Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Yunanistan iflas etti


Açıklama: Yunanistan krizinde olası senaryolar
Kategori: Dünya
Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2015
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 13:28
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=21587


YUNANİSTAN İFLAS ETTİ

Yunanistan krizinde olası senaryolar

Yunanistan'a borçları ödemesi için verilen son tarih 30 Haziran 2015 salı akşamı 20.00’de doluyor. Ama Atina bu sürenin dolmasına saatler kala beklenen açıklamayı yaptı ve 1,6 milyar euroluk ödemeyi yapmayacağını açıkladı.

Bu açıklama ile aylardır tartışılan oldu ve Yunanistan resmen iflas etmiş oldu, yani temerrüde düştü.

Peki bundan sonra neler olabilir? Yunanistan'ın iflas etmesi ne anlama geliyor?

Ülkeler de tıpki şirketler gibi iflas edebiliyorlar. Ama bu iflas o ülkenin kepenk kapatması anlamına gelmiyor. Yani iflas eden ülkede hayat zor da olsa yine devam ediyor.

Kısa vadede sıkıntı ekonomik olduğu için, yani en basit tabiri ile hükümetin kasasında  para olmadığı için memur ve emekli maaşlarının ödemelerinde gecikmeler, kesintiler olabilir. Sağlık, sosyal güvenlik, toplu taşıma, eğitim sisteminde aksaklıklar meydana gelebilir.

Yunanistan hükümeti İMF, Avrupa Birliği ve kendi vatandaşlarına olan borçlarını erteleyecektir. Ama bu borçlar ertelemeden doğan faizleri ile gelecek yıllarda ödenecek ama oluşan yüksek faizler de yine Yunan vatandaşların sırtına yüklenecektir.

Yunanistan,  Euro'dan çıkıp kendi para birimi olan Drahmi'ye dönebilir. O zaman da develüasyon olacaktır, fiyatlar bir anda yükselir ve enflasyon sorunu çok daha fazla baş ağrıtabilir.

Ama orta ve uzun vadede ülkede düşen fiyatlar yatırımcıları cezbedeceği noktalara geldiğinde serbest ekonominin dinamikleri çalışacak ve normalleşmenin ilk adımları atılmış olacaktır. Daha anlaşılır bir dille anlatacak olursak, mesala konut fiyatları düşeceği için, Yunanistan'da ev sahibi olmak isteyen yabancılar ülkeye döviz girişini artıracaktır.

Daha ucuz tatil yapmak isteyen yabancı turistlerin sayısının artmasıyla da yine ülkeye döviz girecek. Kısacası, Yunanistan'ı kara günler bekliyor ama  hayat normal seyrinde devam edecek.

Tüm bunlar yaşanmadan önce İMF, Avrupa Merkez Bankası ve Yunanistan hükümeti arasında yaşanan gelişmeleri takip etmek gerekiyor. Yunanistan'ın iflasına ilişkin süreçte önümüzdeki haftalara ilişkin bazı senaryolar mevcut... O senaryolar ise şöyle;

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'ın borç kriziyle ilgili bir yol haritası oluşturdu.

Bu çerçevede Yunanistan'ın, 1,6 milyar euro değerindeki ödemeyi yapmaması halinde IMF, sürenin dolmasından iki saat sonra ödemenin yapılmadığını resmen ilan edecek.

Ancak Yunanistan'ın temerrude düştüğü açıklanmayacak.

Avrupa Merkez Bankası da, 5 Temmuz'da düzenlenecek referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevdutların kendi teminatı altında olduğunu duyuracak.

5 Temmuz'daki referandumdan “hayır” çıkması halindeyse, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likidite yardımında bulunmayı da sonlandıracak.

IMF de,6 Temmuz sabahı,Yunanistan'ın temerrüte düştüğünü açıklayacak.

Bu açıklamanın ardından,kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan'ın kredi notunu sert bir şekilde düşürecek.

“Evet” oyu çıkması halindeyse, Avrupa Birliği ve IMF, Çipras hükümetinin davranışına göre bir yol belirleyecek.

Buna göre, Çipras hükümetinin istifa etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'a destek olmayı sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluşları da Yunanistan'ın notlarını gözden geçirmeyecek.

Çipras hükümetinin ısrarla istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayır” kararı çıkmış gibi davranılacak.

Yunanlar krizi sanatla böyle  özetledi...

YUNANİSTAN'IN İFLAS ETMESİ NE DEMEK?

dışhaberler


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle