Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Bizim Çocuklar - Özgür Gülsoy


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2016
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 00:37
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=23264


Bizim Çocuklar

Yeni nesil, Giresunluları muhafazakar, ortaçağcı ve modern gericiliğin yanında olarak bilir. Maalesef bu algı, çeşitli şovenist önyargılarla gerçekleştirilen cinayetlere bakılarak ortaya konulmakta. Halbuki Karadeniz’deki bir çok şehrimiz gibi Giresun da birçok devrimcinin doğduğu, doyduğu yerdir.

Kuvay-i Milliyeciliğimizde her halktan Karadenizli devrimci görev almıştır. Genç Sovyetler Birliği’nin verdiği destek, Karadenizli takacıların korumasında ulaşır Anadolu’ya. Giresunlu takacılar, işgale karşı, İngiliz gemilerinin gölgesinde, “Mısır Ekmeğinin Zaferi” için didinmişlerdir.

Bu emperyalist işgale karşı koyuşun sırasında, devrime önderlik edenlerin yanında yer alanların karşı-devrimci hareketi ile Karadeniz’de boğdurulan Mustafa Suphi, Giresun doğumludur. Türkiye Komünist Partisi’nin ilk başkanıdır.

68 kuşağının düşünen, üreten gençlik önderlerinden Harun Karadeniz yoldaş, Giresunludur. Kolunu devlete diyet olarak “hediye etmiştir”. Onun hem devrimci pratikte yer alışı, hem de teoriye yönelik çabalaması, bugün bile gençlere örnek olasıdır.

12 Eylül faşizminin, yaşını büyük göstererek idam ettiği genç devrimci Erdal Eren, Giresunludur. İdamı sırasında birçok devrimci gibi boyun eğmemiştir.

Son olarak, geçtiğimiz günlerde adalet için ölümü göze alan, kendi teorisi doğrultusunda bir eylem ortaya koyan ve bu uğurda ölümü göze alan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Şafak Yayla, Giresun’da doğdu ve katledilmesinin ardından Giresun’da toprağa verilecek.

Adını sayamadığımız birçok devrimci çıkmıştır Giresun topraklarından. Giresun’un simgesi olan fındık için mücadele etmişlerdir, emperyalizmin saldırıları altında Türk fındıklarının parababalarına nasıl peşkeş çekildiğine şahit olmuşlardır.

Devrimcilerin gücünün bugün Giresun’da azaldığı doğrudur. Maalesef bunun sebebi, Dünya’da da olduğu gibi bilimsel sosyalizmin hak ettiği şekilde geliştirilememesi, onun yerine kimlik siyasetinin, gündelikçi siyasetin konulmasıdır. Ancak bu bayır aşağı geri gidiş duracaktır. Giresun, Giresunluların gitmek zorunda kalmadığı bir şehir olacaktır ve Giresun’un evlatları, Giresun için çalışacaktır. Yeter ki önyargılarımızdan uzak, özgür aklımızın ışığında fikirler üretelim ve uygulamak için tüm şartlarımızı zorlayarak toplumsal değişimi gerçekleştirelim.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster