Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


"Bedenin başlangıcı ve sonu"


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2018
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 15:48
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26851


İnsan bedeni o kadar hassas ve o kadar nazik  yaratılmıştır ki, en basit sıyrıklar ve en hafif darbelerden yaralanabilir, hasar görebilir; gördüğü hasarların sonucunda ise çeşitli rahatsızlıklar da meydana gelebilir. Eğer meydana gelen hasarlar onarılmaz ve tedavi edilmez ise beden,mikroplara karşı direncini yitireceğinden hastalıklarla savaşamaz hale gelir,bu da bedenin zayıflamasına ve güçsüz kalmasına yol açar ve daha büyük hastalıklar oluşmasına neden olur. Ancak beden temiz tutulur, hastalıklara karşı korunur ve bedene yarayan gıdalar düzenli olarak alınırsa hem hastalıklardan korunur hem de akli ve denge sağlığı korunmuş olur.  

Zaten insan bedeninin maddesi ve aslı toprak değil mi dir? Onun içindir ki, toprak iyi işlenir ve yabani otlardan temizlenirse verimli hale gelir. Ekilen tohumlar da besin kaynağı olarak sofralardaki yerini alır. İnsan bedeni de aynen toprak gibidir. Nasıl ki toprağa iyi bakılmazsa, yabani otlardan, dikenlerden ve taşlardan temizlenmezse, toprak verimsizleşir ve ekilen tohumlar da yeşeremez veya yeşerse de istenilen ürünün oluşması gerçekleşmez. 

Toprağı şöyle tanımlayabiliriz.

Topraktan önce bitki fışkırmış sonra da bitki ya ekmek ya hayvan yemi olmuştur. O ekmek ve hayvan ikisi beraber veya ayrı ayrı insan gıdası olmuş, gıdalar erkeklerde ve kadınlarda meni suretini bulmuştur. Sonra ana rahmine nutfe olarak düşmüş, kan pıhtısı olmuş, et parçası olup,kemik,sinir, damar, et ve yağ ile dolmuştur. Sonra ya kız ya erkek olarak ruh bulup, doğup dünyaya çıkmıştır.

Ya yaşayıp kemalini bulmuştur, veya akil-baliğ olmayıp çocuk iken ölmüştür. Halbuki alemlerin (Felek) hareketleri ve yıldızların şuaları ile toprak unsurunun ancak binde biri bitki olur. Bitkinin ancak, binde biri ekmek olur. Hayvanın binde biri ancak insana gıda olur.

Gıdanın cüz-i miktarından ancak bir damlası meni olur. Bin damla meniden ancak bir damlası rahme düşer.Rahimlere düşen nutfelerden ancak binde biri çocuk olarak doğar. Bunca doğanın binde biri yaşar. Bunca yaşayanın binde biri akil-baliğ olur.

Binlerce akıllının ancak biri arif olur. Binlerce arifin ancak biri kemale ulaşır.

Yani demem odur ki, BEDENİN BAŞLANGICI VE SONU topraktır. Toprak kendi suretini terk edip, bitki suretine gelir. Bahsettiğimiz gibi o bitki, ya ekmek veya hayvan yemi olur. Böylece ekmek ve hayvan, insanın gıdası olduğundan, sözü edilen kuvvetler bu minval üzere çeşitli hizmetlerde bulunup, çekme kuvveti, tutma kuvveti, hazmetme kuvveti, ayırtetme kuvveti, düşünme kuvveti oluşturur.Bu değişmelerden ortaya çıkan şudur ki, insani ruh bedene yoldaştır. Beden ise her anda değişici ve fanidir.

O halde bir kimse ölçüp biçilerek yaratılmıştır. O kimse o nesnenin aynısı olmayıp, gayrisi (Değişik) olmuştur. İnsandaki o ruhtur ki, bu beden çocuk idi ama, beden o değildi. Zira beden bunca şekillere girip, nice sıfatlar bulmuştur. Uzunlukta, yükseklikte,genişlikte ve derinlikte hareketle büyük olmuştur. Önce civan olmuş şimdi ihtiyar olmuştur. Veya güçlü iken, zayıf olmuştur. Şu halde gerçekte ihtiyar olan beden, genç olan bedenin aynısı değildir. Civan  olan beden dahi, çocuk olan bedenin de aynısı değildir, yani iki bedende birbirinin aynısı değildir artık.
                                                                                                 Buraya kadar bedenin başlangıcından ve sonundan kısa cümlelerle de olsa bahsettik. Ancak, bedenin sağlığını korumak ve kollamak ida yine o bedene düşer. Nasıl mı? Bedenin ana maddesi toprak olduğuna göre, toprağın kalitelisi bedenin de kaliteli ve sağlam bir yapı oluşturmasını sağlamaz mı? Elbette sağlar. Ama ölçülüp biçilen bedenin de eğitilmesi gerekir. Eğitimsiz bir beden, işlenmemiş toprağa benzer. Nasıl ki toprak yabani otlardan temizleniyorsa beden de, kirden, zararlı maddelerden, çarpık ve kötü düşüncelerden temizlenmelidir.

"sağlam kafa sağlam vücutta bulunur"  beden temiz tutulmazsa, bedenin bütün uzuvları bakıma alınmazsa, karanlık düşünceler, kötü fikirler ve bir çok aykırılıkların oluşması nasıl önlenir? Temiz tutulmayan bir beden, bir zaman sonra tıpkı toprak gibi taşlanacak, kumlanacak ve sonra da hastalanıp güçsüzleşecektir.

Yukarıda bedenin eğitilmesinden bahsettik ama, nasıl eğitilmesinden de kısaca bahsetmek gerekir. Eğitim denince ilk önce aklımıza okumak gelir değil mi? fakat okumakla eğitimi birbirinden ayırmak lazım. Eğitim için okul ön şart gibi görülse de, okula gitmeden dahi insan kendi bedenini, kendi aklını, kendi azalarını eğitebilir. Mesela hepimiz aşağı yukarı belli bir eğitimden geçmişizdir öğle değil mi? asker de, okul da, iş yerinde, mektep medrese de, çeşitli kurslarda, aile içinde çeşitli eğitim ve bununla birlikte öğrenim de görmüşüzdür. İster okulda olsun ister aile içinde olsun,öğrendiklerimiz ve  gördüklerimizin dışında, mesela toplum içindeki davranışlar, insani ilişkiler ve sosyal yaşantımızın düzeyini belirleyen, yine bedenin kendisi olmaktadır. 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster