Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Sokakta Olmak İstiyoruz!


Açıklama: Engelliler Taksim'den Seslendi: Sokakta Olmak İstiyoruz!
Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 01 Aralık 2014
Geçerli Tarih: 04 Mayıs 2024, 03:24
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=19807


Sokakta Olmak İstiyoruz!

Engelliler Taksim'den Seslendi: Sokakta Olmak İstiyoruz!

Yüzlerce kişi, 3 Aralık Engelliler Günü öncesinde Taksim'de "Yardım değil, hakkımızı istiyoruz" diyerek tüm engellerin kaldırılmasını talep etti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde yüzlerce kişi Taksim’de “Ya hepimiz engelliyiz ya hiçbirimiz” sloganıyla yürüdü.

Engelliler, yardım ya da ayrıcalık değil, insan olmanın gerektirdiği temel haklarını talep etti. Toplumsal yaşama katılmak yani sokakta olmak istediklerini haykırdılar.

Bu seneki eyleme diğer yıllardan farklı olarak engelli örgütlerinin dışında toplamda 44 farklı sivil toplum örgütü de katıldı. CHP milletvekilleri Şafak Pavey ve Mahmut Tanal da eylemciler arasındaydı.

Soğuk ve yağışlı havaya rağmen engellilerin yanında engelli olmayan genç, yaşlı birçok kişi saat 14:00’te Taksim Meydanı’nda toplanarak Galatasaray Lisesi’ne yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Dilenmiyoruz, direniyoruz”, “Sokakta olmak istiyoruz”, “Sadaka değil, iş istiyoruz”, “Herkese eşit parasız eğitim ve sağlık”, Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Eylemde en görünür olan fiziksel engelliler olsa da, görme engellier, işitme engelliler ve zihinsel engelliler de oradaydı.

Engelliler sözleşmesine bireysel başvuru hakkı yok

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasını Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Turhan Hançerli okudu.

“Evinden çıkamadığı için fiziken burada olmayan yürekler de aramızda” diyerek söze başlayan Hançerli şöyle devam etti:

* Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Engelli Haklar Sözleşmesini kabul eden ilk ülkelerden biri. Ancak halen bireysel başvuru hakkını tanıyan ek ihtiyari protokolün yürürlüğe girmedi. Bu sözleşmenin temeli engellilerin sorunlarının temel insan haklar sorunu olduğunu kabul etmesi ve hakları birey üzerinden tanımlaması.

Ayrıcalık değil,haklarımızı istiyoruz

* Bizleri engelleyen fiziksel ya da ruhsal sorunlarımız değil, bizleri yok sayan uygulama ve tutumlar. Temel talebimiz bize haklarımızın teslim edilmesi. Ayrıcalık istemiyoruz. Temel insan hakları sözleşmeleri ve anayasa ile korunan eşitlik ve adalet istiyoruz. Bağımsız yaşam hakkı en temel hakkımız.

Maaşlarımız elimizden alınıyor

* 38 yıl önce yürürlüğe giren 2020 sayılı yasa ile engelli ve yaşlıya verilen maaş hakkı 2013’te sosyal yardıma havale edildi. Bu maaşın ve evde bakım maaşının alınabilmesi için sadece engellinin değil akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması şartı getirildi.

Eğitimde eşitlik beklerken sürgün

* Engelli bireylerin yüzde 65’i okur yazar değil Yüzde 7’si lise, yüzde 2’si üniveriste eğitimini tamamlıyor. Eğitime eşit yurttaşlık temelinde çözüm beklerken okullarımız elimizden alınıyor. İstanbul’da Fatih Özel Eğitim ve Meslek Lisesi Tepekent’e taşındı. İşitme engelli çocuklar sürgün edildi.

* Zihinsel engelliler için haftada sadece 1-2 saat eğitimleri yeterliymiş gibi bir de yaş sınrı 23’e çekildi. Kaynaştırma eğitimi için hala eğitim fakültelerinde kaynaştırma eğitimi zorunlu değil. Özel eğitim ve görme engelliler için teknik donanım ve materyal eksikliği var.

Biz ölünce çocuklarımız ne olacak?

* Sağlık alanında ise muadil ilaçlarla, katkı paylarıyla aylarca rapor almak için geçen sürede sağlık hakkına erişim engelleniyor. Bakım yasası hala çıkarılmadı. Aileler bizler ölürsek çocuklarımıza kimler bakacak kaygısı yaşıyor.

Yasa uzatıldı,engeller duruyor

* 2005'te yürürlüğe giren 5378 sayılı Engellier Yasası sokakların, kamu binalarının ve toplu taşıma araçlarının erişilebilir olmasını sağlayacaktı. Ama yedi yıllık süresi dolunca AKP’li milltvekillerinin oylarıyla üç yıl daha uzatıldı. Uyuyanlar affedildi, erişim sorunu çözümsüzlüğe bırakıldı. Bizler uyuyanları affetmiyoruz.

* Soruna kalıcı ve bireyin yaşam hakkını temel alan çözümler istiyoruz. Engellilerin önündeki tüm engeller kaldırılarak toplumsal yaşama katılımları sağlanmalı. (NV) 

Kimler katıldı:

Engelli Hakları Forumu, Engelli Hakları Atölyesi, Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, Engelli ve Aileleri Dayanışma ve Eğitim Derneği, Şişli İşitme Ve Konuşma Engelliler Derneği, Şişli Engelli Dernekleri Platformu, Diabetliler ve Engelliler Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Umut Işığı Zihinsel Engelliler Otizimlileri Destekleme Derneği, Engelsiz Pedal Derneği, Engelliler Biz Platformu, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Boğaziçi Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sarıyer Ortapedik Engelliler Derneği, Pozitif Özürlüler Eğitim Derneği, Özürlüler Vakfı, Engelli Kadın Derneği, Engelli İnsan Hakları Derneği, İstanbul Özürlüler Spor Kulübü, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Pangea Ekoloji, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Kamusal Sanat Laboratuarı, LİSTAG (LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu), LAMBDA İstanbul, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Okuluma Dokunma Koordinasyonu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, RUSİHAK (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği), Politeknik, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Anti-Kapitalist Müslümanlar, İlerici Fatih Kadınlar Grubu, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği istanbul Şubesi.

Nilay Vardar  İstanbul - BİA Haber Merkezi


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster