Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


AKP kıdem tazminatına neden göz dikti?


Açıklama: DİSK Genel Başkanı Kani Beko,kıdem tazminatının kaldırılması girişimlerinin ne gibi sonuçlar doğuracağını gazetemize değerlendirdi
Kategori: Ekonomi-Çalışma Hayatı
Eklenme Tarihi: 12 Mart 2015
Geçerli Tarih: 29 Nisan 2024, 04:35
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20707


AKP kıdem tazminatına neden göz dikti?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,işçilerin iş güvencesi anlamına gelen Kıdem Tazminatının kaldırılması gerektiğini ifade ettiğinde,"Kıdem tazminatımıza neden göz diktikler?" başlığı altında açıklamıştık.DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu hafta kıdem tazminatının kaldırılması girişimlerinin ne gibi sonuçlar doğuracağını gazetemize değerlendirdi.

Hükümetin kıdem tazminatını fona devretmekte ısrarındaki asıl amacı her işçinin tazminat alması değildir. Zira amaç bu olsaydı, fon gibi çok daha karmaşık bir işe girişmeden, mevcut yasalardaki küçük rötuşlarla bu çok kolay sağlanabilirdi. Biz bu konuda önerilerimizi de defalarca hükümete ilettik ancak bunlar dikkate alınmadı.

Çünkü gerçek amaç, her işçinin kıdem tazminatını alması değil işçilerin istenildiği zaman çalıştırılıp istenildiği zaman kapı önüne konulabilecek bir köleye dönüştürülmesidir.

Bu amaç kamuoyunda fazla dile getirilmiyor ancak hükümetin belgelerinde açıkça ifade edilmektedir. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde, 4857 sayılı İş Kanun’un gerekçesinde ve son olarak önümüzdeki üç yılki hedefleri ifade eden Orta Vadeli Program’da, fon sisteminin gerekçesi olarak “daha fazla esneklik” ve “rekabet gücü” gösterilmektedir.

Oysa dünyanın en esnek emek piyasalarından biri bu ülkededir. Sendikalaşmada, kayıt dışı çalıştırmada son sıralardayız. Yani hep söylediğimiz gibi “işçi sınıfının daha fazla esneyecek yeri kalmamıştır.”

Kıdem tazminatı gasp edilemez

Biz geçtiğimiz sene Türkiye’nin dört bir yanında örgütlediğimiz ve binlerce işçinin katıldığı “Köleliğe karşı #Direnİşçi” eylemlerinde bunu gösterdik ve hükümet geri adım attı. Ancak yine kıdem tazminatı gündemini ısıtmaya başladılar.  2015-2017 yılları için hazırlanan Orta Vadeli Program’da bir kez daha bu konu yer aldı.  Ancak bizim için bu konu kırmızı çizgidir ve kıdem tazminatı hakkının herhangi bir şekilde gasp edilmesine izin veremeyiz.

İşçi sınıfının esneyecek yeri kalmamıştır

Kıdem tazminatı işçinin 13. maaşıdır, bir yıl çalışma karşılığı kazanışmış hakkıdır. Kıdem tazminatına el koymak işçinin ücretine el koymaktır.  Hükümetin kaynak arayışı içinde olduğu bir dönemde fon adı altında işçinin bu ücretini kullanmak istiyorlar ancak geçtiğimiz fon örneklerinden işçi sınıfının dili yanmıştır

Bizim için en önemlisi şudur ki kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde, patron işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacağı için işten çıkarma kolaylaşacaktır. Zaten “esneklik” dedikleri de budur.  Ama daha fazla “esneyecek” yeri kalmayan işçileri biraz daha zorlarlarsa “kayış kopar”. Bunu bir kere daha hatırlatmak isteriz.

Yani Kıdem tazminatının kaldırılmasının ya da fona devredilmesinin en önemli sonucu patronların çok rahat bir şekilde işçi çıkarmasının önünün açılmasıdır. Çalışma yaşamında işçinin güvencesizleştirilmesinden can alıcı bir adımın atılmasıdır. AKP, patronları ‘kıdem tazminatı yükünden’ kurtarmak istiyor. Haksız fesih nedeniyle ödenebilecek "kıdem tazminatı" da "fon" nedeniyle gündeme gelemeyecektir.Bu nedenle, son olarak 6098 sayılı Borçlar Kanununda yapılan düzenlemeye benzer bir  yaptırımın İş Kanununda da düzenlenmesi sağlanmalıdır.

yarınhaber


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster