Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Seçim sonuçları üzerine analiz


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 12 Haziran 2015
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 19:26
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=21429


SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE ANALİZ

7 Haziranda halkımız sandık başına gitti ve tercihini ortaya koydu. Seçimlerin üzerinden birkaç gün geçti. Artık daha sakin ve mantıklı seçim analizleri yapılabilir.

Önce yerelden başlayalım.

İlimizde, sadece CHP adaylarını ön seçimle belirledi. Diğer partilerin adayları Genel Merkezlerce belirledi.

Ön seçim CHP için avantaj olarak değerlendirildi.  Ön seçim çalışmaları nedeniyle CHP seçim çalışmalarına da erkenden başlamış oldu.

Örgütler hareketlendi.

CHP’nin seçim bildirgesi de olumlu idi. Sosyal adaletçi, halkçı bir seçim bildirgesi açıklandığında toplumda olumlu yankılar bulmuştu.

Ön seçimle üyeler olumlu bir liste yaptı. Merkez ve ilçe dengeleri kurulmuştu. Adaylar, en çok seçmeni olan Merkez ilçe, Görele, Espiye ve Bulancak’tan belirlenmişti.

Yani tüm veriler olumlu görünüyordu…

Ancak göz ardı edilen bir gerçek vardı. O da örgütlerin yapısı ve iç sorunlar idi…

Ön seçim çalışmalarında bu sorun belirgin şekilde görülmeye başlandı.  Görele’de sorun vardı. Bulancak’da sorun vardı. Diğer örgütler de seçimin yükünü kaldıracak yapıda değildi…

İl yönetimi içinde aynı değerlendirmeleri yapmak olanaklı idi.

Bunlara ön seçim sonrasında yeni bir sorun daha eklendi. Ön seçimde 2. Sıra adayı olan Selahattin Karaahmetoğlu’da, ön seçim yenilgisinin etkisi ile tabanın moral ve motivasyon bozacak sözler etmeye başlamıştı.  

Görüldüğü gibi, CHP Giresun’da sıkıntılı bir tablo ile seçim kampanyasına başladı.

Kampanyanın başında bu kez seçim komitesi sorunu yaşandı.

Örgüt içi sorunlar ve sıkıntılar komite oluşumuna da yansımıştı. Komite başkanı vardı ama komite yoktu!

İşte böyle bir ortamda seçim kampanyası sürdürüldü.

Bu süreçte, “CHP nasıl olsa bir vekili götürür, AKP üç olmasın, MHP adayı Erzurum’a da destek gerekir” diye ilk başta masum gibi gelebilecek söylemler de oldu. 1. Sıra adayı Bektaşoğlu’na yönelik eleştiriler de kulaklarımıza geldi.

Kimi CHP’liler HDP’ ye yönlendirilmeye çalışıldı.

Zorunluluklar dışında adaylar ve etkin isimler bir araya gelemediler. Geldiklerinde de samimi görüntüler veremediler… Kimi etkin isimler seçim sürecinde kenarda dursun istendi!  Seçimin ana gücünün birlik ve beraberlik olduğu, sorunların bir kenara bırakılması gerektiği unutuldu!

Tüm bu sorunlar sandığa yansıdı.

Ve sırça köşklerinde partinin değil kendilerinin geleceği için hesap yapanların, ellerini ovuşturacağı bir sonuç alındı.

Evet, yine bir vekil çıkardık.

MHP’nin de bir vekil çıkarmasıyla AKP ilimizde bir vekil kaybetti.

Ama CHP olarak seçmen sayısı artmasına rağmen oylarımızı düşürdük! 2011 yılında toplam seçmen sayısı 309 bin iken 2015 yılında seçmen sayısı 327 bin olduğu halde, CHP oyları düşmüştür.

2011 seçimlerinde 61.471 oy alan CHP artan seçmen sayısına rağmen 2015 yılında 58.491 oy almıştır.

Oy oranı ise % 23.60 dan %21.91’e düşmüştür!

Tek tek merkez ilçe ve diğer ilçeler analiz edildiğinde de çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. CHP’nin en güçlü olduğu merkez ilçede 2011 de oylarını %11 artırarak 23.266 oy alınmışken, 2015 de oy sayımız (artan seçmene rağmen) 22.154 de kalmıştır. Alınan bu oy beklentilerin altında kalmıştır.

Merkez ilçede AKP oylarında da düşüş vardır. 2011 de 38.026 olan AKP oyları 2015 yılında 32.871’e düşmüştür.

Buna karşılık MHP’nin merkez ilçede oyları artmıştır.2011 de 11.125 olan MHP oyları 2015 de 17.824 olmuştur.

Bu tablo AKP’den giden 6 bin oyun büyük kısmının MHP’ye yöneldiğini gösterir. Bir kısım AKP oyları da Sadet Partisine gitmiştir. Çok az da olsa CHP’ye gelende vardır.

CHP’den giden oylar ise, MHP ve HDP’ ye gitmiştir.

İlçelerde de durum birbirine benziyor. AKP her ilçede azalırken, MHP her ilçede oy artışı sağlamıştır. CHP ise Espiye, Doğankent, Alucra ve Eynesil' de oy artışı sağlamış, diğer ilçelerde oy kaybetmiştir.

İlçelerde de AKP ve CHP’den giden oyların MHP, Saadet ve HDP’ ye yöneldiğini söylemek olanaklıdır.

CHP oyları Tirebolu’da yerinde sayarken, Görele en çok oy kaybedilen ilçe olmuştur.

Espiye’nin oy artışı 3.sıra adayının başarılı çalışması ile izah edilebilir. Peki, Görele’deki oy kaybını nasıl izah edeceğiz? AKP’nin Görele’den adayı olmamasına ve aday gösterilmeyen Mustafa Demirci’nin “CHP’ye 2. Vekil hayırlı olsun” sözlerine rağmen…

Görele’de 2011 seçimlerinde alınan 6.046 oy, seçmen artışına rağmen 2015 seçimlerinde 4.657 olmuştur. %23 oy kaybı yaşanmıştır.

Oysa bu ilçemizde 2.sıra adayımız vardı!

Görele CHP’nin durumu ve alınan oy detayları ile analiz edilmeli ve başarısızlık nedenleri üzerinde durulmalıdır. AKP Görele de yeni seçmenler dışında 576 oy kaybetmiştir. CHP’nin oy kaybı ise 1389’dur.

MHP Görele’de 1711 oy artışı sağlamıştır. Artan seçmen sayısının bir kısmının desteğinin yanı sıra MHP’ye, AKP’den ve CHP’den de oy kaymıştır. Ayrıca HDP oylarındaki artışta CHP oylarıdır.

CHP için Bulancak’da iyi analiz edilmelidir.

2011 seçimlerine göre 2015 de CHP % 1 oy kaybetmiştir. 9.423 den seçmen sayısı artmasına rağmen oylarını 9.184’e düşürmüştür.

Bulancak’ta AKP’nin 2 bin oy kaybı ile CHP’nin oy kaybı da büyük oranda MHP’ye kaymıştır. CHP’den HDP’ ye kayma Bulancak’ta da olmuştur.

CHP’nin aldığı bu seçim sonucunun ana nedeni; örgüt içi sorunlar ve sıkıntılardır. Yakın geçmişte il örgütünün yaptığı Bulancak operasyonu ve diğer sorunlar bu sonuçta etkili olmuştur.

Görele’de de örgüt içi sorunlar ile adayımızın 2.sırayı benimseyememiş olması ve ‘seçilemem’ tavrı etkili olmuştur.

Merkez de ise güçler arası mücadele etkili olmuştur.

Seçmenin, bu güç merkezlerinden ‘otel lobisi ekibine’ tepkisi de, yerel yönetimden şikâyetler de az oy almanın nedenlerindendir.

Başarısızlık durumu adaydan değil örgütsel sorun ve sıkıntılardan kaynaklanmıştır!

Yaşanan ‘Brütüs’ tavırları da düşük oy almanın nedenlerindendir.

Acı ama gerçek budur!

Örgütün emekçi karıncaları, Ağustos böceği gibi davranan ‘Brütüsler’ ve tüm diğer olumsuzluklar karşısında, seçilen vekiline ve CHP’ye sahip çıkmışlardır. Çıkmaya da devam edeceklerdir.

Seçilen vekil de örgütün emekçi karıncalarına sahip çıkmalıdır!

Çözüm buradadır…

Çıkışta buradan başlayacaktır…


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster