Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Yakıştıramadım...


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2016
Geçerli Tarih: 19 Mayıs 2024, 00:51
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=22923


YAKIŞTIRAMADIM...

Medyada bir süre önce yer aldı. 2012 yılında, Suudi Arabistan Krallığının resmi işlerini takip eden Royal Protocol tarafından TÜRGEV’ e 99 milyon 990 bin 999 dolar bağış yapıldığı netlik kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ve kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu vakfın başkanı Arzu Akalın, bu bağışı doğruladı…

Bağış tarihi 26 Nisan 2012 olarak kayıtlara geçti. Bu tarihten 2 ay sonra ise önemli bir gelişme yaşandı. Suudi kralın 1984 yılında Korkut Özal aracılığı ile almış olduğu, İstanbul Kandilli sırtlarındaki Sevda Tepesi’ne 16 Haziran 2012 tarihinde imar izni çıktı! O yıllarda Başbakan olan Erdoğan’ın bu bağıştan iki hafta önce Suudi Arabistan ziyareti yapmış olması da zamanlama açısından manidardır!

Suudi Royal protocol’den gelen bağış önce Vakıfbank’ta ki TR 2200 0150 0158 0480 1323 9675 IBAN nolu hesaba aktarıldı. Daha sonra para TR 0800 0150 0158 0380 1344 6974 nolu hesaba aktarıldı. Mayıs ayı içinde 50 milyar doları tekrar ilk hesaba aktarıldı.

Bağış sonrası Suudi kralı arsası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına otel yapımı için izin verilmesini talep etti. Bakanlık 3 gün içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesine teklif planı gönderdi. Teklif planı yazısında ‘imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde yapılanma hakkı verilmesini’ talep etti. İBB Meclisi 07 Haziran 2012 tarihinde konuyu görüştü. Karar 16 Haziran 2012 tarihinde İBB’den CHP’ li üyelerin karşı oylarına rağmen oy çokluğu ile geçti. Böylece Sevda Tepesi birinci derecede SİT alanı olmasına rağmen, Suudi Kralın talebi üzerine imara açıldı! İBB Meclisi kararından bir gün önce 15 Haziran 2012 tarihinde dönemin başbakanı Erdoğan, Üsküdar Kısıklı’daki konutunda Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid bin Sultan bin Abdulaziz el-Saud'u konuk etti.

Bu gelişmeler yaşanırken dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı olan ve 17-25 Aralık soruşturmasında da adı geçen Erdoğan Bayraktar’dan bir açıklama gelir. Bakan, Suudi Kralın Sevda Tepesine otel yapmayacağını, dört villa yapacağını açıkladı. Bu açıklama İBB Meclisinde, planın kabulünün bir hafta sonrası yapıldı. Ayrıca Bakan Bayraktar o açıklamasında bir bilgiyi daha paylaştı. Suudi Kral ülkemize 10 milyar dolar hibe de bulunmuş. Herhalde teşekkür içindir! Bakan Bayraktar’ın “Kral ailesi Türkiye’ye yardımcı oluyor. 10 milyar dolar tutarında bir yardımı oldu. Dünya piyasaları krizde ve nakit darlığı var. Şimdi Suudi Krallığı yeni bir yardım yapabilecek” sözleri anlamlıdır…

Bu bağış ve hibeleri yapan Suudi Kral Abdullah 23 Ocak 2015’de vefat etti. Ülkemizde bir günlük ‘milli yas’ ilan edildi. Oysa kralın ülkesinde yas ilan edilmedi! Veliaht Prens Salman Bin Abdulaziz abisinin yerine tahta geçti.

Suudi Kralı Salman Bin Abdulaziz hafta içinde ülkemizi ziyaret etti. Kral için Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na 1 kilometre uzaklıkta bulunan JW Marriot Otel, 3 günlüğüne kapatıldı. Kral için 500 lüks araç kiralandığı, Ankara’da bu sayıda araç bulunmadığı için, İstanbul ve Antalya gibi başka kentlerden lüks araçlar getirildiği basında yer aldı. Ayrıca kralın altın klozetini özel uçağı ile getirdiği de basına yansıdı!

Ülkemize gelen yabancı konuklar, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı Anıtkabir’i ziyaret ederler ve mozoleye çelenk bırakırlar. Ancak Suudi kral bu ziyareti gerçekleştirmedi! Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin kurucusunun anıt mezarını ziyaret edip mozoleye çelenk koymayan krala törenle “devlet nişanı” verdi! Kral ne yaptı da bu nişanı almaya hak kazandı?  Acaba abisi eski kralın yaptığı bağış ve hibenin teşekkürü olarak mı? TÜRGEV’e bağış, devlete hibe yap ve “devlet nişanını” kap… Yakıştıramadım…

Siz yakıştırabildiniz mi?

 

 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster