Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Doğu Karadeniz'de bir ilk


Açıklama: Topraksız tarım uygulamaları Türkiye'nin her yerinde yayılmaya devam ediyor.
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2015
Geçerli Tarih: 05 Mayıs 2024, 11:37
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=21580


Doğu Karadeniz’de bir ilk

Trabzonlu üretici Hüsnü Şener’in Akçaabat ilçesine bağlı Meşeli Köyü’nde kurduğu serasında yaptığı denemeler de başarıyla sonuçlandı.

Kendi imkanlarıyla kurduğu serasında topraksız tarım yapan üretici Hüsnü Şener,kullandığı gelişmiş teknolojiyle yöre halkı için bir örnek oluşturuyor.

Topraksız tarım uygulamaları Türkiye’nin her yerinde yayılmaya devam ediyor.

Üreticiler değişik uygulamalarla kendilerini ve ürünlerini geliştirirken, daha çok verim almaya odaklanıyor. Trabzonlu üretici Hüsnü Şener’in Akçaabat ilçesine bağlı Meşeli Köyü’nde kurduğu serasında yaptığı denemeler de başarıyla sonuçlandı.

Hindistan cevizi kullanılıyor

Şener, son 1-2 senedir gerçekleştirmekte olduğu deneme üretimleri sonucu, bugünlerde verimli domatesler yetiştiriyor. Serasında gelişmiş teknolojileri kullanmaya çalışan Şener, bu sistemi tamamen kendi imkânlarıyla kurduğunu ve yaklaşık 70 bin TL harcama yaptığını söylüyor. Ürettikleri domateslerin domateslerin günlük besin ihtiyacının ‘PPM’ üzerinden bilgisayar ortamında hesaplanarak yapıldığını belirten Şener, domateslerinin yetişme sürecini şu sözlerle anlatıyor; “Seramızda topraksız domates yetiştiriyoruz. 1-2 sene önce deneme üretimini yaptık başarılı sonuç aldık. Bu yıl daha büyüğünü yaptık. Tarlalarda yetiştirilen domatese göre bunun verimi daha yüksek. Hindistan Cevizi’nin kabuğunu kullanarak domates yetiştiriyoruz. Suyu bilgisayar sistemi üzerinden veriyoruz. Her şey bilgisayar üzerinden yapılıyor, biz hiç bir şey yapmıyoruz. Sadece yaprakların dibinde filizler oluyor onları elle kesiyorum. İşçilik gerektirmiyor. Diğer domateslerle 3 defa uğraşıyorsan, bununla bir defa uğraşıyorsun. Havalar henüz iyi olmadığı için domateslerimiz tam olgunlaşmadı. Ancak birkaç haftaya bunlarda kızarıp olgunlaşır.”

Şu an 1500 domates fidesi olan Şener, sistemin kış aylarında da aynı verimi verebilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini de sözlerine ekliyor.

tarlasera.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster