatan Güldal, "31 Ekim'e kadar randevularımız açık. Trabzon için söylemek gerekirse 6 - 7 bin ton arası randevu şu anda alınmış durumda. Haliyle süreçte bir sıkıntı olmadığını memnuniyetle ifade ediyorum." dedi.27.09.2019


13- Yıllardır fındık üzerinde oynanan oyunları tek tek açıklamaya çalıştık. Fındıkta sürdürülen talan ve soygun politikalarına bir son verme zamanı gelmiş ve de geçmektedir. Fındık üreticileri olarak ürünümüz üzerinde söz, yetki ve karar sahibi olabilmek için mutlaka örgütlenmemiz gerekir. Haklarımızı ancak örgütlenerek savunabiliriz. Örgütlenmek gücümüzü on kat, yüz kat, bin kat artıracaktır. Bu örgüt Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM-KÖY-SEN) olmalıdır. Tüm- Köy- Sen üye olalım ve üye yapalım.

 

         Tüm-Köy-Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara

 

 

 

 

 

 

 

01/01/2018-31/12/2018 TARİHLERİ ARASINDA KAYDA ALINAN TÜRKİYE FINDIK İHRACATI

 

 

Miktar (Kg)

Değer ($)

ALMANYA

70.685.490

397.151.279

İTALYA

51.171.229

303.336.205

FRANSA

18.499.585

107.783.677

HOLLANDA

11.157.569

67.492.945

İSVİÇRE

9.877.334

56.973.843

KANADA

9.451.906

59.457.619

BELÇİKA

8.866.648

48.835.963

POLONYA

8.564.655

53.046.429

AVUSTURYA

8.289.898

46.900.203

İSPANYA

7.375.887

42.549.087

BİRLEŞİK DEVLETLER

7.307.051

45.289.625

ÇİN

6.825.235

45.475.232

BİRLEŞİK KRALLIK

5.136.989

33.240.633

RUSYA FED.

4.257.377

26.253.212

LÜKSEMBURG

4.248.000

23.313.049

TOPLAM

231.714.853

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Üyesi

2018 Yılında En Fazla Fındık ve Mamulleri İhracatı Yapan İlk 3

Unvanını Açıklanmasını Onaylayan Firmalar

 

Firma Unvanı

 

 

Değer (USD)

Miktar (KG)

PROGIDA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. TİC A.Ş.

178.920.674

31.238.620

FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş.

177.645.623

*

BALSU GIDA SAN. VE TIC. A.Ş

151.043.314

24.927.980

 

TOPLAM

507.609.611

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KAYITLARINA GÖRE
2018 YILINDA EN FAZLA FINDIK İHRACATI YAPAN İLK 9 FİRMA

 

Sıra

 

Firma adı

Miktar (Kg)

Değer ($)

       1

FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş.

ARSİN/

TRABZON

(*)

165.791.959

       2

DURAK FINDIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ÜNYE/

ORDU

19.102.621

119.801.449

       3

ÖZG ÜN GIDA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

TRABZON

16.383.596

91.679.590

       4

POYRAZ POYRAZ FINDIK ENTEGRE SAN.VE TİC.A.Ş.

ORDU

11.268.524

63.008.127

       5

ARSLANTÜRK TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ İHRACAT VE İTHALAT A.Ş.

ARAKLI/

TRABZON

10.912.662

62.362.291

       6

YAVUZ GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.

GİRESUN

8.392.070

48.552.108

       7

GÜRSOY TARIMSAL ÜRÜNLER GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ORDU

6.848.774

43.856.417

       8

SABIRLAR FINDIK İHR. LTD.ŞTİ.

TRABZON

7.124.187

40.886.668

       9

YAVUZKAN HAZEL GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

BULANCAK/

GİRESUN

(*)

31.697.407

 

TOPLAM

667.636.016

 

 

 

 

 

 

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster