Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Sınav tarihleri değişti


Açıklama: PYBS ve açık öğretim sınav tarihleri değişti
Kategori: Eğitim
Eklenme Tarihi: 21 Nisan 2016
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 18:35
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22960


Sınav tarihleri değişti

PYBS ve açık öğretim sınav tarihleri değişti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav takviminde 28 Mayıs 2016'da yapılacağı duyurulan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nın (PYBS) 21 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.

MEB tarafından bu yıl içinde yapılan açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi,açık öğretim ortaokulu sınavlarına, hava muhalefeti, güvenlik tedbirli sokağa çıkma uygulamaları nedeniyle birinci ve ikinci dönem sınavlarına giremeyen öğrencilerin bulunduğu tespit edildi.

Bu kapsamda mağduriyet yaşanmaması için daha önce 25-26 Haziran 2016 olarak duyurulan bu okul öğrencilerinin üçüncü dönem sınavları 11-12 Haziran 2016'da, açık öğretim okullarının birinci ve ikinci dönem sınavlarına giremeyen öğrenciler için de 23-24 Temmuz'da ek sınav yapılması kararlaştırıldı.

Planlanan bu değişiklikten dolayı, sınav takviminde 28 Mayıs 2016'da yapılacağı duyurulan PYBS de 21 Mayıs'ta yapılacak.

PYBS

PYBS Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı, Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. 18 yaşına kadar alınabilen burs için bir sınav düzenlenmektedir.

Her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır. Bu yıl 60 bin öğrenciye burs imkanı sağlanması kararlaştırılmıştır.

Bursu alabilmenin temel şartı yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olmasıdır. Yani durumu iyi olan kişilere burs verilmemektedir. Ancak öğretmen ve gazi çocukları için bu durum geçerli değildir.

Devlet parasız yatılılık bursu sınıflara göre yapılışı farklılık gösteren bir burstur. Ancak bu bursu kazanabilmenin tek yolu belirtilen sınavdan yüksek bir puan almaktır. Devlet parasız yatılılık bursu 6,7 ve 8 sınıflara SBS sınavından aldıkları puanların yüksekliğine göre verilmektedir. Ancak 5. Ve 9,10,11’nci sınıflara giden öğrenciler, sadece bu bursa özel yapılan sınava girmek zorundadır.

YILDA BİR KEZ YAPILIR

Devlet parasız yatılılık bursu sınavı yılda bir kez sınıflara göre yapılmaktadır. Sorular genel değil, o yılın soruları olup, öğrencilerin bilgileri taze iken sınav yapılır. Sınavın kazanılması kolaydır. Çünkü devlet parasız yatılılık bursuna çok ciddi rakamlarda kişiye verilmektedir. Ancak sınavlar düşündürücü ve yoruma dayalıdır. Sınavda ne  kadar başarılı olunursa, DPY bursunu almakta o kadar kolaydır. DPY bursunun sonuçları ise sınavdan 1 – 2 ay sonra açıklanır ve kazanıp, kazanamadığınızda buralarda belli olur. Kazanan kişiler gerekli bilgileri okulları aracılığıyla gönderir ve bursunu almaya başlar. Kazanamayan kişiler ise seneye eğer ki şartları uyuyorsa tekrar girebilir.

AA


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster