Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Üreticinin Ankara Yürüyüşü Yasaklandı


Açıklama: Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara açıklaması
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2018
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2024, 06:31
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=26844


Üreticinin Ankara yürüyüşü yasaklandı

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi’nin fındık politikalarının değiştirilmesi talepli Ankara yürüyüşünün yasaklanmasına Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara tepki gösterdi.
Kara, “ Yapılacak yürüyüşe Giresun’dan da katılım olacaktı. Üreticiler taleplerini dile getirmek için her yıl çeşitli eylemler gerçekleştirdiler, Tüm Köy Sen bu yıl Ankara yürüyüşü ile yeniden talepleri dile getirmek istedi ama Ordu Valiliği Ankara’ya yürümemizi sakıncalı buldu ve yasak koydu.” diyerek tepki gösterdi.
Meğer kıyamete neden olurmuşuz
Kara şunları söyledi: “Sakıncalıymış hak talep etmek. Yürümek sakıncalıymış. Kıyamet koparmış yürüyerek hak talep etmekle. İşçilerin, üreticilerin, emekçilerin yürümeleri, hak talep etmeleri meğer kıyamete neden olurmuş, bunu da öğrendik. Yasaklarla, baskılarla üreticileri daha ne kadar susturabileceksiniz? Tarih baskı yapanlarla değil, hakları için mücadele edenlerle yazılıyor. Tarih kitaplarında baskı yapanlar başka, hakları için mücadele edenler başka içerikte yer alıyor. Biz üreticiler, onurumuzla ayaktayız. Emeğimiz, ürünümüz ve geleceğimiz için mücadelemizden vaz geçmeyeceğiz.” dedi.
Sözleşmeli tarımı hızlandırmak istiyorlar
Tarımda çöküşün sorumlusunun kendileri olmadığını vurgulayan Kara, “Buradan bir kez daha yineliyoruz. Tarımda dışa bağımlı hale getirilmemiz özellikle 2000 yılındaki tarım politikalarıyla hızlandırıldı. Dışarıya tarım ürünleri satan Türkiye dışarıdan tarım ürünleri alır duruma getirildi. Bu, hatalı tarım politikaları nedeniyle olmadı. Bile bile, isteyerek uluslararası tarım ve gıda tekellerine teslim edildi ülke tarımımız. Emperyalist dayatmalara boyun eğmenin sonucunu yaşıyoruz. Ferrero’nun adının duyulması da tesadüf değil. Artık devlet üretici köylüye ve ürününe sahip çıkmayacak. Fındıktan geçim sağlanamadığı için topraklarımızdan kopuyoruz. Bahçelerimizi bir bir kiralayarak- satın alarak bizleri tarım işçisi haline getirecekler. Yani sözleşmeli tarımı dayatacaklar. Geçen yıllarda Tarım Bakanı “Ya üretici şirketleşecek ya da tarımı şirketler yapacak.” diyerek bunu açıktan söylemişti. Ürünümüzün yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.
Yazıklar olsun… Yazıklar olsun…
Taleplerinin üretici ve ülke tarımı için olduğunu belirten Kara, “Fındık en az 18 TL olsun diyoruz. Yanlış mı? Fazla mı istiyoruz?
Tarım politikaları yeniden belirlenmeli, yasal düzenlemeler yapılsın diyoruz. Yanlış mı? Serbest piyasa denilen uygulamadan memnun olan bir üretici var mı?
Kooperatifler aracılığıyla üretim ve pazarlama yapalım diyoruz. Yanlış mı düşünüyoruz? Üreticilerin kendi çıkarını koruması, devletin buna katkı sunması yanlış mı?
Üretici olarak ürünümüzün fiyatının belirlenmesinde taraf olmak istiyoruz. Yanlış mı düşünüyoruz? Sanayici ürettiği ürünün fiyatını kendi belirliyor da üretici köylünün belirleme isteği mi yanlış?
Ne diyelim yazıklar olsun! Üreticilerin emeğine, ürününe göz koyanlara, buna izin verenlere yazıklar olsun.” dedi. 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle