Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele'de bayram namazı kaçta?


Açıklama: İşte bayram namazı saatleri,bayram namazı nasıl kılınır ve Kurban Bayramı ile ilgili faydalı bilgiler
Kategori: Görele
Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2015
Geçerli Tarih: 29 Nisan 2024, 03:45
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22032


Görele’de bayram namazı kaçta?

Müslüman aleminin Kurban Bayramı kutlu olsun.

Bugün bayramın birinci günü ve bayramın ilk günü bayram namazı kılınması vaciptir. Peki bayram namazı kaçta? Giresun’da bayram namazı kaçta kılınacak, 16 ilçe için bayram namazı vakitlerini aşağıdaki listeden öğrenebilirsiniz.

İşte bayram namazı saatleri,bayram namazı nasıl kılınır ve Kurban Bayramı ile ilgili faydalı bilgiler…

Giresun Bayram Namazı Vakitleri:

Merkez 06.55

Alucra 06.53

Bulancak 06.56

Çamoluk 06.53

Çanakçı 06.53

Dereli 06.55

Doğankent 06.53

Espiye 06.54

Eynesil 06.52

Görele 06.53

Güce 06.54

Keşap 06.55

Piraziz 06.56

Şebinkarahisar 06.55

Tirebolu 06.54

Yağlıdere 06.54

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı bayramın ilk günü, güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir.

İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını yapar. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Ardından imamla birlikte rükû ve secde edilir.

Ardından 2. rek’âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir.

Sonra, imam minber’e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

Kurban Kesimi Ne Zaman Başlar,Ne Zaman Biter?

Kurban kesimi, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Şafiilere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir. Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmeli?

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Ailenin fakir olması durumunda etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunluğunu hatta tamamını dağıtmaları uygun olur.

sözcü


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster