Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Şiir Nedir?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2016
Geçerli Tarih: 06 Mayıs 2024, 13:34
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=23266


ŞİİR NEDİR?

Sevgili dostlar,

Şiir yazıp, şiiri konuşmak, şiirce düşünüp hayata şiir penceresinden bakmak, belki pek çoğumuzun hayalidir. Şiir öncelikle duygudur. Duyguların birikimi ve dökülüşüdür. Ama her yazdığımız şiir midir? Şiir nedir? Yazdıklarımızın hangisi şiir hangisi duygu dökülüşüdür? Duygulardan dökülenlere şiir diyebilmemiz için dil, estetik ve biçim yönünden nasıl bakmalıyız?

Hece nedir, Aruz nedir, Serbest nedir? Bunların hepsi, eşsiz Türkçemizle şiirde güzel söyleyişe ulaşabilmekte kullandığımız birer formdur. İşte bunların ne demek olduğunu tam olarak bilmeden saf şiire yaklaşamayız; yazdığımız şiirlerle güzel Türkçemize haksızlık etmiş oluruz. Kimse alınmasın ama, şiiri sadece duyguların ifadesi olarak görmek ve Efendim, ben söyledim oldu demek, büyük bir gaflettir. Şair şiirini hem bilgiyle hem de kültürle beslemek zorundadır. Dil, estetik ve biçim konusunda birtakım kaygıları olmayan şaire- eskilerin deyimiyle- müteşair denilir. Şairlik ve şiir yazmak zor bir iştir; çünkü orada kullanılan, yüzyıllardır işlenmiş öz dilimiz güzel Türkçemizdir. Türkçeyi kötü kullanmaya, onu köreltmeye ve gerçek şiirden uzaklaştırmaya, ne şair ne de herhangi bir Türk vatandaşının hakkı vardır. Şiir yazan ve şiirle uğraşan herkes, şiir geleneğimizi- baştan sona kadar- bütün örnekleriyle ve incelikleriyle bilmek zorundadır. Bu söylediklerimden mahrum olanlar zaman içersinde bir buz gibi eriyip yok olacaklar ve isimlerini bir sonraki çağa taşıyamayacaklardır.  Diyen sayın Mehmet Nuri Parmaksız hocam dan edindiğim bilgiler ışığında şunları da paylaşmak istiyorum.

Divan edebiyatının başladığı döneme kadar şairlerimiz tarafından kullanılan hece tarzı, 11. Asırdan sonra da halk şairlerimiz tarafından kullanılmıştır. Eskilerin parmak hesabı” dediği hece formunda esas, amiyane tabirle, mısralardaki hece sayıların eşitliğine dayanır. Geleneğimiz içerisinde 16 heceyi aşan kalıplara rastlanmaz. Hece tarzında ritim, durak ( durgu) denilen aralıklarla sağlanmaya çalışılır. Bu yüzden, daha çok kullanılan 7, 8, 10, 11 ( en çok kullanılan hece kalıbıdır), 12 ve 14`lü kalıplar; çoğunlukla 4+3, 4+4(5+3), 5+5, 6+5(4+4+3), 6+6(4+4+4) ve 7+7 şeklinde duraklanarak kullanılmıştır. Dönem dönem duraksız heceli şiir yazanlar olmuşsa da, duraklı söyleyişteki güzelliği kanımca pek yakalayamamışlardır.

Kimileri, şiiri ve söyleyişi, durak veya aruzdaki gibi bir takım kalıplar içine sokmayı kabul etmemiş olsa da, duraksız dedikleri şiirler içinde bile, derinlemesine bakarsak belli yerlerde (adına durak denmese de) bazı disiplinlerin kullanıldığını görebiliriz. Şiirdeki durak veya kalıp, seslerin belli bir ritim ve melodi içinde bize ulaşmasını sağlar. Bir birlik içinde duyduğumuz bu seslerde, bir de mana güzelliği varsa, işte o mısra ya da dörtlükte şiiriyet sağlanmış demektir. Şekil kurgusu iyi olmayan şiirler, ne anlatırlarsa anlatsınlar, tam olarak başarılı sayılmazlar. Serbest şiir dikkatlice incelenirse şiirde iç kafiyelerin olduğu ve nefes durağı diye düşünülen durakların bulunduğu görülür. Anlatımda bir ahenk, akıcılık ve bütünlük göze çarpar.

Bu bilgileri edinmeden önce yazdıklarımın şiir olmadığını fark ettiğim için buradan sizlerle paylaşmak istedim. Eğer şimdi yazdıklarıma şiir diyebiliyorsak işte bu bilgiler ışığında yazmaya çalışıyor olmamdandır.

Bol şiirli zamanlar diliyorum.

Kaleminiz güçlü, ilhamınız bol olsun.

Yazan : Şerife Çınar - Şair


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster