Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


GDO'lu 8 ürüne ithalat izni!


Açıklama: Biyogüvenlik Kurulu,geneteği değiştirilmiş organizmalı (GDO) 8 ürünün ithalatı için genel izin çıkardı
Kategori: Sağlık-Beslenme
Eklenme Tarihi: 07 Kasım 2015
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 09:30
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22187


GDO'lu 8 ürüne ithalat izni!

BESDBİR'in başvurusu üzerine Biyogüvenlik Kurulu, geneteği değiştirilmiş organizmalı (GDO) 8 ürünün ithalatı için genel izin çıkardı.

Biyogüvenlik Kurulu, geneteği değiştirilmiş organizmalı (GDO) 8 ürünün ithalatı için genel izin çıkardı.

Bu iznin çıkarılması için Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESDBİR) başvuru yapmıştı.

İzin verilen GDO'lu 2 soya ve 6 mısır geninin hayvan yemlerinde kullanılmak ve yönetmelikte öngörülen koşullara uymak şartıyla ithalatına oy birliğiyle onay verildi.

Onaya ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

GDO NEDİR?

Bilimadamları 25 yıl önce, genleri DNA’dan ayırarak başka bir canlıya yerleştirebilceklerini keşfettiler.

Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.

Özellikle 1980’lerden sonra bitki biyoteknolojisi alanında önemli gelişmeler sağlandı. İlk transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürün olan, uzun raf ömrüne sahip Flavr Savr domaesi 1996 yılında raflardaki yerini aldı. Bunu, gen aktarılmış mısır, pamuk, kolza ve patates izledi.

Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli oluyor. Bu da kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltıyor. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, papaya ve kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisi kullanılıyor.

Genlere müdahale ederek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirilebiliyor. İstanmeyen durum ve olaylara daha kolay müdahale edilebiliyor. Genetiği değiştirlmiş organizmaların özellikle aşı ve ilaç yapımında kullanılması önem kazanıyor. Susuzluğa dayanıklı bitki geliştirme çalışmaları ise halen devam ediyor.

HANGİ ÜRÜNLERDE GDO VAR?

Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde GDO’lu ürünler kullanılıyor. GDO’lu soya; sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünlerde, etsuyu tabletlerde, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.

GDO’lu mısırın kullanıldığı alanlarsa; nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemleri.

mynet


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster