Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Berat Kandiliniz Mübarek Olsun


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2016
Geçerli Tarih: 05 Mayıs 2024, 15:31
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=23091


BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden birisi olan Berat Kandili; Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat Kandilidir. Bu sene 21 Mayıs Cumartesi'yi 22 Mayıs Pazar gününe bağlayan gecede idrak edilecektir.

BERAT NE DEMEKTİR?

Berat kelime manası olarak; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi anlamlara gelmektedir. Berat kandili, Allah’ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimi olarak tabir edilmektedir. Berat kelimesinin aslı ”Berâettir.” Beraat’in sözlükteki anlamı ise, ”bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir. Berat Gecesinin dört adı vardır; bunlardan en meşhur olan adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.

BERAT GECESİ NEDİR?

Berat Kandili; Allahu Tealâ, bu gecede kendisine samimiyetle yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim”

BERAT KANDİLİ VE ÖNEMİ 

Üç aylar içerisinde ayrı bir yer tutan berat kandili anlam ve mana olarak İslam Dünyasında aynı bir öneme sahiptir. Kelime anlamı olarak, borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma anlamına gelen Berat Kandili aynı zamanda AllaH-u Teâla’dan rahmet ve mağfiret dilemek anlamına da gelmektedir. Allah-u tealanın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; bu özel gecede müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilim olarak tanımlanır.  Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Mübarek Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur; “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah’u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim” diye buyurur.” (İbn Mâce)


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster