Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Daha önceleri neredeydiniz?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2014
Geçerli Tarih: 07 Mayıs 2024, 09:20
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=20016


DAHA ÖNCELERİ NEREDEYDİNİZ?

Selahattin Pınar tarafından Hicaz makamında bestelenen şiirinin bir mısrası geliverdi dilimin ucuna; “Daha önceleri neredeydiniz?”

Evet,daha önceleri nerdeydiniz?

Böyle bir konser daha önce neden yapılamadı?

Deyim yerindeyse,Görele’nin kulaklarının pası silindi.

Görele’de bu altyapı var,seyrettiğimiz konser de bunu göstermeye yetti zaten.

Seyircinin yoğunluğu ve ilgisi de bir başka göstergeyi işaret ediyor.

Aslında bu dernek önceden de vardı. 1992 yılında kuruldu. Yıllarca çok başarılı çalışmalara imza attı. Sonra da faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı.

Tolga Erener Başkanlığa gelince konuya yeniden el attı. Nasıl atmasın; geçmişte derneğin korusunda şarkı söylemiş, eşiyle de bu koruda tanışmış.

Dernek bu süreçte yeniden yapılanmış, Selma Çalık başkanlığında konser hazırlıkları başlamış. Halk Eğitim Müdürlüğü de destek olmuş. Koroyu, sazları ve solistleri Murat Bıçakçı konsere hazırlamış.

Görele’de bir kültür merkezi var ancak içinde kültür yok.

Kimse gücenmesin ama bölgenin hatırı sayılır kültür merkezlerinden biri olan bu salonun böylesine boş olmasını eleştirecek başka bir ifade bulamıyorum.

Konser bu salondaydı. Bu salonda çok değişik etkinlikler izledik ancak böylesine bir yoğunluğa şahit olmamıştık. Meğer Göreleli böyle bir etkinliği ne kadar özlemiş! Seyircilerin çoğu ayakta izledi konseri.

Sazlar ustaca bir icra ortaya koyarken solistler de birer profesyonel sanatçı gibiydiler.

Konser Hicaz ve Kürdî olmak üzere iki makam ağırlıklı olarak gerçekleşti. Refik Fersan’ın Hicaz Peşrevi ile başladı ve bir Azeri türküyle sona erdi. Göreleli bestekâr Fethi Karamahmutoğlu’ nun muhteşem eseri Hiçbir Şeyde Gözüm Yok şarkısı icra edildi.

Göreleli bestekâr demişken, burada çok önemli gördüğüm bir eksikliği kaydetmeden geçmek istemiyorum. Göreleli Şair Ahmet Kaçar’ın şiirlerinden bestelenmiş şarkılarına yer verilmeyişine doğrusu bir anlam veremedim.

Anar Ömrünce Gönül Giden Sevgilileri veya Unut Beni Kalbimdeki Hicranımla Yalnız Kalayım şarkılarından birisini mutlaka listeye almak gerekirdi. Ve seyircilerle birlikte çok da güzel söylerdik.

Listeye alınan şarkılar da çok güzeldi, seyirci çoğuna eşlik etti ancak Ahmet Kaçar’ın görülmemesi hiç de şık olmamış.

Görele Belediyesi Mûsıkî Derneği’nin geleceğe yönelik çalışmalarıyla ilgili olarak Dernek Başkanı Selma Çalık’tan bilgi aldık:

1992 yılında rahmetli Nazmi Özdemir’in başkanlığında kurulmuş Görele Belediyesi Mûsıkî Derneği. Uzun yıllar aktif olarak faaliyette bulunmuş. Çok sayıda konser vermiş ilçe halkına. 2000 yılında derneğin başkanlığına Selma Çalık getirilmiş ve faaliyetlerine aralıksız devam etmişler.

Ancak 2010 yılında kapatmak zorunda kalmışlar. Tolga Erener’in Belediye başkanı seçilmesiyle yeniden faaliyete başlamışlar. Gelecek günlerde yeni çalışmalar yapacaklar. Konser talepleri artmış. Türk halk müziği dalında da çalışmalar yapacaklar gelecek günlerde.

Görele’nin bu tür etkinliklere gösterdiği ilgiden çok mutlu olmuşlar ve bu memnuniyet çalışma azimlerini artırmış. Heyecanlandırmış ve yeni projeler üretmeye yönlendirmiş.

Selam Çalık’ın özellikle gençlere bir mesajı var. Gençlerin, derneğin faaliyetlerine katılmasını istiyor. Koroda yer almalarını, solist olarak şarkı söylemelerini istiyor. Konserlerde seyirci olarak yer almalarını bekliyor.

Yoğun bir emeğin ürünü ortaya çıktı o konserle. Beklenti de yükselmiş oldu dolayısıyla. Gönlünüze, yüreğinize sağlık…

Ruhumuzun gıdası oldunuz!   


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster