Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Çöpün çözümü evden başlar


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 26 Aralık 2014
Geçerli Tarih: 29 Nisan 2024, 16:23
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=20043


Çöpün çözümü evden başlar

Çöp sorunu ülkemizin ve yöremizin en önemli sorunlarının başında geliyor.  

ÇÖPÜN ÇÖZÜMÜ EVDEN BAŞLIYOR  

Çöpün çözümü evden başlar ancak gerekli eğitim ve pratik verilmiyor.

Belediyeler bu konuda çok ilgisiz davranıyor,elini taşın altına koymuyor,alışılmış çöp toplama ilişkisini sürdürmekle yetiniyorlar.Çöpleri toplayıp (çoğu kez bunu bile beceremiyorlar) topluca belli bir alana döküyorlar.Sonra da,bu çöpleri ne edeceğiz? diye hayıflanıyorlar!

ÇÖPLERİ AYRIŞTIRARAK TOPLAMALIYIZ

Çöp toplama alışkanlıklarımızı süratle terk etmeliyiz.Çöp konusunda yeni bir atakla eğitimler verilmeli,kampanyalar başlatmalıyız.

Görsel ve işitsel yayın araçlarıyla,MEB başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlar eliyle belediyeler öncülüğünde başlatacağımız yeni çöp toplama hamlesiyle çöpleri ayrıştırarak toplamalıyız.

Aslında çöpün çözümü evde başlıyor.Yemek artıklarını ayrı poşete,diğer çöpleri ayrı poşetlere koyabilirsek bu çöp olmaktan çıkar ve geri dönüşüm halini alır.  

Yemek artıkları gübre yapılabilir,diğerleri ise hurda olarak geri dönüştürülebilir.

Buna rağmen biz nasıl yapıyoruz?  Evimizde ürettiğimiz bütün çöpü bir poşete koyup kapı önüne bırakıyoruz!  

Bu şekilde bir araya boca edilen çöpün ayrıştırılması artık imkansız hale geliyor ve işte böylesi bir süreçte kamu yetkilileri ise olayın kolayına kaçarak KATI ATIK BERTERAF TESİSİ PROJESİ adı altında vahşi depolama yolunu seçiyorlar.Yani toprağı eşiyorsun,katı atıkları gömüyorsun ve kedi gibi üstünü örtüyorsun.  

İşte yapılmaya çalışılan budur.

Buna birde yanlış yer seçimi kararını eklersek işte çöp ile imtihanımız böyle ortaya çıkıyor.

Çöpler toplum sağlığına zarar vermesin diye bir alana topluyoruz öyleyse çöpleri berteraf edeceğimiz alanı seçerken de toplum sağlığını gözetmek zorunda değil miyiz?

ÇÖPLERİ EVDE AYRIŞTIRMALIYIZ  

Aslında olması gereken Valilik, Kaymakamlıklar, İl Çevre ve Sağlık Müdürlüğü elele vererek İl, İlçe, Belde ve Köylerde kapsamlı bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.

Gerekirse ev ev çalışılması gerekir ve çöpleri evde ayrıştırmalıyız,çöpün çözümü evde başlıyor yoksa içinden çıkılması imkansızlaşıyor.  

Bu düşüncemizi her defasında Valilik,Kaymakamlıklar, İl Çevre ve Sağlık Müdürlüğü ile paylaşmamıza rağmen önümüze mazeretler getiriliyor.  

Bu makamlar sorun üretme yerleri değildir beyler,çözüm üretme yerleridir.  

Çöp kamyonumuz yok,konteynırımız yok,ödeneğimiz yok demek marifet değildir...    

Antep'te kurduğunuz çadırlara bir çırpıda ödenek bulabiliyorsunuz!  

TÜRKİYE’NİN ÇÖPÜ SERVET DEĞERİNDE - Prof.Dr.Ali Rıza Karacan

Uzmanlar, "çöpten enerji" projesiyle 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak bir tesisin yaklaşık 1,5 milyon dolara kurulacağını belirtiyor.

2013 yılı cari işlemler açığı 65 milyar dolar olan Türkiye’de, bu rakamın yaklaşık 46 milyar doları enerji ithalatından kaynaklanıyor.

250 binin üzerinde evin ısınma ve elektrik ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç’in,daha çok konuta ulaşabilmek için komşusu Norveç’ten yıllık 80 bin ton çöp ithalatına gitmesi, geri dönüşümün önemini dünyaya gösterdi.Cari açığının yüzde 71’i enerji ithalatından kaynaklanan Türkiye’de ise belediyeler,ülke genelinde yılda yaklaşık 30 milyon ton atık topluyor.Uzmanlar,katı atıkların enerji dönüşümünde kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılabileceğini savunuyor.

DÜNYA GERİ DÖNÜŞÜME YÖNELDİ

Dünya genelinde geri dönüşüm,yıllık geliri 160 milyar dolardan fazla olan ve yıllık yatırımları ile araştırma geliştirme giderleri 20 milyar doları bulan yeni bir sektör oluşturdu."Çevre Ekonomisi ve Politikası" ile Türkiye’nin çevre konusunda en kapsamlı ders kitaplarından birine imza atan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ali Rıza Karacan,50’den fazla ülkede 1,5 milyon insana istihdam sağlayan sektörün,Türkiye ekonomisinin geleceği için de kaçınılmaz olduğunu söyledi.

TÜRKİYE YÜZDE 40’INI DÖNÜŞTÜREBİLİYOR

Her yıl tonlarcasını çöp kutularına attığımız kağıt, karton,cam,plastik ambalaj gibi katı atıkların enerji dönüşümünde nasıl kullanılabileceğini anlatan Prof.Dr.Karacan, şunları söyledi: “9,5 milyon nüfusa sahip İsveç’te, çıkan atıkların yalnızca yüzde 4’ü geri dönüşmez durumda.Türkiye’de ise her yıl 1 milyar liralık atık kaynak, ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor. Kağıt,karton,metal, cam,plastik,elektronik atık,lastik gibi atıkların yaklaşık yüzde 40’ı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabiliyor.Katı atıkların içindeki organik maddelerin işlenmesiyle hem ısı değerlerinden yararlanmak hem de depolanması gereken miktarı azaltmak mümkün. Çevreye zarar vermeden işleyecek bir yakma tesisi ise ileri bir teknoloji gerektiriyor ancak ülkemizde kazanımsız yakma işlemi, enerji elde edilerek yakma işleminden çok daha yüksek oranda uygulanıyor. 2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacının iki kat artacağı öngörülüyor. Bu nedenle ülkemizin, alternatif enerji kaynaklarının yanısıra artık katı atık potansiyeli de çok daha fazla oranda değerlendirilmeli. Yatırımların bu yönde olmasıyla hem enerji kazanımı hem de istihdam olanakları artabilir. Çevre sorunlarına önemli bir çözüm yolu bulunmuş olur.”

TÜRKİYE’NİN KATI ATIK RAKAMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Belediyelerin katı atık istatistikleri"ne göre;

-Türkiye’de günde kişi başına düşen atık miktarı 1,12 kg. Bunun yüzde 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor.Belediyelerce, ülke genelinde yıllık toplam 30 milyon ton atık toplanıyor.

-İzmir’de yılda toplanan atık miktarı 1 milyon 613 bin 168 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,20 kg.

-İstanbul’da yılda toplanan atık miktarı 5 milyon 670 bin 824 ton.Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,13 kg.

-Ankara’da yılda toplanan atık miktarı 1 milyon 880 bin 527 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,06 kg.

-Türkiye’de kişi başına düşen günlük atık üretiminde Muğla 2,12 kg. ile birinci sıradayken Hakkari ise 0,46 kg. ile son sırada yer alıyor.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster