Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Fındık İhracatcısı Neden Telaşlandı?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 13 Şubat 2016
Geçerli Tarih: 28 Nisan 2024, 14:04
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=22666


İHRACATÇILAR NEDEN TELAŞLANDI?

Sezon başında 14.5 TL olan kabuklu fındık fiyatı 10 TL ve daha da aşağıya düşünce ortalık karıştı. Üreticiler arasında bu düşüşün nedeni emanete bırakılan fındıklar olarak değerlendirilse de gerçeğin bu olmadığı artık ortaya çıkmaya başladı.

Fındık ihracatçılarının telaşı bunu gösteriyor.

Emanete bırakılan fındıkların bunda etkisi yok mudur? Elbette vardır. Ancak tek nedenin bu olmadığı da görülmektedir.

Son günlerde fındıkla ilgili yaşananları adım adım takip edelim.

Fındık fiyatları 14.5 TL’den 10 TL civarına geriledi. Bunu not edelim.

Bu arada fındık dışsatım rakamları ve Türkiye’nin fındık ihracatından elde ettiği döviz miktarı açıklandı. Tüm zamanların en yüksek döviz geliri elde edildi.

Türkiye 2015 yılında 240 bin 137 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirdi.

Bu dışsatımdan 2 milyar 827 milyon dolar gelir sağladı. Küsuratları almıyoruz.

Ama ortada bir gariplik yok mu?

İç piyasada fındık fiyatları düşerken Türkiye tüm zamanların en yüksek ihracat gelirine ulaşıyor. Bu yüksek gelirden üreticinin de yararlanması gerekmez mi?

Fındık fiyatlarının böylesine düşmesi üzerine bölgenin Ziraat Odaları harekete geçti ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın başkanlığında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret ederek konuyu bakana anlattılar.

Bu görüşmeden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 14 TL’den fındık alabileceği fikri çıktı. TMO bu konunun hiç de yabancısı değildi.

Gerçi bu konu şimdilik bekletiliyor gibi görünüyor.

Bu gelişmeler devam ederken Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar’ın bir açıklaması gazetelerde haber oldu. FKB de fındık alabilirim dedi.

FKB Yönetim Kurulu Başkanı çok iddialı sözler söyledi ve “FİSKOBİRLİK deyince dünya duracak “ dedi. Bunu da projeleriyle destekledi. 2007 yılında 200 milyon borcu olan FKB’nin borcunu 1 milyona indirdiğinin altını çizdi.

Kurumu çağdaş bir yapılanmaya kavuşturduklarını, yurt dışında bürolar açtıklarını, ulusal kanallarda reklam kampanyaları başlatacaklarını, nihai ürünler ihracatı yapacaklarını söyledi.

Bunun için de fındık alacaklarını ortaya koydu.

İşte bu gelişmeler fındık ihracatçılarını telaşlandırmış görünüyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, fındık piyasasına müdahale etmenin yanlış olduğunu söylüyor şimdi. Biraz daha açalım:

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Cansever ve yönetim kurulu üyeleri ve bazı fındık ihracatçıları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e giderek görüşlerini aktarma ihtiyacı duyuyorlar.

Ve; “ Serbest piyasa modeli ve alan bazlı destekleme rejiminden vazgeçilmesi durumunda ortaya daha ağır bir tablo çıkacak” dediler.

Özetin özeti, fındık piyasasına müdahale edilmesin diyorlar.

Tamam! Edilmesin de beyler; şu ihracat gelirlerinden biraz da üreticileri yararlandırsanız neyiniz eksilir!

TMO fındık almasın, FKB fındık almasın… Hepsini siz alın, piyasayı siz kontrol edin ama fındık fiyatlarıyla da bu kadar oynamayın. İhracat gelirleri artıyor ama iç piyasada fiyatlar düşüyor! Bunun ticari bir açıklaması var mı?

Kaldı ki serbest piyasa dediğiniz TMO’ nun da FKB’ nin de fındık alacağı bir piyasa değil midir?

Siz sadece özel teşebbüslerin fındık aldığı bir ortama mı serbest piyasa diyorsunuz?

Biraz üzerinde düşünmek gerekmez mi?


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster