Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Avukat asgari hizmet standartları


Açıklama: Avukatlık hizmetlerinin asgari standardının resmen belirlenmesi zorunludur
Kategori: Haber
Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2015
Geçerli Tarih: 30 Nisan 2024, 15:12
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=21545


AVUKAT ASGARİ HİZMET STANDARTLARI

Resmi asgari ücret tarifesi çıkarılması avukatlık hizmetlerinin asgari standardının da resmen belirlenmesini zorunlu kılar.

Asgari ücret belirlenmesinin adil ve hakkaniyetli olabilmesi hizmetin asgari standartları belirlenmesi kaydıyla mümkündür.

Hizmet - ücret dengesinin adil ve hakkaniyetli olduğu bir düzende avukatlık mesleği ve müşteri ile ilişkisi dinamik olur, sağlam temellere oturur ve sağlıklı olarak gelişir. Böylece meslek disiplini ve hizmeti geliştirme yönünde rekabet başlar; başta hukuk eğitimi, ve meslek kuralları hizmet kalitesini sağlayacak şekilde gelişir. Bundan sadece müşteriler değil, yargı kurumları ve adalet anlayışı olumlu etkilenir.

TBB Meslek Kuralları hizmetin kalitesini değil, avukatların birbirleri ve barolar ile ilişkilerine hakim olması gereken temel ilkeleri belirler. Ancak, avukatlık hizmetlerinin asgari standartlarını belirleyen resmi bir belge mevcut değildir.

Bu hususta bir tartışma için açılış fikirleri oluşturmak amacıyla avukatlık hizmetleri için kabul edilebilecek bir kısım asgari hizmet standartlarından söz edeceğim.

1. Avukat, önüne gelen konuda hukuki bilgiye sahip olup olmadığını ve tecrübesini samimi olarak açıklamalı; müşterinin bilgilenmiş olarak karar vermesini sağlamalıdır.

2. Avukat, görev kabul ettiği olayı, vereceği hukuki hizmeti ve hakedeceği ücreti yalın olarak belirten bir iş kabul yazısını veya sözleşmeyi müşterisine vermelidir.

3. Avukat, işin sürecini müşterinin anlayacağı şekilde yalın olarak anlatmalı ve yazılı olarak da müşterisine vermelidir.

4. Avukat müşterisinin hazır etmesi gereken bilgi ve belgeleri, bu süreçte yapması gereken işlemleri kesin veya tahmini zamanlarını da bildirerek alatmalıdır.

5. Avukat, yapacağı işlemler hakkında müşterisini önceden bilgilendirerek onayını almalı; müşterinin karar vereceği konularda kendisi karar vermemeli, nadiren inisiyatif kullanmalıdır.

6. Avukat, lehe veya aleyhe gelişmeleri, her gelişmenin tetikleyeceği hususları sözlü ve yazılı olarak derhal müşterisine bildirmelidir. Davayı "kaybetme" haberi "kazanma" haberinden daha hızlı olarak bildirmelidir.

7. Avukat, erişilebilir olmalı, sorulara zamanında, tam ve eksiksiz cevap vermelidir.

8. Avukat işini fikren ve fiilen iyi takip etmeli; kişisel veya sair sebeplerle aksamalara meydan vermeyecek şekilde tedbirini almalıdır.

9. Avukat, hizmetin devamlılığını sağlamak ve ortak akılın faydalarını görebilmek için işin her zaman sahiplenileceği bir ekip çalışması yapmalıdır.

8. Avukat,müşterisinden alacağı mesraf avansı ve ücretler için her zaman belge oluşturmalı, yaptığı harcamaları belgelemeli; müşterisi ile hesap konusunda tam şeffaflık ve güven sağlamalıdır.

Müşteri ile ilişkinin sorunsuz yürümesini sağlamak avukatın elindedir. Barolarımız asgari kalite standardlarını oluşturarak sadece ücreti haketmesini değil, avukatın, daha iyi hizmet vermesini sağlayabilir.

Haydi buradan bir başlangıç yapalım.

Haber : Mehmet Gün


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster