Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Darbe Girişimi


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2016
Geçerli Tarih: 30 Nisan 2024, 23:36
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=23400


DARBE GİRİŞİMİ

Ülkemizde bir darbe girişimi yaşandı. Darbeciler hükümeti silahla devirmeye teşebbüs ettiler. Ancak darbe girişimi başarılı olamadı.

Darbeler demokrasiler için tam bir felakettir.

Darbe başarılı olamadı ancak ardında binlerce soru bıraktı. Bu soruların cevabı hiçbir zaman net ve doğru olarak verilemeyecek. Ülkede yaşayan insanlar televizyonlardan yayınlanan haberlerden ve gazetelerde yer alan bilgilerden bu soruların cevaplarına ulaşmaya çalışacak ancak tek taraflı bilgi aktarımını bir türlü aşamayacaklar.

Darbe başarılı olsaydı radyodan ve televizyonlardan darbeyi yapanların hazırladığı bildiriler okunacak gazetelerde onların yazdırdığı haberler yer alacaktı. Tabi sosyal medyada da darbecilerin elinde olacaktı.

Bugün, başarısız darbe teşebbüsüyle devrilmeyen hükümetin haber ve görüntüleri yayınlanıyor basın yayın organlarında.

Hükümet aslında tehlikenin tam da geçtiğini düşünmüyor olacak ki halkı meydanlara davet ediyor ve halka mesaj verecek yayınlar yapıyor.

Sorular ve sorular… Darbe teşebbüsü sonuçsuz kalsa da sorular insanların kafasını yormaya devam ediyor.

Darbe yapmak ciddi bir iştir. Riski büyüktür. Başarılı olduğunda her şey tamam da başarısız olursanız hayatınız birmiş demektir. İki tarafı keskin kılıçtır darbe…

Ülkeler için her anlamda büyük bir tehlikedir darbe. Ekonomik sıkıntılardan iç savaşa kadar akla hayale gelmedik sorunlara gebedir. Darbecilerin bunları öngörmemsi düşünülemez.

Toplumsal ve siyasal sonuçlarının nereye kadar uzanabileceği kestirilemez.

Darbe yapmak sıradan bir macera değildir.

Öyleyse durduk yerde bu darbe teşebbüsü de neyin nesidir!

Türkiye’de halkın çoğunluğunun oylarıyla iş başına gelmiş güçlü bir hükümet varken halkın darbecileri alkışlayacağını zannetmek doğru bir tespit olmayacaktır. Nitekim halk tepkisini ortaya koymuştur. 12 Eylül 1980 darbesinde halk darbecileri samimi olarak desteklemiş terörden kurtardığı için neredeyse bağrına basmıştır.

Türkiye’de bu ortamda darbe yapmaya kalkmak stratejik bir hatadır. Kaldı ki Türk Silahı Kuvvetleri’nin tümünü organize edemeden ortaya konulan bu girişimin başarılı olma şansı olmayacaktır.

Bizim bile görebildiğimiz bu organizasyon eksiklikleri ortadayken darbe yapmaya kalkışmak anlaşılır gibi değildir. Bu darbe hükümete karşı yapılmışsa siyasi sonuçları bakımından hükümeti güçlendirmiştir. Hükümet bu girişimi kolaylıkla lehine çevirecek ve yeniden darbe mağduru pozisyonuna geçecektir.

Darbeyi hükümetin terör örgütü dediği bir gruba bağlı subayların yaptığı yaklaşımına gelince… O zaman hükümet durup önce bir kendisine bakacak ve o subayların o yerlere nasıl getirildiğini sorgulayıp milletin önünde bir vicdan muhasebesi yapacak.

Yine hükümet darbe girişiminden hemen sonra görevden uzaklaştırdığı yüksek yargı mensuplarının oralara nasıl yerleştiğinin hesabını verecek. Eğer bu darbeyi onlar yapmışsa silahlı kuvvetlerde ve yargıda bu denli güçlü örgütlenmelerinin alt yapısının hangi anlayıştan geçtiğini halkına anlatacak.

Bunların ne kadarının bu hükümet döneminde bu görevlere getirildiğini izah edecek.

Bunlar bu görevlere getirilirken hükümeti uyarak muhalefetin ve muhalif basının ne kadar haklı olduğunu teslim edecek ve o günkü davranışlarından dolayı özür dileyecek.

Aldatıldık söylemiyle açıklanamayacak kadar önemli olan, geriye dönük hataların faturası buysa, bunun da bedeli ödenmeden bu sorunların ardı arkası kesilmeyecektir.

Bir de hükümetin istihbarat anlamında kendisini sorgulaması gerekecektir.

Umulur ki bu son olur! Ancak nedenlerini ortadan kaldırmadığınızda kendiliğinden son olmayacaktır… Ülkemize geçmiş olsun. 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster