Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Gazeteciler Tutuklanmamalı


Açıklama: Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram,‘ifade özgürlüğüne’ dikkat çekti
Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2016
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 17:14
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22495


YAZDIKLARI NEDENİYLE GAZETECİLER TUTUKLANMAMALI

Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram,“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada ‘ifade özgürlüğüne’ dikkat çekti.

“Yazdıkları nedeniyle gazeteci tutuklanmamalı”

 Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Bayram, basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın kabul tarihi olan 10 Ocak 1961’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bayram, “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir” dedi.

 Can Dündar ile Erdem Gül’ün yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler sonucu tutuklanmaları, mesleğimizin geleceği açısından karamsar bir tablo çizdiğini ileri süren Bayram, “Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Yazdıklarından dolayı hiçbir gazeteci tutuklanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Giresun Gazeteciler Derneği olarak, başta basın özgürlüğü olmak üzere sektörümüzde yaşanan sorunların çözümü için Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile birlikte hareket ettiklerini belirten Bayram, “Gazeteciliğin mesleki itibarını yükseltecek, çağdaş ülkelerin basın çalışanlarına tanıdığı tüm hakları meslektaşlarımıza tanıyacak ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması yönünde girişimlerde bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız sonuç verinceye kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız” şeklinde konuştu.

Bekir Bayram - Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster