Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Devletin dönüşümü için stratejik adımlar atılıyor


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2017
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2024, 00:35
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=24497


Doç. Dr. Demirer: Devletin dönüşümü için stratejik adımlar atılıyor

Toplumsal hayatın ve devletin yapısal durumunun değişikliğe uğratıldığı bir süreçten geçildiğini kaydeden Doç. Dr. Yücel Demirer, “Burada taktik ve dönemsel adımlar yanında artık ne yazık ki stratejik adımların atıldığını da görüyoruz” dedi.

AKP eski MYK üyesi Ayhan Oğan’ın “Yeni bir devlet inşa ediyoruz” sözlerini değerlendiren siyaset bilimci Doç. Dr. Yücel Demirer, “Bu süreci, toplumsal hayatın ve devletin yapısal durumunun önemli bir biçimde değişikliğe uğratılması şeklinde yorumluyorum” dedi.

“Siyaset literatüründe devletin değişim ve dönüşümü, üzerinde konuşulurken ve düşünülürken son derece dikkatle yaklaşılması gerekir” diyen Demirer, “Bir devlet kavramını bu kadar rahat kullanamazsınız. Öncelikle kullanılan kavramın ağırlığını altını çizmek lazım. Bir devlet dediğimizde hükümetten bahsetmiyoruz. Valilikten bahsetmiyoruz. Herhangi bir geçici siyasal adımdan ya da kamu yönetiminin herhangi bir kararından bahsetmiyoruz. Son derece ideolojik açılımları olan politik anlamı çok derinlerde olan, tarihsel kökleri olan ideolojik derinliği olan bir kavramdan bahsediyoruz” dedi.

‘OĞAN’IN İFADELERİ BENİ ŞAŞIRTMADI’

Oğan’ın sözlerinin kamuoyunda çok tartışıldığını hatırlatan Demirer, “Oğan’ın ifade ettiği değişim ve dönüşümün beni şaşırtmak yerine düşüncelerimi doğruladı. Ben, bunu Oğan’ın birazcık da kontrolsüz bir şekilde ifade etmesini gerçek dışında bir oluşumun ifadesi değil, aksine örtülü bir biçimde yürütülmekte olan ve saklanmakta olan bir sürecin ifadesi olarak algılıyorum. Oğan’ın ifadesi de beni şaşırtmadı” diye konuştu.

‘TOPLUMSAL HAYATIN VE DEVLETİN DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ BİR SÜREÇ’

Devletin ideolojik aygıtları olarak tanımlanan kavramlar dizgesinde çok önemli değişikliklerin yaşandığını kaydeden Demirer, şunları dile getirdi: “Uzunca bir süreçtir eğitim sisteminde görüyoruz. Her ne kadar yaşam biçimine yönelik bir takım alkol tüketimi ve yaşam biçim konusunda daha temkinli adımlar atılsa da giderek daha artan değişen ve genişleyen o alanı düzenleyen bir takım değişim ve dönüşümler yapılmakta olduğunu izliyorduk. Yaşam biçimlerine yönelik bir adım atıldığında toplumdan tepki geldiğinde geri adım atıyorlar. Bu süreci, toplumsal hayatın ve devletin yapısal durumunun önemli bir biçimde değişikliğe uğratılması şeklinde yorumluyorum. Artık saklanamayacak ve üst yapısal alanla sınırlandırılamayacak bir biçimde önemli dönüşüm ve değişim süreci içerisinde olduğumuzu biliyoruz. Bunu söylemek için de siyaset bilimci olmak gerekmiyor. Sadece çevresinde olan biteni anlamlandıran bir göz bunu görür.”

‘STRATEJİK ADIMLARIN ATILDIĞI BİR DÖNEM’

15 Temmuz darbe girişiminin fırsata dönüştürüldüğünü kaydeden Demirer, “Eğitim, sağlık, bayındırlık alanında yapılan yol ve köprülerin isimlendirilmesinde son derece iyi örülen ve detaylı bir şekilde düşünülen bir dönüşüm süreci var. Burada taktik ve dönemsel adımlar yanında artık ne yazık ki stratejik adımların atıldığını da görüyoruz ve kökü daha derinlere giden ve yanıtlanması belki de 10 yılları bulacak yapısal bir dönüşüm süreci içerisinde olduğumuzu söylemek mümkün” ifadelerinde bulundu.

‘BEDEL ÖDEMEYİ BERABERİNDE GETİREN BİR DÖNEM’

Türkiye’de bir baskı rejimi altında toplumun yaşamını sürdürdüğüne dikkat çeken Demirer, “Topyekun bir sindirme politikası ve doğru bildiğini söylemenin imkansızlaştırılması hali var. Hayal bile edemeyeceğimiz 1984 (George Orwell 1984) romanında aşina olduğumuz bir biçimde doğru bildiğini ifade etmenin bile bedel ödemeyi beraberinde getirdiği bir süreç ile karşı karşıyayız” diye konuştu.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster