Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele Gümüşhane'ye mi bağlanıyor?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2015
Geçerli Tarih: 28 Nisan 2024, 14:13
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=21328


GÖRELE GÜMÜŞHANE'YE Mİ BAĞLANIYOR?

Yaklaşan 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde, özellikle iktidar partisinin Armelit'in doğusundan bir aday göstermeyişi sonrasında Görele'de bu konu yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

Görele'nin Gümüşhane'ye bağlanması konuşuluyor ilçede. Hem de öyle sıradan insanların sokak ve kahve muhabbetleri ölçeğinde değil; Görele'nin kanaat önderleri diyebileceğimiz isimleri tarafından.

Görele, Giresun'un siyasi hayatında önemli rol oynamış bir ilçe. Giresun adına bakanlık yapmış isimlerin, Mehmet İzmen ve Nurettin Canikli dışında neredeyse hepsi Göreleli.

Görele'de bunları konuşanlar geçmişten bugüne bakanlık yapmış isimleri sıralarken Osmanlı döneminin Posta Telgraf Nazırı Hasan Ali Efendi'ye kadar iniyorlar. Hasan Ali Yücel'in dedesi Hasan Ali Efendi Osmanlı Devleti'nin Posta Telgraf Nazırıdır ve Görelelidir.

Cumhuriyet döneminin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel de Görelelidir. Çalışma, Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı yapanHayrettin Erkmen ve Devlet Bakanlığı yapan Nizamettin Erkmen de Görelelidir. Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara da Görele doğumludur.

Hatta bu konuyu konuşanlar; Osmanağa 'nın bile Görele'den Giresun'a gitme olduğunu söylemekteler.

Peki, Gümüşhane'ye bağlanmak neyin nesi! Öncelikle Görele bu siyasi birikime rağmen bugünün siyasi ortamında temsil edilemiyorsa buna bir tepki verilmeli… Giresun merkezli bir siyasi yapılanma Görele'ye ne kadar hizmet verebilir?

Görele Gümüşhane'ye bağlandığında daha iyi hizmet alabilir mi? Geçmişte Giresun'un Gümüşhane'ye bağlanan köylerinin daha iyi hizmet aldığı bir gerçek.

Coğrafi ve kültürel olarak da çok uzak değil Gümüşhane Görele'ye. Görele- Aydınlar- Doğankent yolundan 140 Km… Gümüşhane- Torul arası zaten bölünmüş yol.

Görele'nin Gümüşhane'ye bağlanmasını Gümüşhane de isteyecektir. Gümüşhane'nin Karadeniz sahilinde bir ilçesi olacak. Gümüşhane belki de Görele'ye bir liman yaptıracak. Bir deniz yolu ulaşımı gerçekleştirecek.

Gümüşhane Valisi'nin sahil ilçesinde bir konutu neden olmasın? Hafta sonu tatilini Görele'de geçirecek Gümüşhane Valisi. Her hafta sonu vali ilçede olacak.

Belki diğer ilçeler de Gümüşhane'ye bağlanmak isteyecekler zaman içinde.

Bunlar okuyucularımıza bir kurgu gibi gelebilir ancak ilçede bunların ciddi ciddi konuşulduğunu söyleyebilirim. Belki de alt yapısı üzerinde çalışmalar bile yapılıyor olabilir.

Görele'de bunlar konuşulurken aklıma buna benzer Bayburt'la ilgili bir konu geldi.

Bayburt'un ilçe olduğu yıllarda Bayburtlular Bayburt'a liman istemişler. Bayburt'un haritadaki yerine bakarak bu talebi olumsuz karşılamayın. Biliyorsunuz Sayın Demirel'in deyimiyle demokrasilerde çareler tükenmez.

Bayburtlulara bu işin nasıl olacağı sorulmuş: Önce Bayburt'u il yapacaksınız demiş Bayburtlu. Sonra Sürmene'yi Bayburt'a bağlayacaksınız. Sürmene'ye de bir liman yapacaksınız ve işte size Bayburt Limanı…

Olmaz demeyin; birinci aşama geçildi, Bayburt il oldu. Sonrası neden olmasın!

Görele'nin Gümüşhane'ye bağlanması belki bugünden yarına olacak bir iş değil ama olmayacak gibi de değil. İşte size Gümüşhane Limanı!

Bu güne kadar böyle bir konu gündemde yokken bugün varsa bunun altındaki gerçekleri görmek gerek, Türkiye ve bölge coğrafyası zaman zaman bu tür zorlamaları gündeme taşıyacak kadar elverişlidir.

Bu tür yaklaşımlar her zaman bir siyasi oluşumun ardından gündem gelmiştir ve başta hayal gibi, kurgu gibi görünen girişimler zaman içinde ete kemiğe bürünebilmiştir.

Her gerçeğin ardında bir düş, bir kurgu vardır. 


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster