Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


OTOMOTİK VİTESLE YAKIT TASARRUFU


Açıklama: Oyak Renault'un Bursa fabrikasında üretilen Megane HB ve Fluence modelleriyle piyasaya sunulacak yeni vites kutusu tanıtıldı.
Kategori: Teknoloji-Bilim
Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2010
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 12:09
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=2407


 

 

OTOMOTİK VİTESLE YAKIT TASARRUFU

   

AA-Zafer Akpınar/Hülya Çorakçı Ertan - Oyak Renault, Efficien Dual Clutch (EDC) adı verilen yeni otomatik vites kutusunu devreye aldı. Oyak Renault'un Bursa fabrikasında üretilen Megane HB ve Fluence modelleriyle piyasaya sunulacak yeni vites kutusu tanıtıldı.

  

Toplantıda konuşan Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Oyak Renault fabrikasında gelişmeler ve yeniliklerin devam ettiğini belirtti.

Bugün Renault'un dünyaya yayılmış 38 adet üretim merkezi olduğunu hatırlatan Tunalıoğlu, geçen yıl toplam üretimin 2 milyon 266 bin adet düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

Tunalıoğlu, Oyak Renault'un Türkiye'deki varlığının 41 yıldır sürdüğünü, bu dönem içinde değişen tek şeyin yapılan aktivite ve artan kapasite olduğunu ifade etti.

Çalışan sayısı 5 bin 900 olan Oyak Renault'un krize rağmen geçen yılı 277 bin adet otomobil ve 240 bin adet motor üretimi ile kapattığını belirten Tunalıoğlu, bu üretim adetleriyle Oyak Renault'un Türkiye'de otomobil sanayisinde birinci sırada yer alırken, ihracatta da şampiyon olduğunu vurguladı.

 

OYAK RENAULT'DA OTOMOBİL ÜRETİMİ İLK KEZ 300 BİNİ AŞACAK

Tunalıoğlu, ''Bu yıl Bursa fabrikasında otomobil üretimi ilk kez 300 bini geçecek. 40 yıllık tarihinde ilk kez 300 binin üzerinde otomobil yapacağız. Yılı 308 bin gibi bir rakamla kapatacağımızı tahmin ediyoruz'' dedi.

Soruları da yanıtlayan Tunalıoğlu,308 bin adet üretim için itici gücün ne olduğunun sorulması üzerine, şunları söyledi:

''Ürettiğimiz ürünlerin rekabetçiliği, kalitesi... Bunları üst üste koyduğumuz zaman hem iç pazarın öngörülerin üzerinde artması, hem de dış pazarlarda hükümet teşviklerinin son yılı olması bunda etkili oldu. Dolayısıyla ilk kez böyle bir rakama erişeceğiz.''

Tunalıoğlu, Oyak Renault'un bu üretim rakamlarıyla bu yıl üçüncü kez Renault'un en fazla üretim yapan fabrikası olacağını kaydetti.

Oyak Renault'un kaporta-montaj ve mekanik-şasi fabrikalarının, uluslararası lojistik merkezi ve Ar-Ge merkezinden oluştuğunu anımsatan Tunalıoğlu, mekanik fabrikasında üretilen ürünler hakkında da bilgi verdi.

Motor departmanında 1.4 8 ve 16 supap, 1.6 16 supap benzinli ve 1.5 8 supap common rail dizel K motorlar ürettiklerini anlatan Tunalıoğlu, vites kutusu departmanının ise Symbol, Clio,Fluence ve Megane HB modellerinde kullanılan vites kutularının işlenmesi ve montajını gerçekleştirdiğini söyledi.

Tunalıoğlu, ''Çok yakın tarihte 250 bin manuel vites kutusu hem işler, hem monte eder hale geleceğiz'' dedi.

Renault'un yeni vites kutusu EDC'yi Megane HB ve Fluence'da kullanacağını belirten Tunalıoğlu, yeni vites kutusunun ihracata katkısına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

''Megane'nın ihracat pazarına bakıldığında Avrupa'dan ve Türkiye'den giden arasında belli bir denge var. İmalatımızın yarısını Clio oluşturuyor. Kalanın yarını ise Symbol yapıyoruz. Diğer yarısını ise Fluence ve Megane için kullanıyoruz. Yeni vites kutulu Fluence ve Megane'ın kullanım ekonomisi ve rahatlığı açısından belli bir yüzdede etkili olacaktır.''

  

  

RENAULT'DAN SÜRPRİZ VAR

Oyak Renault'un üretimine bakıldığında şu anda dizel ile benzinli motorların yüzde 50'şer pay aldığını hatırlatan Tunalıoğlu, ''Dolayısıyla bizim görevimiz sunduğumuz her motornizasyonun aşağı yukarı yarısını sağlayacak, müşteriye hitap edebilecek şekilde otomatik versiyonu da sunmak'' dedi.

Yeni vites kutusu için bir yatırımın söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Tunalıoğlu, burada mühendislik hizmetlerinden bahsedilebileceğini söyledi.

Tarık Tunalıoğlu, Oyak Renault'un yakın zaman içinde sürprizleri olacağını da ifade etti.

Fabrika kapasitesinin gelecek yıl tam dolmayacağını belirten Tunalıoğlu, ''Bizim şu anda en büyük avantajımız üçüncü vardiyayı ne krizde ne de sonrasında iptal etmemiş olmamız. Üçüncü vardiyamız hiç kapanmadı'' dedi.

Üretim adetlerinde artış olduğunda ek istihdam olabileceğinin altını çizen Tunalıoğlu, ''Bu fırsatın doğmasını bekliyoruz'' dedi.

 

DİZEL OTOMATİK MEGANE HB 45 BİN 350 LİRADAN BAŞLIYOR

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da yeni vites kutusunun kullanıldığı Megane HB'in 45 bin 350 liradan, Fluence'ın ise 46 bin 650 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu bildirdi. 

Aybar, yeni dizel otomatik araçların satışlarda nasıl bir pay alacağına ilişkin bir soruyu, ''Şu anda bunun hesabını yapmak çok zor. Öyle bir ayın içindeyiz ki belli bir dönemden sonra bunun etkisi görülebilir. Dizelde özellikle C segmentinde çok öndeyiz. Dizel otomatik versiyon araçlar önemli katkılar koyacak ama şu anda bir şey söylemek çok zor'' şeklinde yanıtladı.

 

EDC VİTES KUTUSU...

Toplantıda verilen bilgiye göre; Renault'un yeni EDC vites kutusu Türkiye'de ilk kez bu ay içinde Megane HB ve Fluence ile tüketicilerle buluşacak.

Otomatik EDC vites kutusu, 2011 yılının ilk yarısında ise Grand Scenic, Megane Sport Tourer, Megane Coupe modellerinde yer alacak.

Gelecek yıl Nisan ayında Türkiye'de satışa sunulacak olan Megane Coupe Cabriolet modelinde de, EDC vites kutusu, motor seçenekleri arasında yerini alacak.

Motorun verimini ve yakıt tüketimini optimize etmek amacıyla, Renault EDC vites kutusu için kuru tip çift kavramalı bir teknoloji seçimi yaptı. Bu otomatik vites kutusu ile donatılmış olan Megane HB ve Fluence 114g CO2/km salım değeri sergilerken, yüzde 17'ye kadar yakıt tüketim düşüşü sağlıyor.

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster