Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Bugün komşuna,yarın sana


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2016
Geçerli Tarih: 02 Mayıs 2024, 09:58
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=22878


Bugün komşuna,yarın sana

KISA BİR MESAJ

20 yaşına geliyordu, 95 doğumlu,askerlik celp kağıdı geldi,iki hafta içinde Manisa'daki birliğine acemi er olarak katılacaktı.

Çarşıya indi, arkadaşlarından bir kısmıyla buluştu, öğle yemeğini yediler pidecide, yolculuk ile ilgili planlar yapıldı, eve döndü.

Birliğine teslim olmasına 3 gün kalmıştı, eve bayrak asıldı, giden gelen komşular, akrabalar, arkadaşlar çoğaldı, bavulu hazırlanırken annesi her çamaşırını kimse görmeden derin derin içine çekip koklayarak,yerleştirdi bavula, Ablası ,yeni evlenmişti karşı köyden, geldi annesine yardıma, o da çeyizindeki sabunluğu getirip koymuştu bavuluna kardeşinin.

Yemekler yendi, güle güle git, güle güle gel, askerlik dediğin göz açıp kapayıncaya kadar biter lafları, düğün hüzün karışımı bir hava ile annesinin babasının ellerinden öpüp çıktı sokağa onu 5 araba ile bekleyen arkadaşlarına, Göz yaşları boşandı yağmur gibi .Anası oğlunun o kokusunu derin bir nefes ile içine çekti son kez, Arkasından, anne kardeş açık açık, baba,amca gizli gizli akıttılar göz yaşlarını ardından.otobüse bindirilirken üç kere altı okka havaya atıp, en büyük askerin bizim asker olduğu herkesin katılımı ile söylendi, öpüşüldü, koklaşıldı,sevdiğini de elini sıkarak son kez gördü orada.

Acemi birliğinden ,askerlik 7 gün erken bitsin diyerek izin kullanmadan gitti Güney doğuya.

Her gün olmasa da haftada 2-3 kere konuşuluyor, o haber alıyor köyünden, arkadaşlarından,bazende ''operasyona '' çıkıyoruz, 1-2 gün arayamam diyordu.

Babası pek bilmezdi dua ama ''hayırlısıyla dönsün'' der içinden,annesi ise kuran okurdu.

Kapı çalındı,annesi mutfakta pancar pişiriyor, yarmayı tencereye döküyordu.Kocasının geldiğini düşünüp açtı kapıyı, bir askeri jip, bir başka askeri araba daha, ardında bir ambulans,sokakta 8-10 kişi arabaların etrafını sardılar,önce anlayamadı neden geldiklerini, ambulansı görünce safça acaba kim hasta oldu diyerek merakla bakındı etrafa.

Ağlaşanları, çığlık atanları,onun boynuna sarılanları görünce, kaybetti kendini.

Tanıdık tanımadık binlerce kişi köyün yolunu tutmuş, başsağlığına gelmişlerdi...Gözler ağlamaktan kızarmış, her sokak her ev Türk bayraklarıyla donanmış..garip bir sessizlik, ne müzik, ne eğlence, ne tv, ne radyo....

9 ay önce,''en büyük asker bizim asker'' nidalarıyla yolcu edilen anasının en küçük kuzusu şimdi çarşıda binlerce köylünün, kasabalının bayrağa sarılı tabutu beklerken hep bir ağızdan ''şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganlarıyla karşılayıp son yolculuğuna uğurlanıyordu....

Bir köşede, arkadaşları dışında kimsenin bilmediği sevgilisi, diğer yanda aldığı tüm sakinleştiriciye karşın nefesinin son demini çığlığıyla tüketen anne, ağlamaktan gözleri şişmiş baba, kardeşler,arkadaşlar..

Asker, devletin görevlileri,belediye başkanları, komşu ilçelerin halkı, ileri gelenleri kimisi aileyi teskin etmeye, kimi tabuta son kez dokunmaya,toprak atmak için kürek kapmaya...

Offf, işte her gün yurdun bir köşesinde böyle manzaralar.

o il, bu il, o köken bu köken, değişen bir şey yok, kurşun adres sormuyor derler ya,işte öyle,önüne geleni perişan ediyor.

Ben katili biliyorum, bu çocuklarımızı kimlerin öldürdüğünü biliyorum, nasıl ateşin ortasına atılıp, terk edilip şehit edildiklerini biliyorum.

Herkesin gözü önünde olup bitti her şey.

Benim bildiklerimi görmezden gelip , katilleri saklamaya çalışanlar varsa yapacak bir şey yok.

Ben yazarken göz yaşlarına boğuldum.

Vicdanı olan bu acılara artık yeter diyecek kişilerin ilk işi katilin kim olduğunu doğru tespit etmektir,

Yoksa bugün komşuna,yarın sana.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster